Κοροναϊός : «Σκοτώνουν» οι υψηλές θερμοκρασίες τον ιό; – Τι θα γίνει με τον τουρισμό

23:24 4/5/2020 - Πηγή: In.gr

Στο κατά πόσο η ζέστη του καλοκαιριού θα επηρεάσει τη διασπορά του κοροναϊού και τον αντίκτυπου που μπορεί αυτό να έχει στην τουριστική κίνηση της χώρας τους επόμενους μήνες, μίλησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, υπογράμμισε πως είναι ακόμα αβέβαιο κατά πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μη διασπορά του ιού.

Όπως είπε «υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους

ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και γι ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού».

Για τον τουρισμό

Μακάρι ένα τέτοιο σενάριο να μην είναι υπαρκτό, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, και είπε ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να συζητείται μια στρατηγική που αφορά τον τουρισμό.

«Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό» εξήγησε ωστόσο, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιορισμένης τουριστικής κίνησης.

Παράλληλα είπε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος αντισωμάτων που θα δείχνει 19 ημέρες μετά τη μόλυνση ότι κάποιος έχει αναπτύξει αντισώματα, θα συμβάλλει στις τεχνικές ελέγχου των ταξιδιωτών.

Συγκεκριμένα, μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας, για ταξιδιώτες με περιορισμένη παραμονή 2-3 ημερών στη χώρα οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Αυστρία αφού έχει προηγηθεί μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κοροναϊού και οι πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες λίγες μέρες είναι χαμηλές έως ότου φύγουν από τη χώρα.

Τα διεθνή ΜΜΕ «ψηφίζουν» Ελλάδα

Πάντως, την ίδια στιγμή ο διεθνής Τύπος «ψηφίζει» Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές, μιας και η χώρα μας αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες στην Ευρώπη.

Ενώ αυτό αποτελεί μια ευχάριστη είδηση για όσους εργάζονται στον τουρισμό, την κύρια βιομηχανία της χώρας μας, η οποία αυτή τη στιγμή αιμορραγεί, το αν θα μπορέσει να γίνει με ασφαλή τρόπο, χωρίς να κινδυνέψει η χώρα από «εισαγόμενα» κρούσματα.

«Oι Έλληνες χρειάζονται τον τουρισμό. Αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και τα εστιατόριά τους, θα είναι για μας ο ιδανικός οιωνός ότι μπορούμε να κάνουμε διακοπές εκεί» γράφει χαρακτηριστικά η Bild, ενώ εκτενείς αναφορές γίνονται και από το BBC, όπου μεταξύ άλλων αναρωτιέται «η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα του κοροναϊού, θα σώσει και το καλοκαίρι;»

Bild: Θα πάμε διακοπές; Ας αποφασίσουν οι Έλληνες

Ο σχολιαστής της Bild προτείνει, σε έντονα εκλαϊκευμένο ύφος, να αποφασίσουν οι ενδιαφερόμενες χώρες, όπως η Αυστρία και η Ελλάδα, αν θέλουν τουρίστες το καλοκαίρι. Ένα απόσπασμα από το σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το οποίο αναμεταδίδει η Deutche Welle:

«Εμείς οι Γερμανοί θέλουμε μία προοπτική στο θέμα των διακοπών. Μπορούμε να ξανακάνουμε διακοπές; Θα κυνηγάμε πάλι τα λεφτά μας; Μήπως να κλείσω από τώρα ξενοδοχείο στη Βαλτική; Είναι σημαντικό αυτό. Η δική μου πρόταση είναι να αποφασίσουν οι ίδιοι οι τουριστικοί προορισμοί. Αν οι Αυστριακοί για παράδειγμα ανοίξουν τα σύνορα και πουν ότι θα χαρούν να υποδεχθούν Γερμανούς τουρίστες, τότε κι εμείς θα υποθέσουμε ότι έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να μην αρρωστήσουμε. Το ίδιο και με την Ελλάδα: oι Έλληνες χρειάζονται τον τουρισμό. Αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και τα εστιατόριά τους, θα είναι για μας ο ιδανικός οιωνός ότι μπορούμε να κάνουμε διακοπές εκεί».

Τον μοναδικό χαρακτήρα των διακοπών στην Ελλάδα θυμίζει η Berliner Zeitung. Με τίτλο «Οδύσσεια στο Αιγαίο» ο συντάκτης περιγράφει την εμπειρία της περιήγησης με ιστιοφόρο, με αφετηρία τη Σαντορίνη και προορισμό την ανατολική Αττική: «Τα μαλλιά ανεμίζουν στον αέρα, μυρίζουμε την αλμυρή θαλασσινή αύρα, είμαστε κοντά στο υγρό στοιχείο. Η κρουαζιέρα με ιστιοφόρο στις Κυκλάδες προσφέρει μία μοναδική εμπειρία». Μόνο που τα δυνατά μελτέμια αλλάζουν τα σχέδια του Νίκο Γκέτερτ, του 53χρονου σκίπερ, ήδη από την πρώτη μέρα: «Καθώς έχουμε ισχυρό αντίθετο άνεμο, οι επιβάτες αισθάνονται ότι κινούμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Όλο και πιο ανέφικτος φαίνεται ο σημερινός προορισμός. Ο Γκέτερτ κατευθύνεται προς τις Μικρές Κυκλάδες και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα βρίσκει απάγκιο σε μια παραλία με βότσαλα. Καθώς απλώνεται η νύχτα, ο άερας υποχωρεί. ‘Ετσι γίνεται με το μελτέμι, λέει ο καπετάνιος».

BBC: Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα του κοροναϊού, θα σώσει και το καλοκαίρι;

Ελλάδα και Κροατία κέρδισαν μέχρι στιγμής ένα μεγάλο στοίχημα. Αμφότερες οι χώρες, λαμβάνοντας σοβαρά – προφανώς και λόγω εγγύτητας – το παράδειγμα της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου στην Ιταλία, έλαβαν αμέσως μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς, και τα κατάφεραν. Τώρα Ελλάδα και Κροατία προχωρούν στο επόμενο βήμα της χαλάρωσης των μέτρων. Η πανδημία ωστόσο εξακολουθεί να απειλεί, όχι μόνο την άρση του lockdown και την υγεία των πολιτών, αλλά και την τουριστική περίοδο, ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες και των δύο χωρών, σχολιάζει το BBC.

Σε εκτενές δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου, αφού αναφέρονται εκτενώς τα μέτρα που έλαβαν Ελλάδα και Κροατία, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορούν τώρα οι δύο χώρες «να σώσουν το καλοκαίρι».

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ελληνικού ΑΕΠ και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων δηλώνουν ότι η πτώχευση της επιχείρησής τους είναι είτε «πιθανή» είτε «πιθανότατη», αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Οι Έλληνες επιστήμονες εργάζονται πάνω στις υγειονομικές απαιτήσεις για τους επισκέπτες, δεδομένου ότι οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι ότι απαιτείται κοινωνική αποστασιοποίηση και ότι πρέπει να ακολουθούνται συχνότερα και διαφορετικά είδη διαδικασιών καθαρισμού.

Καθώς τα ερωτήματα για το πότε θα επαναληφθούν τα ταξίδια παραμένουν ακόμη αναπάντητα, η Ελλάδα αρχικά αναζητά τουρίστες που μπορούν να φτάσουν στη χώρα οδικώς, αναφέρει το BBC.

Επί του παρόντος επικεντρώνεται στους κοινούς κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν για διακοπές. Εφόσον όμως δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει μόνη της, προκειμένου να κινήσει ξανά την οικονομική της δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό και με ασφάλεια.

«Θα δούμε πρώτα τον εγχώριο τουρισμό, έπειτα τους τουρίστες από γειτονικές χώρες κι ύστερα τις χώρες που βρίσκονται σε μεσαία και μεγάλη απόσταση. Τα ταξίδια οδικώς θα είναι αρχικά ασφαλέστερα από ό,τι οι πτήσεις και θα εξετάσουμε αυτού του είδους τους τουρίστες νωρίτερα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και τις δηλώσεις του αναδημοσιεύει το βρετανικό δίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα