Χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν την Τουρκία

09:22 10/12/2018 - Πηγή: In.gr

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα δημοσιεύει άρθρο σχετικά με την «έξοδο» χιλιάδων νέων Τούρκων εξαιτίας της πολιτικής του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Οι νέοι δεν βλέπουν πλέον μέλλον στη χώρα τους και το γεγονός έχει επιπτώσεις και στην οικονομία. Το άρθρο αναφέρει συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με τουρκικά στατιστικά στοιχεία πάνω από 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το 2017 τη χώρα εξαιτίας οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών ή πολιτιστικών λόγων

– σχεδόν οι διπλάσιοι σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Και φέτος οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Κυρίως νέοι και μορφωμένοι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στον Ερντογάν. Σχεδόν οι μισοί από όσους μεταναστεύουν είναι ηλικίας 25 και 34 χρόνων και το 57% προέρχεται από μεγάλες πόλεις όπως είναι η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα ή η Σμύρνη. Οι λιγότεροι από αυτούς εκδιώχθηκαν απευθείας από την κυβέρνηση ή δέχθηκαν αντίποινα, όπως αντικαθεστωτικοί ή δημοσιογράφοι. Απλά δεν βλέπουν πλέον μέλλον στη χώρα διότι η κυβέρνηση περιορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Και το άρθρο αναφερόμενο στις οικονομικές συνέπειες γράφει: «Η έξοδος της ελίτ θα παρεμποδίσει την ανάπτυξη της χώρας. Ήδη τώρα η Τουρκία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τότε που ανέλαβε ο Ερντογάν τη διακυβέρνηση της χώρας. Η λίρα από την αρχή του χρόνου έχει χάσει το 20% της αξίας της και ο πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ 25%».

Τα «κίτρινα γιλέκα» και ο πρόεδρος Μακρόν

Το θέμα βεβαίως που απασχόλησε περισσότερο τον Τύπο το Σαββατοκύριακο ήταν οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία. Η TAZ του Βερολίνου γράφει: «Τη Δευτέρα ή την Τρίτη ο Μακρόν με μια ομιλία του προς το Έθνος θα αποκαλύψει μια σειρά προτάσεων, αναφέρουν τα γαλλικά μίντια. Η διάρκεια αλλά και η ριζοσπαστικοποίηση αυτού του απρόβλεπτου και ανεξέλεγκτου κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» έχει κάνει πολύ ακριβή την τιμή της κοινωνικής ειρήνης. Όλη η μεταρρυθμιστική πολιτική και κυρίως η εξυγίανση των οικονομικών σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ απειλούν να καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος. Με κατάρρευση όμως απειλείται και η αξιοπιστία του γάλλου προέδρου».

Για το ίδιο θέμα γράφει η Weser Kurier: «Θα ήταν μοιραίο εάν ο Μακρόν υποχωρούσε από την μεταρρυθμιστική του πολιτική με τη βοήθεια της οποίας ήθελε να κάνει πιο αποτελεσματικό το ασφαλιστικό σύστημα… Τώρα θα πρέπει να ξανακερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη, να εξηγήσει καλύτερα την πολιτική του, να απευθυνθεί σε όλους και στους απογοητευμένους. Ο πρόεδρος έχει μπροστά του ένα τιτάνιο έργο».

Μαρία Ρηγούτσου

Keywords
Τυχαία Θέματα