Επίθεση Θεοχαρόπουλου κατά Καμμένου με ερωτήματα

15:19 9/1/2019 - Πηγή: In.gr

Επίθεση στον Πάνο Καμμένο για την τροπολογία που έφερε στη Βουλή σχετικά με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για την αναβάθμιση των F-16., εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής δεν είναι

μια διακοσμητική επιτροπή. Δεν την συγκαλούμε εκ των υστέρων. Έχει μάλιστα αποδείξει η Επιτροπή αυτή -της οποίας είμαι μέλος από το 2015- ότι διαφυλάσσει τα εθνικά συμφέροντα και το απόρρητο των συνεδριάσεων, αλλά κυρίως έχει προκαλέσει και ανατροπές», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και συνέχισε:

«Σήμερα φέρνετε με τροπολογία ένα κρίσιμο ζήτημα για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα σε σχέση με τη συμφωνία για τα F-16. Είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που το συζητάμε τόσο καιρό, να το φέρνετε μετά τη λήξη της Επιτροπής; Αλλά δεν σας εγκαλούμε μόνο γι’ αυτό, κ. Υπουργέ. Σας εγκαλέσαμε γιατί δεν φέρατε το θέμα αυτό στην Επιτροπή Εξοπλιστικών να συζητηθεί, γιατί μπορεί να μην ερχόταν καν στην Ολομέλεια αν είχε συζητηθεί. Ή εν πάση περιπτώσει να είχαμε πάρει όλες τις διαβεβαιώσεις από εσάς για πολλά ζητήματα. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία και να την φέρετε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών. Αυτή είναι η ορθή διαδικασία.

Ας μην κρυβόμαστε, κ. Υπουργέ, δημοσίως έχετε πει ότι τις επόμενες ημέρες προτίθεσθε να παραιτηθείτε. Λίγες μέρες πριν παραιτηθείτε, φέρνετε μια σύμβαση 230 εκατ. ευρώ; Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει συνέχεια, το κράτος έχει συνέχεια. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τη βιασύνη, ενώ ουσιαστικά τελείται δημοσίως υπό παραίτηση, για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα όπως είναι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνησή σας ότι θα τηρήσει το νόμο του 2011 και μόνο με ενδελεχή μελέτη θα εξετάζεται στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για τα συγκεκριμένα ζητήματα τι συμβαίνει.

Έχουμε πάρα πολλά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε. Γιατί στην υπόψη τροπολογία δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ο όρος αντισταθμιστικά ωφελήματα; Σε μια ερώτηση που σας έγινε σήμερα παραδεχθήκατε ότι πρόκειται για αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Και πώς προέκυψε η πρόταση του κατασκευαστή συνολικής αξίας 230 εκατ. ευρώ;

Με βάση τη γενόμενη σχετική αναφορά στην τροπολογία, «προϋπάρχουσες συμβάσεις ή και συμφωνίες, παρεπόμενες της ως άνω διακρατικής συμφωνίας, μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ως άνω αποκλειστικού κατασκευαστή λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση της ως άνω σύμβασης», ποιες είναι οι προϋπάρχουσες συμβάσεις ή και συμφωνίες, αλλά και οι παρεπόμενες, που σχετίζονται με τα προσφερόμενα προγράμματα;

Πώς επελέγησαν τα προσφερόμενα προγράμματα και ποιος θα ωφεληθεί από την απόκτηση της παραγωγικής δυνατότητας; Με ποια διαγωνιστική διαδικασία θα επιλεγούν οι ιδιωτικές εταιρείες;

Έχουν υπογραφεί προσύμφωνα συνεργασίας μεταξύ της αμερικάνικης εταιρείας και των ιδιωτικών ελληνικών εταιρειών και αντίστοιχα μεταξύ ΕΑΒ και ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών;

Πώς, πότε θα συζητηθούν εκτενώς όλα αυτά;»

Keywords
Τυχαία Θέματα