Έρευνα: Αισιόδοξοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες – Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο

10:08 27/4/2020 - Πηγή: In.gr

Πως περνούν οι Έλληνες στην καραντίνα; Τι προσδοκούν από την εξέλιξη του κοροναϊού στο μέλλον; Πόσο έχουν αλλάξει τα συναισθήματά τους με τον εγκλεισμό;

Σε αυτά τα καίρια ερωτήματα καλείται να απαντήσει έρευνα της διαΝΕΟσις που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 15 Απριλίου σε συνεργασία με την Metron analysis.

Στα αποτελέσματα (μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά εδώ) σίγουρα ξεχωριστή βαρύτητα έχουν εκπλήξεις όσον αφορά την πειθαρχία των πολιτών στα μέτρα αλλά κυρίως την απόψη τους για το μέλλον.

Πιο αισιόδοξοι από ποτέ φαίνεται να είναι,

σύμφωνα με την έρευνα οι Έλληνες, με το 85,7% του ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγαμτα πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση.

Μέσα σε πέντε μήνες, και αφού μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο και, βέβαια, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κυριάρχο συναίσθημα άλλαξε και από την ανασφάλεια περάσαμε στην αισιοδοξία.

Στην ερώτηση ποια είναι τα δύο κυριότερα αισθήματά σας αυτή τη στιγμή, 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν την «αισιοδοξία» (από 30% πέντε μήνες πριν) ενώ 31% επέλεξαν την ανασφάλεια (από 38% τον Δεκέμβριο). Σήμερα πενταπλάσιοι από τότε δηλώνουν ότι νιώθουν σιγουριά, υπερδιπλάσιοι ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν το θυμό. Μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν σήμερα την απογοήτευση.

Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Στην ερώτηση «Τι Πιστεύουν οι Έλληνες» του 2018 και, πλέον, η εικόνα και εδώ σε πολλές από τις απαντήσεις είναι πολύ διαφορετική.

Όλοι οι πολιτειακοί θεσμοί απολαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σήμερα από ό,τι 27 μήνες πριν: ο θεσμός του Πρωθυπουργού (+14%), της Προεδρίας της Δημοκρατίας (+12%, ενώ μεσολάβησε εκλογή νέας Προέδρου), του Δημάρχου (+8,6%), του Περιφερειάρχη (+12%) αλλά και της Κυβέρνησης (+13%). Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται στο 65% -έχει ενδιαφέρον το ότι σε αντίστοιχες έρευνες στη Γαλλία, ας πούμε, το αντίστοιχο νούμερο είναι στο 44%, ενώ στην Ιταλία μόλις στο 32%.

Keywords
Τυχαία Θέματα