Γκάλοπ – φωτιά δείχνουν το τέλος της κυβέρνησης με καταλύτη τη συμφωνία των Πρεσπών

12:08 25/1/2019 - Πηγή: In.gr

Η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών σημαίνει και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου που για τους περισσότερους βουλευτές και τους εμπλεκόμενους στην πολιτική θα έχει διάρκεια το πολύ τρεις μήνες. Εκτιμούν δηλαδή ότι ο Μάιος θα είναι ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες.

Όμως, η διαδικασία που ολοκληρώνεται στη Βουλή εκτιμάται από την κοινωνία ότι θα σημάνει επίσης το τέλος της παρούσας κυβέρνησης καθώς και το πολιτικό τέλος

μιας σειράς από στελέχη που την τελευταία τετραετία απασχόλησαν ιδιαίτερα την επικαιρότητα.

Μια ακόμη ειρωνεία της ιστορίας φέρνει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στις 25 Ιανουαρίου, ακριβώς τέσσερα χρόνια από την ημέρα των πρώτων εκλογών του 2015, τότε που ήρθε στην εξουσία η πρώτη φορά αριστερά, μαζί με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. «Σημαδιακή ημέρα μιας και θα σημάνει και το τέλος εποχής αυτής της πολιτικής επιλογής», λένε χαρακτηριστικά έμπειροι κοινοβουλευτικοί.

«Οχι» στη συμφωνία

Οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες, της RASS για το in.gr και της Pulse για τον Σκάι, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία φαίνεται να είναι καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων. Αν και η μάχη της κάλπης θα κριθεί στην καθημερινότητα, στο πόσο η βελτίωση της ζωής των πολιτών είναι πραγματική, εκτιμάται από τους δημοσκόπους ότι οι Πρέσπες θα είναι ένα βασικό θέμα το οποίο θα κρίνει την πολιτική επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες.

Μάλιστα, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία των ερευνών φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα υποστεί συντριπτική ήττα, ακριβώς γιατί το Μακεδονικό είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις απόψεις των πολιτών.

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει το ταχύτερο η όλη συζήτηση για τη συμφωνία ώστε να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα με τις συνεχείς συζητήσεις για τις επιπτώσεις την επόμενη ημέρα, με τις κοινοβουλευτικές μάχες αλλά και τα συλλαλητήρια όπου τα δακρυγόνα πέφτουν βροχή.

Οι έρευνες, επίσης δείχνουν ότι οι πολίτες σκέφτονται την τσέπη τους, πώς θα γίνει καλύτερη η ζωή τους, και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει από την επόμενη κι όλας ημέρα σε βροχή μέτρων θετικού χαρακτήρα. Εκτιμούν στο Μαξίμου ότι το Μακεδονικό θα ξεχαστεί εύκολα με τα μέτρα για τον κατώτατο μισθό, την προστασία της κατοικίας, τις 120 δόσεις ή με μια σειρά από μέτρα που θα δείχνουν ότι βγήκαμε από την κρίση (έξοδος στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά κ.λπ).

Απογοήτευση

Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν την πλήρη απογοήτευση των πολιτών για την κυβέρνηση, έστω κι αν η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για μια σειρά από θέματα, όπως ότι τελικά δεν βγήκαμε από την κρίση, δεν βελτιώνεται η καθημερινότητα ή ότι στην υπόθεση του Μακεδονικού ο χειρισμός ήταν κάκιστος κι εθνικά ζημιογόνος.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι χαρακτηριστικά:

Στην έρευνα της RASS για το in.gr, 7 στους 10 Ελληνες δηλώνουν ότι είναι πολύ δυσαρεστημένοι ή μάλλον δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση ενώ μόλις 18,6% δηλώνει πολύ ή μάλλον ικανοποιημένοι

Ακόμη, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες (77,3%) εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες και μόλις το 19,5% ότι έχει ξεπεράσει η χώρα την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας.

Αναφορικά με τα γεγονότα που θα κρίνουν την επιλογή στην κάλπη το 47,5% λέει ότι θα παίξουν ρόλο οι θέσεις του κόμματος για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το 21.4% η στάση του κόμματος στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και το 15,8% οι θέσεις του κόμματος για το πώς θα βελτιωθεί η προσωπική οικονομική κατάσταση.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με το συντριπτικό 75% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις με 17,2%. Στο ερώτημα αν οι εκλογές γίνονταν την Κυριακή, στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ότι πάμε σε πεντακομματική βουλή.

Η ΝΔ λαμβάνει 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,6% δηλαδή η διαφορά είναι σχεδόν 10 μονάδες (συγκεκριμένα 9,8% η διαφορά). Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ εκτός μένουν Ενωση Κεντρώων (2,4%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (1,6%) και Ελληνική Λύση (1,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,1%.

Στην έρευνα της Pulse

Το 62% των Ελλήνων βρίσκεται απέναντι στη Συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την μάλλον ή σίγουρα κακή. Στον αντίποδα, μόλις το 27% του δείγματος στηρίζει τη συμφωνία με την πΓΔΜ. Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 40% βρίσκει τη συμφωνία κακή.

Το προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται, καθώς στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 33% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με διαφορά 10,5 μονάδων, συγκεντρώνοντας το 22,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% και το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι που λαμβάνουν από 1% αντίστοιχα.

Στην παράσταση νίκης το 59% του δείγματος ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει, εκτιμά πως πρώτη θα βγει η Νέα Δημοκρατία, ενώ μόλις το 22% θεωρεί πως πρώτος θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα