Καθαρό μήνυμα

07:46 30/8/2020 - Πηγή: In.gr

Πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως και σε όλες του τις λεπτομέρειες το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληττόμενων, ένα είναι βέβαιο. Δεν επαρκεί για να αντιμετωπισθεί το τσουνάμι των επιπτώσεων στην οικονομία από την καταιγίδα του κορωνοϊού. Για αυτό και θα υπάρξουν ένα και δύο και περισσότερα πακέτα μέτρων ακόμη, μέχρι να επουλωθούν οι βαθιές πληγές της πανδημίας.

Παράδειγμα, η ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων. Παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές από όσους ενταχθούν σε αυτήν θα ξεκινήσουν αργότερα, από τον επόμενο Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας,

η ρύθμιση αφορά μόνο τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την έναρξη του κορωνοϊού τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Μάιο. Τι θα γίνει όμως με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που συσσωρεύονται για τους πληττόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τον Ιούνιο και μετά; Και πώς θα εξοφληθούν τα χρέη που θα δημιουργηθούν το φετινό φθινόπωρο και τον ερχόμενο χειμώνα, περίοδο βαθιάς ύφεσης, λουκέτων στην αγορά, αυξημένης ανεργίας και μειωμένων μισθών με τους οποίους θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα πολλά νοικοκυριά;

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης ή των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα Συν-Εργασία, που λήγει τον Οκτώβριο και αφορά επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, θα παραταθεί για όσο διάστημα θα επιμένει η κρίση. Το ίδιο ισχύει και για το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και του ειδικού επιδόματος των 534 ευρώ στους εργαζομένους, όπως και για τον χρόνο χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε ένα θολό τοπίο που προκαλεί στην υγεία, την οικονομία και την καθημερινή ζωή η επέλαση του κορωνοϊού. Και είναι, επίσης, ξεκάθαρες οι μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα στην κρίση αυτή. Από τη στιγμή όμως που το δίλημμα έχει απαντηθεί από την κυβέρνηση,  προς την κατεύθυνση της χρήσης όλων των μέσων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία των πληττόμενων, η ίδια οφείλει να μην κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα με παραλείψεις της, καθυστερήσεις στην ενίσχυση των πληττόμενων και μισόλογα σχετικά με προθέσεις για τη στήριξη κλάδων που είναι κρίσιμοι για την πορεία της οικονομίας και της απασχόλησης. Για παράδειγμα, χθες, καταβλήθηκε το επίδομα των 534 ευρώ για τους εργαζομένους που ήταν σε αναστολή τον… Ιούλιο. Στήριξη έπειτα από δύο μήνες χωρίς δουλειά και μισθό είναι… βοήθεια «κατόπιν εορτής».

Ο Πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία με τις εξαγγελίες που θα κάνει το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Να δώσει σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα λάβει εγκαίρως ό,τι μέτρο χρειασθεί για να στηρίξει τους κλάδους που πλήττονται, τους εργαζομένους αλλά και τους ανέργους. Για να αντιστραφεί το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί και το οποίο θρέφει φαινόμενα ασυδοσίας και απολύσεων από εργοδότες που εκμεταλλεύονται στην κρίση ή από όσους απλά λαμβάνουν αποφάσεις υπό συνθήκες πανικού. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η ιστορική παρέμβαση Ντράγκι με τη φράση «Θα κάνω ό,τι χρειασθεί» ήταν αυτή που ύψωσε τείχος στους κερδοσκόπους και έσβησε τη φωτιά στην κρίση των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα