Κοροναϊός : Τι μέτρα παίρνουν στη Σουηδία και γιατί παλεύει με διαφορετικά όπλα
Η πανδημία του Covid-19 συνεχίζεται παγκοσμίως και η Σουηδία δεν αποτελεί εξαίρεση. Την Πέμπτη 1 Απριλίου τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 5466 και οι θάνατοι τους 282, για μια χώρα με έναν πληθυσμό λίγο πάνω από τα δέκα εκατομμύρια, συγκρίσιμο δηλαδή με τον ελληνικό. Είναι, δηλαδή, μια χώρα που την πλήττει η πανδημία.
Η χώρα θεωρεί ότι αντιμετωπίζει μια σημαντική υγειονομική κρίση, κάτι που επαναλαμβάνουν οι αρχές, που υποστηρίζουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, όμως η χώρα δεν βρίσκεται σε lockdown, τουλάχιστον
Μια διαφορετική φιλοσοφία για την εφαρμογή των μέτρων
Ωστόσο η εικόνα ότι η Σουηδία γενικά δεν εφαρμόζει μέτρα θα ήταν κάπως παραπλανητική.
Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις επαφές με άλλους ανθρώπους, για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και έτσι να προστατεύουν και τον εαυτό τους και τους άλλους. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν κλείσει. Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν συστήματα τηλεργασίας και πρακτικές αποστασιοποίησης. Οι αεροπορικές συγκοινωνίες από και προς τη Σουηδία έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Οι πολίτες καλούνται να όσο μπορούν να μένουν σπίτι τους και να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας στους εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους ανθρώπους άνω των 70 υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στο να προστατευτούν ως ευάλωτη ομάδα. Έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις άνω των 50 και τα καταστήματα σερβίρουν μόνο σε τραπέζια. Η σύσταση είναι όλοι να μένουν σπίτι τους, εάν έχουν συμπτώματα, και διευκολύνεται η δυνατότητα των εργαζομένων να κάνουν χρήση άδειας ασθενείας χωρίς ιατρική βεβαίωση. Οι εκκλησίες ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιούν λειτουργίες με παρουσία πιστών.
Ούτε είναι ακριβές ότι η Σουηδία δεν έχει ήδη επιπτώσεις από την πανδημία. Αντίθετα, ήδη πλήττονται κλάδοι και η σουηδική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και κλάδων που πλήττονται.
Με έναν τρόπο η προσέγγιση των σουηδικών αρχών δείχνει να είναι υιοθέτηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και κατά το δυνατό απομόνωσης των ευάλωτων ομάδων, όχι όμως με τη χρήση εξαναγκαστικών μέτρων και οριζόντιων απαγορεύσεων. Το θεσμικό πλαίσιο της Σουηδίας επιτρέπει στις υγειονομικές αρχές και καραντίνες να επιβάλλουν και πρακτικές απομόνωσης, όμως μέχρι τώρα η έμφαση είναι στην εθελοντική συμμόρφωση.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η προσέγγισή τους θυμίσει την αντίληψη που είχαν αρκετοί ειδικοί στη δημόσια υγεία πριν την πανδημία που υπογράμμιζαν την ανάγκη τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να εφαρμόζονται με όρους συναίνεσης και όχι εξαναγκασμού.
Πάντως σε αυτή την έμφαση στην εθελοντική προσαρμογή οι σουηδικές αρχές διευκολύνονται και από ορισμένα χαρακτηριστικά της σουηδικής κοινωνίας. Το ποσοστό ηλικιωμένων που ζουν μαζί με νεώτερους είναι πολύ χαμηλό, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό Νότο και αυτό διευκολύνει την μη διασπορά σε ευάλωτες ομάδες. Πολλές από τις πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης ήταν τμήμα της καθημερινότητας. Η κοινωνία δείχνει μεγαλύτερη ευκολία στο να ανταποκρίνεται σε συστάσεις που κάνουν οι αρμόδιες αρχές.
Οι αντιδράσεις στη σουηδική προσέγγιση
Στη Σουηδία οι αποφάσεις για τις πολιτικές δημόσιας υγείας λαμβάνονται κυρίως από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, έναν οργανισμό με πολύ μεγάλο κύρος, σε μια χώρα που θεωρεί στοιχείο της πολιτικής και κοινωνικής της κουλτούρας σε τέτοια ζητήματα τις αποφάσεις να τις παίρνουν οι ειδικοί και όχι οι πολιτικοί.
Ωστόσο, έχουν υπάρξει αρκετές αντιδράσεις στη Σουηδία από όσους επικρίνουν την τρέχουσα προσέγγιση, θεωρώντας ότι εκθέτει την σουηδική κοινωνία σε μεγαλύτερο κίνδυνο και ότι χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Ορισμένοι μάλιστα έχουν κατηγορήσει τις υγειονομικές αρχές ότι επιλέγουν ουσιαστικά στρατηγική «ανοσίας αγέλης», προστατεύοντας κυρίως τις ευάλωτες ομάδες και επιλέγοντας για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια στρατηγική αργής διασποράς ώστε σταδιακά να οικοδομηθεί ανοσία.
Η σουηδική παράδοση στη δημόσια υγεία
Ωστόσο, την ίδια στιγμή ισχύει ότι η Σουηδία είναι μια χώρα με πολύ μεγάλη παράδοση στη δημόσια υγεία. Οι σουηδοί υπερηφανεύονται ότι έχουν μια παράδοση πάνω στη δημόσια υγεία που ξεκινά το 1749, έτος κατά το οποίο ξεκίνησαν να συλλέγονται στοιχεία πάνω στη θνητότητα και τα αίτια θανάτου. Η χώρα πολύ νωρίς εφάρμοσε μεγάλα προγράμματα εμβολιασμών, φρόντισε νωρίς να διαμορφώσει καλές υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, για αρκετά μεγάλο διάστημα στον 20ο αιώνα είχε περιοριστική πολιτική για την κατανάλωση αλκοόλ και βέβαια μια μεγάλη σοσιαλδημοκρατική παράδοση ως προς την οικοδόμηση θεσμών κοινωνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας αλλά και κοινωνικής πρόνοιας.
Εύπορη χώρα, που απέφυγε τις επιπτώσεις των μεγάλων πολέμων του 20ου αιώνα, θα έχει μια μεγάλη παράδοση παρεμβάσεων δημόσια υγεία και σε σχέση με τις κοινωνικές συνθήκες και τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής στην υγεία, προβάλλοντας πάντα μια κοινωνική αντίληψη για την υγεία, που αποτυπώνεται επίσης και στον τρόπο που συστηματικά συλλέγονται στοιχεία για την υγεία. Μάλιστα η σουηδική αντίληψη για τη δημόσια υγεία δείχνει πολύ πιο προσανατολισμένη και στις κοινωνικές πλευρές σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτή η παράδοση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και αισθήματος κοινωνικής προστασίας εξηγεί εν μέρει και την εμπιστοσύνη της σουηδικής κοινωνίας.
Βέβαια, η σουηδική παράδοση δημόσιας υγείας είχε και σκοτεινές πλευρές. Για παράδειγμα, η Σουηδία ήταν μια χώρα που εφάρμοσε πρακτικές ευγονικής διατηρώντας μέχρι τη δεκαετία του 1970 προγράμματα υποχρεωτικών στειρώσεων όσων έπασχαν από ψυχικές νόσους, είχαν νοητική υστέρηση, ή επεδείκνυαν αντικοινωνική συμπεριφορά.
Το σουηδικό στοίχημα
Οι επόμενες μέρες και η εξέλιξη της πανδημίας θα δείξουν εάν η επιλογή των σουηδικών υγειονομικών αρχών ήταν ορθή η εάν η χώρα θα αντιμετωπίσει ριζική επιδείνωση της κατάστασης.
Θα δείξει επίσης εάν η Σουηδία έχει συγκριτικά χειρότερες επιδόσεις από άλλες χώρες που επέλεξαν αυστηρότερα μέτρα, αν και πάντα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι σε τόσο σύνθετα φαινόμενα όπως είναι μια πανδημία δεν είναι πάντα εύκολο να γίνονται συγκρίσεις ανάμεσα σε χώρες καθώς υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που υπεισέρχονται.
Ούτως ή άλλως, είναι σίγουρο ότι η αναμέτρηση με την πανδημία αντικειμενικά ξαναγράφει τους κανόνες και τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση τέτοιων υγειονομικών κρίσεων, μια που είναι η πρώτη φορά που σε τέτοια κλίμακα δοκιμάζονται παγκοσμίως μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απομόνωσης και καραντίνας και θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των διαφόρων μοντέλων που δοκιμάστηκαν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόωρες
- Κορονοϊός: Δείτε τι «παράξενο» συνέβη στην Ελλάδα μετά τα μέτρα
- Κορονοϊός - Τσιόδρας: Προσοχή σε κλιματιστικά και απολύμανση με χλωρίνη
- Σωτήρης Νίνης, το "φάντασμα" της Πάρμα
- Κορωνοϊός: Το «ευχαριστώ» μίας μητέρας στον πρωθυπουργό επειδή άκουσε την έκκλησή της
- Κέρκυρα: Στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων το τρίτο κρούσμα
- Τσιόδρας στο CNN Greece: «Έκπληξη» ο κορωνοϊός, περιμέναμε πανδημία γρίπης
- Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Δυστυχώς οι σημερινοί Χριστιανοί δεν είναι για μάχες»
- Θρίλερ στα Λιόσια: Στο νοσοκομείο οκτάχρονη με πυροβολημένο πόδι
- Σοκ στην Ιταλία – Οι νεκροί από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τους 15.000
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Κοροναϊός : Τι μέτρα παίρνουν στη Σουηδία και γιατί παλεύει με διαφορετικά όπλα
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η πρωτοποριακή εξέταση για τον κοροναϊό – Μέσα σε 5 λεπτά, από το ΙΧ σου
- Logan Williams : Πέθανε ξαφνικά ο 16χρονος ηθοποιός
- Ευχές Τσίπρα σε Ιερώνυμο για ταχεία ανάρρωση
- Πιτίνο: «Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή την κόντρα»
- Κοροναϊός : Θρήνος στη Βρετανία – 5χρονο αγοράκι ανάμεσα στα θύματα
- Απόστολος Τσιτσιπάς: «Ο Στέφανος ήταν το καλύτερο πανεπιστήμιο για μένα»
- Ο εφιάλτης συνεχίζεται στην Ιταλία: Ξεπέρασαν τις 15.000 οι νεκροί
- Γιώργος Μαζωνάκης: Έφτιαξε την πιο εύκολη συνταγή για πασχαλινά κουλούρια
- Επικοινωνία Δένδια με Ιταλό ΥΠΕΞ – Να αντιμετωπιστεί η πανδημία με όρους ευρωπαϊκής ενότητας
- Τελευταία Νέα In.gr
- Κοροναϊός : Τι μέτρα παίρνουν στη Σουηδία και γιατί παλεύει με διαφορετικά όπλα
- Τα «παιδιά του Covid-19» – Πώς βιώνουν οι νέοι τον κοροναϊό και την απαγόρευση κυκλοφορίας
- Ευχές Τσίπρα σε Ιερώνυμο για ταχεία ανάρρωση
- Κοροναϊός : Το «ευχαριστώ» μιας μητέρα με παιδί ΑμεΑ στον πρωθυπουργό
- Όταν το σκάουτινγκ δεν είναι μόνο μια… υποχρέωση
- Σινεμά αλά ιταλικά
- Πάνω από 60.000 νεκροί σε όλο τον κόσμο – Οι χώρες με τα θλιβερά ρεκόρ σε θύματα
- Logan Williams : Πέθανε ξαφνικά ο 16χρονος ηθοποιός
- Κοροναϊός : Τα κλειστά καταστήματα της ΝΥ καλούν τους πελάτες να μείνουν μέσα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το 24ωρο του πρωθυπουργού και η μάχη κατά του κορονοϊού
- Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
- Ελαφρά αύξηση σημειώνει ο ρυθμός μετάδοσης του ιού αλλά ο αριθμός των νεκρών είναι χαμηλότερος από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο
- 13432 - Η συμπεριφορά μας προς τους αιρετικούς (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)
- Κορονοϊός: Παγκόσμιος τρόμος από τους 60.000 νεκρούς – Πάνω από ένα εκατομμύριο τα κρούσματα
- Κόμπι Μπράιαντ: Το ανατριχιαστικό καλωσόρισμα του Hall of Fame (photos)
- Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ευχές για περαστικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
- Κορονοϊός: Το «ευχαριστώ» μίας μητέρας στον Μητσοτάκη γιατί άκουσε την έκκλησή της
- Τηλεφώνημα του πρωθυπουργού σε μητέρα αυτιστικού παιδιού (video)