Γαλλία: Μείωση δαπανών-Περιορισμός ελλείμματος κάτω του 5,4% το 2026

Ο προϋπολογισμός του 2026 της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα αποδειχθεί ένα «απαιτητικό» εγχείρημα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Ερίκ Λομπάρ στο CNBC, αφού οι νομοθέτες νωρίτερα αυτόν τον μήνα ενέκριναν τελικά το οικονομικό σχέδιο του 2025 μετά από μια σειρά ταραχώδεις, κυβερνητικές προσπάθειες ανατροπής.

Η Γαλλία

έχει χαράξει μια τροχιά για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματός της, με στόχο να φθάσει στο 5,4% του εθνικού ΑΕΠ το 2025 και να πέσει κάτω από το 3% το 2029, δήλωσε ο Λομπάρ. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις δαπάνες, τα κράτη μέλη πρέπει να διατηρούν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

«Το 2026, ναι, είναι ένας πολύ απαιτητικός προϋπολογισμός, διότι θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα και να είμαστε κάτω από το 5,4% και πιθανώς κάτω από το 5%», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας στο CNBC τη Δευτέρα (17/2).

Έπειτα, τόνισε ότι θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν με όλα τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα και τους εργοδότες: «Θα συνεργαστούμε με όλα τα πολιτικά κόμματα ... να συζητήσουν, να μιλήσουν μαζί μας. Θα συνεργαστούμε, επίσης, με τα συνδικάτα, με τους εργοδότες, προκειμένου να καταλήξουμε σε συναίνεση σχετικά με τις κύριες πολιτικές που είναι βασικές για τη χώρα και τις πολιτικές στις οποίες μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές που θα μας επιτρέψουν να ξοδέψουμε λιγότερα το 2026».

Η απουσία προϋπολογισμού και η ευρύτερη αστάθεια στη γαλλική πολιτική έχουν επηρεάσει τις αγορές τους τελευταίους μήνες. Ο Λομπάρ παραδέχθηκε «αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη», εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι επενδυτές θα επιστρέψουν τώρα στη Γαλλία. Οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μειώθηκαν κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, από ανάπτυξη 0,4% τους τρεις προηγούμενους μήνες, με την Τράπεζα της Γαλλίας να αναμένει ισχνή αύξηση του εθνικού ΑΕΠ κατά 0,1-0,2% το πρώτο τρίμηνο, εν μέσω των αναμενόμενων αυξήσεων στις υπηρεσίες της αγοράς και στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία επιχειρηματική της έρευνα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% στο σύνολο του έτους 2025.

Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Τώρα που ο προϋπολογισμός έχει οριστικοποιηθεί, η προσοχή έχει επιστρέψει στην τύχη των συζητήσεων σχετικά με την αμφιλεγόμενη -και άκρως αμφισβητούμενη- συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το 2023, η οποία επιδιώκει να αυξήσει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το σύστημα φερέγγυο.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, έχει δηλώσει ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να επιστρέψει στην ημερήσια διάταξη - παρέχοντας κάτι σαν τεστ για όσους παρακολουθούν τις προσπάθειες της Γαλλίας να περιορίσει τα ελλείμματά της.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών», δήλωσε ο Λομπάρ στο CNBC: «Και έτσι γνωρίζουν ότι η ευθύνη τους είναι να βρουν προσαρμογή ... Και έχουν τρεις μήνες για να το κάνουν αυτό, είμαι βέβαιος ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτό, και αν καταλήξουν σε συμφωνία, φυσικά, θα τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου, ελπίζοντας ότι θα μπει στο νόμο το συντομότερο δυνατόν φέτος».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings νωρίτερα αυτό το μήνα (της στις 10 Φεβρουαρίου 2025) έδωσε αρνητικό τόνο για μια πιθανή κατάργηση της νομοθεσίας: «Οποιαδήποτε ανατροπή της μεταρρύθμισης θα μπορούσε να αναιρέσει μέρος της προγραμματισμένης δημοσιονομικής εξυγίανσης μεσοπρόθεσμα και θα ήταν μετρίως αρνητική για τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές, κατά την άποψή μας. Οι δαπάνες της Γαλλίας που σχετίζονται με τις συντάξεις είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ».

#Γαλλία #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ #συνταξιοδοτικό #ΑΕΠ #ΔΝΤ #Μακρόν #ΛΟΜΠΑΡ #ΜΠΑΙΡΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
gallia-meiosi-dapanon-periorismos-elleimmatos-kato-tou-54-to-2026.htm
Τυχαία Θέματα