Εφορία: Νέος εφιάλτης με το αφορολόγητο όριο – Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις

12:06 17/4/2019 - Πηγή: In.gr

Τα «όπλα» έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου ορίου.

Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εν όψει και της τρίτης μετα- μνημονιακής αξιολόγησης από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζει να πιέζει για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης η οποία θα επέλθει μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και αρκετοί Ευρωπαίοι επιμένουν

στην μείωση του αφορολόγητου, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup στο Βουκουρέστι.

Οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή στη μείωση του αφορολόγητου ποσού για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Για παράδειγμα, αν μειωθεί το αφορολόγητο όριο μειωθεί στα 5.685-6.591 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2020, ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (ετήσιο εισόδημα 9.100 ευρώ) θα κληθεί να πληρώσει φόρο 730 ευρώ για το εισόδημά του. Ο ίδιος εργαζόμενος έως σήμερα δεν πλήρωνε φόρο.

Επίσης, η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα περιορίσει τα οφέλη για τους εργαζομένους από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Για παράδειγμα, άγαμος χωρίς προϋπηρεσία λάμβανε καθαρά 492,31 ευρώ. Με τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό ή η αμοιβή του αυξάνεται στα 545,97 ευρώ, ενώ το 2020 περιορίζεται στα 526,06 ευρώ. Το αρχικό όφελος των 53,66 ευρώ μηνιαίως μειώνεται στα 33,75 ευρώ.

Ζητούν μεταρρυθμίσεις

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν Ευρωπαίοι οι οποίοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν και νέες περικοπές στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ερωτηθείς από το euro2day.gr για το εάν η μείωση του αφορολόγητου το 2020 «είναι γραμμένη σε πέτρα» και υπογραμμίζει ότι εάν η χώρα μας πετύχει έξτρα δημοσιονομικό χώρο, τότε μπορεί να ακυρώσει το μέτρο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «πρόκειται για ένα από τα προνομοθετημένα μέτρα (pre-legislative measures). Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων.

Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε. Για εμάς, το κύριο ζήτημα είναι να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχεια να συζητήσουμε πώς να δαπανηθούν τα πρόσθετα έσοδα».

Εάν δεν εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020 προκύπτει μια δημοσιονομική «τρύπα» 1,9 δισ. ευρώ το 2020, δημιουργώντας ερωτηματικά για την πραγματική ικανότητα χρηματοδότησης των νέων παροχών που υπόσχεται η κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατεβάζει ταχύτητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα