Η ταφόπλακα στην «ιερή» συμφωνία, το Βατερλώ Τζανακόπουλου και η ήττα του Ιερώνυμου

11:03 24/11/2018 - Πηγή: In.gr

Οριστικό θα πρέπει να θεωρείται το ναυάγιο της… ιστορικής συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να γυρίσει σελίδα μιλώντας για ειλικρινή διάλογο και βάζοντας τον Κώστα Γαβρόγλου σε ρόλο ειρηνοποιού.

Το «Βατερλώ» μιας συμφωνίας που αρχικά χαρακτηρίστηκε ιστορική, στη συνέχεια έγινε «πρόθεση συμφωνίας» για να καταλήξει προεκλογικό

εργαλείο του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να διορίσει 10.000 «πελάτες» τους, επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου έπειτα από τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή τόσο με την κ. Παπακώστα όσο και με τον υπουργό Παιδείας.

Και θα επιβεβαιωθεί έτι περαιτέρω μετά τις συναντήσεις που θα έχει αντιπροσωπεία Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στέλνει εκπροσώπους του για να ενημερωθούν για τις κυβερνητικές θέσεις, ωστόσο, έχει εκ των προτέρων απορρίψει οποιαδήποτε αλλαγή θα επιχειρηθεί χωρίς να ερωτηθεί το Φανάρι. Τόσο η μισθοδοσία των κληρικών όσο και η εκκλησιαστική περιουσία στις Μητροπόλεις που ελέγχει το Πατριαρχείο είναι αδιαπραγμάτευτα θέματα και μια αιτία για την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο Εκκλησιαστικό.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος από την ελληνική κυβέρνηση (αλλά και από τον κ. Ιερώνυμο) διότι δεν τον ενημέρωσε κανείς για τη συμφωνία η οποία είχε κλειστεί. Εξ’ ου και τα διαγγέλματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο σάλος που προκλήθηκε στη συνέχεια οδήγησε σε «διορθώσεις» των δηλώσεων, όμως, στο παρασκήνιο όλοι μιλούν για ένα deal που είχε κλειστεί χωρίς να ενημερωθεί η Ιεραρχία στην Ελλάδα, αλλά και το Φανάρι.

Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρουν, ότι είναι θεσμική υποχρέωση η ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, εφόσον τα ζητήματα αφορούν ενέργειες που θα έχουν επίπτωση σε επαρχίες της Ελλάδος, οι οποίες υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι η ενημέρωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου στο Φανάρι δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Εκτός από τις επαφές που θα έχουν εκπρόσωποι του Πατριαρχείου, συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα έχει την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η συνάντηση με τους Μητροπολίτες και τον νομικό σύμβουλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Γενική στροφή

Κι όλα αυτά στη σκιά των δηλώσεων που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος σε μια στροφή 180 μοιρών είπε ότι τίποτε δεν θα γίνει, ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν συμφωνήσουν όλοι, και η Ιεραρχία και ο κλήρος.

Βεβαίως, η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενά του, όσο και του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ήταν φανερό από τις ανακοινώσεις ότι υπήρχε ξεκάθαρη συμφωνία.

Από την άλλη, όταν ο Αρχιεπίσκοπος λέει ότι τίποτε δεν θα ισχύσει χωρίς να έχουν συμφωνήσει όλοι, εμφανίζεται σε άλλη κατεύθυνση σε σχέση με το μήνυμα που πρόσφατα το Μαξίμου εξέπεμψε. Δηλαδή ότι θα νομοθετήσει μονομερώς κι ότι ειδικά η μισθοδοσία των κληρικών είναι δουλειά της πολιτείας.

Αν φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή (που δεν θα το τολμήσει, όπως λένε ανεξάρτητοι παρατηρητές) θα σηκώσει νέα θύελλα διαμαρτυριών που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις δημοσκοπήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός πως πολλοί Ελληνες θέλουν να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, το 47% στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ», λέει ότι η συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτίμησαν λάθος ότι αυτοί που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή οι ψηφοφόροι στους οποίους απευθύνεται το κυβερνών κόμμα, θα στήριζαν και τη συμφωνία με τον Ιερώνυμο. Οι περίπου 10.000 κληρικοί σε όλη την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις ενορίες τους ανεξαρτήτως κόμματος.

Φιάσκο εκπροσώπου

Από την άλλη ο «άγαρμπος» τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση εμφάνισε τις πραγματικές της προθέσεις, δηλαδή ένα γύρο προεκλογικών προσλήψεων, τελικά την έβλαψε. Και αυτό το επικοινωνιακό «Βατερλώ» το χρεώνουν στον Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος έσπευσε την επαύριο των ανακοινώσεων στο Μαξίμου να μιλήσει για «απελευθέρωση» 10.000 θέσεων στο Δημόσιο.

Ο Δ. Τζανακόπουλος, μετά το επικοινωνιακό φιάσκο με την τραγωδία στο Μάτι, χρεώνεται (και από συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ) και το φιάσκο με την Εκκλησία. Αν και κάποιοι λένε ότι «πήρε γραμμή από το Μαξίμου, δεν έκανε μόνος του τις ανακοινώσεις».

Ετσι όπως έγιναν όλα αυτά, όμως, η εικόνα που πέρασε ήταν αυτή μιας «συναλλαγής» μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, και προσωπικά μεταξύ Τσίπρα και του «πνευματικού του πατέρα», Ιερώνυμου.

Πλέον η κυβέρνηση μεταθέτει στις ελληνικές καλένδες τα όποια ζητήματα παραμένουν ανοικτά και ο διάλογος που άνοιξε είναι απλώς για να περνά ο χρόνος καθώς είναι αδύνατον εν μέσω προεκλογικής περιόδου να έχει ένα τέτοιο μέτωπο ανοικτό που μόνο ψήφους αφαιρεί και ελάχιστους φέρνει από τον προοδευτικό χώρο.

Και δεν ήταν μόνον η αντίδραση της ΝΔ που έφερε ανατροπή σκηνικού, αλλά και όλων των κομμάτων που καταδίκασαν τη συμφωνία που έγινε κάτω από το τραπέζι, όχι την ανάγκη να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα Εκκλησίας – Κράτους.

Από όλη αυτή την υπόθεση, πάντως, ηττημένος βγαίνει ο Αρχιεπίσκοπος καθώς η Ιεραρχία ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να είναι ενός ανδρός αρχή η διοίκηση της Εκκλησίας. Και η σθεναρή αντίδραση κάποιων Μητροπολιτών μπορεί να χαρακτηρίστηκε από τον κ. Ιερώνυμο ως αποτέλεσμα προσωπικών φιλοδοξιών, όμως, η πραγματικότητα είναι μία: Ότι ο Αρχιεπίσκοπος αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά τόσο ισχυρά και εμφανίστηκαν τόσο ξεκάθαρα οι «μνηστήρες» του θρόνου της ελλαδικής εκκλησίας επειδή ακριβώς η συμφωνία που έκανε με την κυβέρνηση ήταν κρυφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα