Δώστε προσοχή στα συμπτώματα της Κατάθλιψης
Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε και χειρίζεστε καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο ύπνος, το φαγητό και η εργασία. Για να διαγνωστεί κάποιος με κατάθλιψη, τα συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Ορισμένες μορφές κατάθλιψης είναι ελαφρώς διαφορετικές, ή μπορούν να αναπτυχθούν κάτω από μοναδικές συνθήκες.
Δείτε ποια είναι εκείνα τα συμπτώματα της κατάθλιψης που γίνονται εύκολα αντιληπτά, αρκεί να ξέρει κανείς τι “ψάχνει” στην συμπεριφορά κάποιου:
ΠροβλήματαΗ κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια. Αλλά μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας καθώς επίσης και το μυαλό σας. Τα προβλήματα ύπνου, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης.
Η δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κανείς, ή/και ο «ανήσυχος» ύπνος είναι συχνά συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να φτάσουν στο άλλο άκρο και να κοιμούνται πάρα πολλές ώρες την ημέρα. (Δείτε περισσότερα παρακάτω)
Πόνος στο στήθοςΟι πόνοι στο στήθος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα προβλήματος της καρδιάς, των πνευμόνων, ή και του στομάχου. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης.
Αυτή η ψυχική κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί.
Κόπωση και εξάντλησηΑν αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι, ώστε δεν έχετε ενέργεια για τις καθημερινές σας εργασίες (ακόμα και όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε πολύ), αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε κατάθλιψη.
Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περισσότερο από τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ανεξήγητη κόπωση, ενώ τα άτομα με κόπωση είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να γίνουν καταθλιπτικά.
Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσειςΟ πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται στενά. Η καθημερινή «πάλη» με έναν χρόνιο πόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Και η ψυχική ασθένεια η ίδια μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, επειδή οι δύο παθήσεις “μοιράζονται” τους χημικούς αγγελιοφόρους που μεταφέρουν σήματα στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τρεις φορές περισσότερες πιθανό να αναπτύξουν χρόνιο πόνο.
Πεπτικά προβλήματαΟ εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα είναι στενά συνδεδεμένοι και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν στομαχόπονους, ή ναυτία, όταν είναι στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα.
ΠονοκέφαλοιΟι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν συχνά πονοκεφάλους. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με μείζονα κατάσταση της νόσου είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανίες και τα άτομα με ημικρανίες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.
Αλλαγές στην όρεξη ή το σωματικό βάροςΜερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους, όταν αισθάνονται κατάθλιψη. Άλλοι, δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε, αφού νιώθουν ότι αυτό καταπραΰνει την απογοήτευση ή τη δυστυχία τους.
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απότομη απώλεια ή αύξηση του βάρους και, με την απώλεια βάρους, αντίστοιχη έλλειψη ενέργειας.
Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία, η ανορεξία και η υπερφαγία. Στις γυναίκες, η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ανορεξίας ή βουλιμίας είναι πιο ισχυρή.
Πόνος στην πλάτηΟ χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη. Αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν πόνους στον αυχένα και την πλάτη.
Σεξουαλικά προβλήματαΈνα άτομο με καταθλιπτική συμπεριφορά μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αλκοόλ και άλλες ουσίες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική τους ορμή και διάθεση.
Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τη θεραπεία της κατάθλιψης) μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο ενός καταθλιπτικού ατόμου.
Κατάθλιψη και ύπνοςΗ κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.
Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ μόλις πάνω από το 50% είπαν ότι δεν είχαν καθόλου εφιάλτες.
Σχεδόν το 4% είπε ότι είχε συχνούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες. Συχνούς εφιάλτες ανέφερε περίπου το 28% των ανθρώπων με σοβαρή κατάσταση κατάθλιψης και περίπου το 17% των ατόμων με συχνές αϋπνίες, αναφέρουν οι ερευνητές.
Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία, η εξάντληση και ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τις διαταραχές του ύπνου με εφιάλτες.
Άτυπη κατάθλιψηΗ άτυπη κατάθλιψη συνήθως αρχίζει στην εφηβεία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Παρά την ονομασία της, αυτή μορφή κατάθλιψης δεν είναι πολύ σπάνια.
Όπως και με άλλες μορφές κατάθλιψης, η θεραπεία για την άτυπη κατάθλιψη περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη (ψυχοθεραπεία) και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
ΣυμπτώματαΠροσωρινή ευεξία στο άκουσμα μιας καλής/ευχάριστης είδησης, αλλά αίσθημα βαθιάς λύπης/απόγνωσης λίγο αργότεραΑυξημένη όρεξη με ακούσια αύξηση του σωματικού βάρουςΑυξημένη επιθυμία για ύπνο, συνήθως πάνω από 10 ώρες την ημέραΑίσθηση ότι τα χέρια και τα πόδια σας είναι «πολύ βαριά», κάτι που διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα μέσα στην ημέρ.Αδυναμία διατήρησης μακροχρόνιας σχέσης, λόγω της ευαισθησίας στην απόρριψη ή την κριτική, η οποία επηρεάζει τις σχέσεις του ασθενούς, την κοινωνική του ζωή και την εργασία του.
Πηγές: nimh.nih.gov, mayoclinic.org
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μόσιαλος: Αυτές είναι οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές κοροναϊού – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
- «Εμφύλιος» στην Άρση Βαρών: Οι Ολυμπιονίκες κόντρα στον Πύρρο Δήμα
- Αρπαγή Μαρκέλλας: Η 10χρονη φέρεται να είδε την 33χρονη να κάνει βιντεοκλήση με έναν άνδρα
- Ο πιτσιρικάς του ΠΑΟΚ που εξέθεσε ανεπανόρθωτα παίκτη των 20 εκατομμυρίων του Ολυμπιακού
- Βόμβα από ΗΠΑ για Novartis. ΔΕΝ βρέθηκε εμπλοκή πολιτικών προσώπων
- Η Ελένη Τσολάκη απαντά στο κακόβουλο σχόλιο του Γκουντάρα
- Ένα εκατομμύριο επιταγές σε… πεθαμένους από την κυβέρνηση Τραμπ
- Κορονοϊός: Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο; Τι εκτιμά ο ΠΟΥ
- Τι αποκαλύπτουν οι γείτονες της 33χρονης που άρπαξε τη 10χρονη Μαρκέλλα
- Εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis για τις μίζες στην Ελλάδα - Πληρώνει 112 εκατ. δολάρια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Μόσιαλος: Αυτές είναι οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές κοροναϊού – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
- Ένα εκατομμύριο επιταγές σε… πεθαμένους από την κυβέρνηση Τραμπ
- Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Γιώργου Βασιλακόπουλου
- Τι ήσουν στην προηγούμενή σου ζωή βάσει του ζωδίου σου
- Εβελίνα Νικόλιζα: Αποκαλύπτει σε βίντεο πως πήρε ξανά 45 κιλά
- Χάρης Ρώμας: Δημοσίευσε φωτογραφία από τότε που ήταν είκοσι χρονών
- Η σύνθεση του νέου ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
- Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Ρωσία και Βραζιλία
- Ολυμπιακός : Το πιστεύει. Όπως το πίστευε το 2010…
- Πειραματικά σχολεία: Αυτοί είναι οι μαθητές που κληρώθηκαν [λίστα με κωδικούς]
- Τελευταία Νέα In.gr
- Δώστε προσοχή στα συμπτώματα της Κατάθλιψης
- Αυτές οι τροφές είναι πιθανόν να σου προκαλέσουν ακμή
- Τέξας: Αναστέλλεται η χαλάρωση του lockdown εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων
- Κοροναϊός: Ο Τραμπ θα πάει στο Νιου Τζέρσεϊ παρά την καραντίνα
- Δραπετσώνα : Απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών ζητά το δημοτικό συμβούλιο και βουλευτές
- Χάρης Ρώμας: Δημοσίευσε φωτογραφία από τότε που ήταν είκοσι χρονών
- Σελήνη : Οι λόγοι που είναι σημαντική στον ζωδιακό ορίζοντα
- Συνολικά 1.843 πρόσφυγες αποχώρησαν από την Λέσβο μέσα σε 20 ημέρες
- Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Γιώργου Βασιλακόπουλου
- Μόσιαλος: Αυτές είναι οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές κοροναϊού – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να αποπροσανατολίσει δια της σκανδαλολογίας
- Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Διευκρινίσεις προς υποψήφιους δανειολήπτες
- Παναθηναϊκός: Τέλος οι δηλώσεις από τον Δώνη
- WIND: Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το επενδυτικό πλάνο NGA
- Το Τέξας «αναστέλλει» τη χαλάρωση της καραντίνας και την επανεκκίνηση της οικονομίας
- Σμαράγδα Καρύδη: Το εντυπωσιακό υποβρύχιο βίντεο στην πισίνα
- Πέννες με κολοκυθάκια, πέστο άνηθου και φέτα
- Νίκος Αλέφαντος, 70 χρόνια στα γήπεδα: «Τα πάντα όλα», ο Χάπελ και οι... κεφτέδες
- Φόβος και τρόμος συμμορία που εξαπατούσε ηλικιωμένους – Έκλεβαν ακόμη και χρυσά… δόντια
- ΣΥΡΙΖΑ - παρασκήνιο: Ζήτησαν την παραίτηση Παππά -«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα»