Ιταλική «φωτιά» στα Βαλκάνια – Μια δήλωση που δείχνει γιατί είναι πυριτιδαποθήκη
«Βαλκανικά φαντάσματα» δεν υπάρχουν μόνο στην ελληνική δημόσια συζήτηση και στις σχέσεις μας με τους βόρειους γείτονες. Υπάρχουν και στη σχέση της Ιταλίας με την Κροατία και τη Σλοβενία.
Τα φαντάσματα αυτά αφορούν την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ευρύτερη περιοχή της Τεργέστης και της Ίστρια, αλλά και μέρος της Δαλματίας. Διαχρονικά περιοχές με ισχυρούς σλαβικούς πληθυσμούς (σλοβενικούς και κροατικούς) αλλά και με ιταλική περιουσία, θα αποτελέσουν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα διαφιλονικούμενη
Η εξέλιξη του πολέμου και η μαχητικότητα της Γιουγκοσλαβικής Αντίστασης, σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενης από το Κομμουνιστικό Κόμμα, θα επιτρέψει στις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις περιοχές, με αποκορύφωμα την κατάληψη της Τεργέστης ύστερα από μια εξέγερση που οργάνωσαν από κοινού δυνάμεις των ιταλών και των γιουγκοσλάβων κομμουνιστών.
Μάλιστα, η Τεργέστη για 40 μέρες θα είναι υπό τον έλεγχο των Γιουγκοσλάβων πριν την παραχωρήσουν στις συμμαχικές δυνάμεις. Τελικά στο πλαίσιο των συνθηκών των Παρισίων θα ανακηρυχθεί η Ελεύθερη Περιοχή της Τεργέστης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η περιοχή θα χωριστεί σε δύο ζώνες. Η πρώτη, που περιλάμβανε και την πόλη της Τεργέστης θα είναι υπό συμμαχικό έλεγχο και η δεύτερη υπό γιουγκοσλαβικό. Το 1954 η περιοχή θα μοιραστεί ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία, ακολουθώντας περίπου τη διαίρεση σε ζώνη Α και ζώνη Β. Αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών θα είναι και σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Διαφορετική προσέγγισηΣτη συλλογική μνήμη των δύο κρατών τα γεγονότα της περιόδου 1943-1945 θα καταγραφούν με διαφορετικό τρόπο. Το κρίσιμο ερώτημα αφορά τις συλλήψεις και εκτελέσεις Ιταλών και κάποιων αντικομμουνιστών Σλοβένων. Για τη γιουγκοσλαβική ιστοριογραφία επρόκειτο για τμήμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ενώ για την ιταλική πλευρά πάντα αναφερόταν ως μια τραγωδία σε βάρος ανθρώπων που χάθηκαν στις «φόιμπε», τα βάραθρα όπου ρίχνονταν τα πτώματα.
Μια κοινή ιταλο-σλοβενική ιστορική επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα στη δεκαετία του 1990 και θα εκδώσει σχετική έκθεση θα υποστηρίξει ότι η βία πρέπει να αποδοθεί σε ένα είδος διάθεσης ξεκαθαρίσματος λογαριασμών για πρόσωπα και πράγματα που είχαν να κάνουν με την περίοδο του φασισμού, που όμως συνδυάστηκαν και με την προσπάθεια προσάρτησης της ευρύτερης περιοχής στη Γιουγκοσλαβία και το επαναστατικό κλίμα που επικρατούσε
Το όλο ζήτημα αποτελούσε αμέσως μετά τον πόλεμο και ένα αγκάθι εντός του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, καθώς το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα της Δύσης και το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα των Βαλκανίων υπεράσπισαν διαφορετικές εθνικές διεκδικήσεις. Τα πράγματα έκανε ακόμη πιο δύσκολα η ρήξη ανάμεσα στον Τίτο και τον Στάλιν, που έδωσε επιπλέον φόρτιση σε αυτή την αντιπαράθεση.
Το 2004 η ιταλική Βουλή αποφάσισε να ορίσει την 10η Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης για τους εκτελεσμένους στις φόιμπε και για την έξοδο των ιταλικών πληθυσμών από τις περιοχές της Δαλματίας και της Ίστριας. Η επίσημη ιταλική ρητορική, όπως θα την εκφράσει λίγα χρόνια αργότερα και ο τότε πρόεδρος Ναπολιτάνο, θα είναι ότι η βία ήταν αποτέλεσμα ενός εθνικιστικού παροξυσμού από τη μεριά των γιουγκοσλάβων που ήθελαν να εξαλείψουν την ιταλική παρουσία στην περιοχή.
Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις ιδίως από τη μεριά της Κροατίας, ενώ στο εσωτερικό της Ιταλίας θα είναι κυρίως δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς που θα διαφωνήσουν.
Τώρα τη σκυτάλη πήρε ο Ιταλός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ο οποίος θα παρευρισκόμενος στον εορτασμό για την ημέρα μνήμης θα δηλώσει «Ζήτω η Τεργέστη, ζήτω η ιταλική Ίστρια, ζήτω η ιταλική Δαλματία, ζήτω οι ιταλοί εξόριστοι».
Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονη αντίδραση και στη Σλοβενία και την Κροατία, ιδίως από τη στιγμή που απέπνεαν έναν τόνο εδαφικών διεκδικήσεων. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μάργιαν Σάρετς μίλησε για «ιστορικό αναθεωρητισμό» χωρίς προηγούμενο και ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς μίλησε για απαράδεκτη δήλωση. Τις δηλώσεις Ταγιάνι καταδίκασε και η Σλοβένα Επίτροπος Βιολέτα Μπουλκ που μίλησε για παραχάραξη της ιστορίας.
Ο Ταγιάνι με δήλωσή του θα προσπαθήσει να καθησυχάσει κάπως τα πνεύματα υποστηρίζοντας ότι δεν μίλησε για όλα τα θύματα της τραγωδίας, από την Ιταλία, την Κροατία και τη Σλοβενία και ότι δεν διατύπωσε εδαφικές διεκδικήσεις αλλά απλώς μίλησε για τους ιταλόφωνους που εξορίστηκαν, τα παιδιά και τα εγγόνια τους που ήταν στην τελετή.
Η αντιπαράθεση αυτή ήρθε να θυμίσει ότι στα Βαλκάνια οι ιστορικές μνήμες και φορτίσεις δεν σβήνουν εύκολα, ακόμη και εάν περάσουν αρκετά χρόνια. Ίσως γιατί αρκετές σελίδες της βαλκανικής ιστορίας είναι όντως γραμμένες με αίμα…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι καιρό περιμένουμε μετά τη «Χιόνη»
- Δολοφονία 77χρονου στον Πειραιά
- Βάλτε ένα ποτήρι στη λαβή της πόρτας σας!
- Τέλος οι ανεξέλεγκτες συνταγές φαρμάκων ανά 10 ημέρες! Τι αλλάζει
- Το ναυάγιο του αεροπλανοφόρου USS Hornet βρέθηκε στα Νησιά του Σολομώντα
- Πιάστηκαν την ώρα που έκλεβαν σωλήνες χαλκού
- Νίκος Κοτζιάς: Έχω κάνει έξι βαριά χειρουργεία καρκίνου
- Θεσσαλονίκη: Αυτές οι δύο αδερφές ρίσκαραν στα χρόνια της κρίσης και τα κατάφεραν! Δείτε πώς
- Το κορίτσι που μπήκε στο Master Chef και έβαλε... φωτιά στο σπίτι! (photos+video)
- Υπάρχει τελικά η μυθική μαύρη λεοπάρδαλη.Φωτο της μετά από 100 χρόνια (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Δολοφονία 77χρονου στον Πειραιά
- Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Ο Αλμπάνης έχει θέση στην εξίσωση της ΑΕΚ
- Τα μανικετόκουμπα του Τέρενς
- Οι ΑΝΕΛ, η 21η Απριλίου και η επιλεκτική μνήμη του Πάνου Καμμένου
- Πέθανε η ηθοποιός Φλωρέττα Ζάννα
- Τα Fake News είναι η έμπνευση του σχεδιαστή Τζέρεμι Σκοτ
- Παντελίδης : «Καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο ένας δυνατός Άρης»
- Ιταλική «φωτιά» στα Βαλκάνια – Μια δήλωση που δείχνει γιατί είναι πυριτιδαποθήκη
- Φόρτσαρε για Ολυμπιακό ο Μπακασέτας
![Ιταλική, Βαλκάνια –,italiki, valkania –](https://images32.inewsgr.com/3336/33360531/italiki-fotia-sta-valkania--mia-dilosi-pou-deichnei-giati-einai-pyritidapothiki-160.jpg)
- Τελευταία Νέα In.gr
- Ιταλική «φωτιά» στα Βαλκάνια – Μια δήλωση που δείχνει γιατί είναι πυριτιδαποθήκη
- Brexit: Η στρατηγική της Μέι αποκαλύφθηκε κατά λάθος σε… ένα μπαρ των Βρυξελλών
- Επέστρεψε στην Κέρκυρα ο Αναστόπουλος, ύστερα από 14 χρόνια
- BMW X3 M & X4 M 2019: Δίδυμο επιδόσεων
- Συνταγματική αναθεώρηση: Διαφωνίες κομμάτων για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη
- Ο,τι πιάνουν γίνεται κάρβουνο
- Editorial Ta Nea: Price
- Αιχμηρή απάντηση του Πάπα Φραγκίσκου στην έκκληση του Μαδούρο για βοήθεια
- Φόρτσαρε για Ολυμπιακό ο Μπακασέτας
- Ο Αλμπάνης έχει θέση στην εξίσωση της ΑΕΚ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποια η νέα στρατηγική της Μέι – Τι αποκαλύπτει στενός συνεργάτης της
- Επέστρεψε στην Κέρκυρα ο Αναστόπουλος, ύστερα από 14 χρόνια
- Ο Αλμπάνης έχει θέση στην εξίσωση της ΑΕΚ
- Έφτασε στη Βραζιλία η ΑΕΚ για το Διηπειρωτικό
- Νίκος Κοτζιάς: Εχω κάνει έξι βαριά χειρουργεία καρκίνου
- Παρουσίαση των υποτροφιών από τη συνεργασία ΑΠΘ - ΕΥΑΘ
- «Υπουλα» παιχνίδια με το Σύνταγμα!
- Ο Χιμένεθ ξέρει πόσο θέλει ο Μελισσανίδης το «διπλό» στο Φάληρο
- Tο Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει τον Φεβρουάριο στην περιφέρεια και στην Κύπρο!