Κοροναϊός : Ετοιμάζεται για αυστηρά μέτρα τώρα η Σουηδία
Έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή, η Σουηδία αλλάζει τη στάση της και την απραξία της απέναντι στον κοροναϊό, με την κυβέρνηση να προωθεί σταδιακά μέτρα και τον πρωθυπουργό της χώρας να προειδοποιεί για πολλούς νεκρούς.
Το Σάββατο, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν (Stefan Löfven) παραδέχτηκε ότι παρόλο που ο ρυθμός εξάπλωσης είναι πιο αργός από άλλες χώρες, αυτό δεν σημαίνει πως θα χαθούν λιγότερες ζωές.
«Θα έχουμε περισσότερους σοβαρά ασθενείς που θα χρειάζονται εντατική φροντίδα και
«Θα έχουμε χιλιάδες θανάτους. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά
Πάντως, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας επιχείρησε να μετριάσει επικοινωνιακά τις διαφορές με άλλες χώρες, υποστηρίζοντας πως όλοι μοιράζονται τον κοινό στόχο για μείωση του φόρτου στα συστήματα υγείας μέσω της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να δραματοποιούμε τις διαφορές. Το κάνουμε με κάπως διαφορετικό τρόπο. Μερικές φορές αυτό γίνεται γιατί είμαστε σε διαφορετικές φάσεις (σ.σ της πανδημίας)».
Τώρα ετοιμάζονται να πάρουν μέτρα…Σταδιακά, η Σουηδία αυστηροποιεί το πλαίσιο που ωστόσο παραμένει πολύ χαλαρό συγκριτικά με δεκάδες άλλες χώρες.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας προετοιμάζει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα της επιτρέψει να πάρει «ακραία μέτρα» για να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό.
Ανάμεσα στους πιθανούς περιορισμούς είναι το μικρότερο όριο στις δημόσιες συγκεντρώσεις.
Από τα τέλη Μαρτίου, το ανώτατο όριο των συγκεντρώσεων μειώθηκε αρχικά στα 499 άτομα και μετά στα 49.
Όμως, έχουν κλείσει μόνο τα λύκεια όπου πήγαιναν μαθητές άνω των 16 ετών και κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται κανονικά.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Στοκχόλμη, ένα πρόχειρο νοσοκομείο στήνεται σε κλειστό συνεδριακό κέντρο για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες. Αρχικά θα διαθέτει 140 κρεβάτια με απώτερο στόχο τα 600.
Αντί για υποχρεωτικά μέτρα, ο Λόφβεν ζήτησε από τους Σουηδούς να επιδείξουν κοινωνική υπευθυνότητα, ζητώντας από όλους να αποφύγουν όσα ταξίδια δεν είναι απαραίτητα.
Προαιρετική παραμένει και η εργασία από το σπίτι ή η παραμονή σε αυτό, ακόμα και για όσους πολίτες άνω των 70 ετών αισθάνονται άρρωστοι.
Κάποια πολιτιστικά ιδρύματα όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το μεγαλύτερο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Abba έχουν κλείσει, αλλά με δική τους πρωτοβουλία.
Προς το παρόν, η προσέγγιση της κυβέρνησης χαίρει της έγκρισης των ψηφοφόρων που σε ποσοστό 44% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον Λόφβεν. Έναν μήνα νωρίτερα ο πρωθυπουργός συγκέντρωνε την εμπιστοσύνη του 26%.
Τα στοιχεία μιλούνΧιλιάδες επιστήμονες στη χώρα προειδοποιούν ότι η εξαιρετικά ήπια προσέγγιση ως τώρα, θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα την Σουηδία από τα γειτονικά κράτη που έλαβαν μέτρα.
Την Κυριακή, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 8% σε μία ημέρα.
Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων από Covid-19 ανέβηκε στους 401 στη Σουηδία, που μετρά ήδη περισσότερους νεκρούς από τη Δανία (179), τη Νορβηγία (71) και τη Φινλανδία (18) μαζί.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, που στη Σουηδία σκαρφάλωσαν στους 37, ενώ στην Δανία είναι 28, στη Νορβηγία 12 και στην Φινλανδία 4,5.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ανησυχία για τους πιο ηλικιωμένους της χώρας, αφού πάνω από το 33% των δήμων της χώρας έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομεία, όπου το προσωπικό εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού. Συνολικά το ένα τρίτο των γηροκομείων έχει ήδη καταγεγραμμένα περιστατικά Covid-19.
Η ζωή συνεχίζεται σχεδόν κανονικάΗ Δανία και η Νορβηγία είναι μεταξύ των κρατών που έχουν εφαρμόσει σκληρές καραντίνες, κλείνοντας σύνορα και σχολεία, ενώ η Φινλανδία έχει απομονώσει την αστική περιοχή γύρω από το Ελσίνκι.
Όμως οι Σουηδοί συνεχίζουν να ψωνίζουν μαζικά σε καταστήματα, να τρώνε σε εστιατόρια και να στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Παραμένει ασαφές το κατά πόσο οι πολίτες σέβονται και ακολουθούν τις «ευγενικές παραινέσεις» της κυβέρνησης.
Ανάλυση από δεδομένα κινητών τηλεφώνων δείχνουν μια κατακόρυφη μείωση στην κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους άλλων κρατών, αλλά στην Σουηδία δεν έχει αλλάξει κάτι.
Υπεραμύνεται της πολιτικής του ο επικεφαλής επιδημιολόγος της ΣουηδίαςΟ επικεφαλής επιδημιολόγος για την διαχείριση της κρίσης, Άντερς Τέγκνελ, εξακολουθεί να υπεραμύνεται της στρατηγικής της χώρας, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι η εξασφάλιση μιας αργής εξάπλωσης της νόσου, ώστε το σύστημα υγείας να μην υπερφορτωθεί.
Τόνισε δε πως είναι σημαντικό για ένα μέρος του πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία.
Παρ’ όλα αυτά αρνήθηκε ότι επιχειρεί να πετύχει μια γρήγορη «ανοσία της αγέλης», στρατηγική που είχε υιοθετηθεί αρχικά από την Βρετανία και την Ολλανδία, πριν η ταχύτατη αύξηση των θανάτων αναγκάσει και τα δύο αυτά κράτη να αλλάξουν πολιτική και να επιβάλουν αυστηρά μέτρα.
Ο Τέγκνελ θεωρεί πως οι μαζικές καραντίνες δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική για μεγάλες περιόδους.
«Είναι σημαντικό να έχουμε μία πολιτική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Το να κλειδώνουμε ανθρώπους στα σπίτια τους δεν θα δουλέψει σε βάθος χρόνου. Αργά ή γρήγορα οι άνθρωποι θα βγουν έτσι κι αλλιώς», πρόσθεσε ο Τέγκνελ, που παραδέχτηκε μεν ότι η καμπύλη της μόλυνσης στην χώρα άρχισε να γίνεται λίγο πιο απότομη, επιμένοντας ωστόσο ότι παραμένει για την ώρα σχετικά επίπεδη.
Σφοδρά πυρά για τη στάση της ΣουηδίαςΗ μέχρι τώρα στάση έχει δεχτεί σφοδρά πυρά από αναρίθμητους ειδικούς υγείας στην χώρα. Πάνω από 2.300 γιατροί, ερευνητές και καθηγητές υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ, Χένρικ Χέλντι.
«Πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση. Δεν θα μπορούμε να μπούμε σε μία φάση απόλυτου χάους. Κανείς δεν έχει δοκιμάσει αυτή την στρατηγική, γιατί λοιπόν θα πρέπει να γίνουμε εμείς οι πρώτοι, χωρίς συγκατάθεση;» αναρωτιέται η καθηγήτρια Σεσλίλια Σόντερμπεργκ – Νοκλέρ, ερευνήτρια της ιικής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska.
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να αποδεχτεί τα επιστημονικά δεδομένα που τους παρουσιάζονται. Εμπιστεύονται την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τυφλά, αλλά τα δεδομένα που έχουν εκεί είναι λειψά, σχεδόν ντροπιαστικά. Βλέπουμε σημάδια ενός ρυθμού διπλασιασμού που είναι ψηλότερος από την Ιταλία. Η Στοκχόλμη σύντομα θα αντιμετωπίσει έλλειψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Και δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τότε θα είναι πολύ αργά για να δράσουν».
Ο Στέφαν Χάνσον, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες προειδοποιεί πως στην Στοκχόλμη η κατάσταση γίνεται γρήγορα κρίσιμη.
«Υπάρχει πραγματικό ρίσκο τώρα ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν τόσο πολύ που τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η επιλογή για τις θεραπείες ήδη αρχίζει να γίνεται με κριτήριο την ηλικία των ασθενών».
Ο ίδιος αποδίδει την κατάσταση στην «μπερδεμένη και ασαφή πολιτική, χωρίς καθαρούς στόχους» πέρα από την προστασία των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών και κάποια ήπια μέτρα για αποστάσεις ασφαλείας.
Ο Στεν Λίναρσον, καθηγητής στο Ινστιτούτο Karolinska ανησυχεί και από την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για το σκεπτικό της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Ο ίδιος το παρομοιάζει με φωτιά στην κουζίνα ενός σπιτιού, που την αφήνουν να καίει ενώ σκοπεύουν να την σβήσουν αργότερα. «Ο κίνδυνος φυσικά είναι να καεί ολόκληρο το σπίτι».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιος κοροναϊός; – Ιερέας έκανε λειτουργία με 300 πιστούς
- Η αστυνομία έκανε «πέσιμο» και έκλεισε την ζωντανή εκπομπή του Ραπτόπουλου (vid)
- Ζευγάρι γυναικών τεμάχισε 23χρονο για να του πάρει 67.000 ευρώ
- Τα τρία «δώρα» του Πάσχα: Αρχίζουν οι πληρωμές για συντάξεις,επιδόματα, δώρα
- ΕΦΚΑ: Τι πρέπει να κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για μείωση 25% στις εισφορές
- Κορωνοϊός: Ακόμη τρεις νεκροί τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας
- Αυτή η δυσλειτουργία διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου για τους άνδρες
- Κορωνοϊος: Μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση της μάχης - Οι επόμενοι στόχοι
- Τα 5 ζώδια που θα σε «πετάξουν» έξω από τη ζωή τους με μεγάλη ευκολία
- Συντάξεις Μαΐου: Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Ποιος κοροναϊός; – Ιερέας έκανε λειτουργία με 300 πιστούς
- Τα τρία «δώρα» του Πάσχα: Αρχίζουν οι πληρωμές για συντάξεις,επιδόματα, δώρα
- Κοροναϊός: Πώς να απολυμάνετε και να καθαρίσετε τα ρούχα σας
- Ρούπελ : Θα τους κρατήσουμε με τα δόντια
- Κοροναϊός : Ποιοι δικαιούνται αναστολή πληρωμής δόσεων στα δάνεια
- Ακόμη τρεις άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό – Στους 76 οι νεκροί
- Κοροναϊός : Ετοιμάζεται για αυστηρά μέτρα τώρα η Σουηδία
- «Στο δωμάτιο του νοσοκομείου ο χάρος έπαιζε ρουλέτα» – Συγκλονίζει έλληνας ασθενής από το Λονδίνο
- Απίστευτο: Στέλνουν 76χρονη στο δικαστήριο για… ενδοοικογενειακές διαφορές
- Κοροναϊός : Voucher για επιδότηση διακοπών Ελλήνων προτείνει το ΕΒΕΑ
- Τελευταία Νέα In.gr
- Κοροναϊός : Ετοιμάζεται για αυστηρά μέτρα τώρα η Σουηδία
- Απίστευτο: Στέλνουν 76χρονη στο δικαστήριο για… ενδοοικογενειακές διαφορές
- Απαγόρευση κυκλοφορίας : 1.224 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις την Κυριακή
- Editorial To Vima: Solidarity, not ideological fixations
- Αυγενάκης : Στέλνουμε μήνυμα παγκόσμιας αλληλεγγύης της αθλητικής οικογένειας
- Ακόμη τρεις άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό – Στους 76 οι νεκροί
- Κοροναϊός : Voucher για επιδότηση διακοπών Ελλήνων προτείνει το ΕΒΕΑ
- «Στο δωμάτιο του νοσοκομείου ο χάρος έπαιζε ρουλέτα» – Συγκλονίζει έλληνας ασθενής από το Λονδίνο
- Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών
- «Ναυάγιο» στις τουρκικές γεωτρήσεις – Εφυγε το Yavuz από το οικόπεδο 9
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Live απαντήσεις του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου σε όλες τις ερωτήσεις για τα εργασιακά
- Google doodle: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι μάχονται ενάντια στον κορωνοϊό
- Τα «τσούγκρισαν» Θεοφάνους – Θεοδωρίδου με αφορμή… τον κορωνοϊό (φωτό+βίντεο)
- Κορυφαίος Ελληνας επιδημιολόγος στο Stanford: Η Ελλάδα είναι τυχερή! Τα σχετικά λιγότερα κρούσματα δεν οφείλονται στην πολιτική Τσιόδρα!
- Γ.Γ Ειδικών Φρουρών: Να μην φτάσουμε στο σημείο να κλείσουν τα διόδια (video)
- Κορονοϊός: Η Boeing σταματά την παραγωγή της
- Κορονοϊός: Στους 68.125 οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο
- The Outsider: Το κορυφαίο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ στη μικρή οθόνη
- Οι Backstreet Boys επανενώθηκαν διαδικτυακά και ερμήνευσαν το «I Want It That Way» (video)