Κοροναϊός: Φόβοι λοιμωξιολόγων για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο και στο… βάθος νέα μέτρα

09:08 5/8/2020 - Πηγή: In.gr

Η έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες αλλά και η γενικότερη χαλάρωση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες ανάγκασε την κυβέρνηση αλλά και τους λοιμωξιολόγους να χτυπήσουν «καμπανάκια» καθώς υπάρχει φόβος ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να πάρει νέα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, όπως η επιβολή τοπικών lockdown,

αποστολή SMS για συγκεκριμένες ομάδες ενώ δεν αποκλείεται να αρχίσει να επανέρχεται και η τηλεργασία στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εάν η διασπορά των κρουσμάτων πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί στο MEGA ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όποιο πρόσθετο μέτρο κριθεί αναγκαίο ώστε να υπάρξει ανάσχεση του ιού ενώ δεν απέκλεισε τοπικά lockdown εάν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεφύγει σε κάποιες περιοχές.

Το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας της χώρας, καθώς μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα κορυφωθεί η εγχώρια τουριστική κίνηση ενώ μέχρι τότε θα φανεί κατά πόσο επηρέασε ο συγχρωτισμός και οι εικόνες χαλάρωσης το προηγούμενο διάστημα σε διαφορές περιοχές της χώρας αλλά και σε χώρους νυχτερινών μαγαζιών.

«Κόκκινος συναγερμός»

Η επανεμφάνιση Τσιόδρα στη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Χαρδαλιά, σήμανε για πολλούς την αντίστροφη μέτρηση για μία σειρά νέων περιοριστικών μέτρων εάν η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

«Καμία σύσταση δεν θα πιάσει τόπο αν δεν γίνει αντιληπτό ότι παλεύουμε με πρωτόγνωρη κατάσταση, όχι απλά μια γρίπη». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ξεκίνησε την εισήγησή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην πρώτη εμφάνισή του μετά την τελευταία ενημέρωση της 26ης Μαΐου χτυπώντας ένα ηχηρό καμπανάκι για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως ο δείκτης R0 βρίσκεται κοντά στο 1, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη διασπορά του ιού.

Οι τρεις λόγοι για την έκρηξη των κρουσμάτων

Τρεις βασικές αιτίες της έκρηξης των κρουσμάτων οφείλονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα,

Στην αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδας μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων.Η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανία, γάμοι, μπαρ).Η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, αλλά και το ότι πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά.Ανησυχία Λινού για τη διασπορά των κρουσμάτωνΗ καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού μιλώντας το πρωί στο MEGA αναφέρθηκε στις εξελίξεις της πανδημίας  μετά τα 121 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χτες.

«Νομίζω ότι έχει δίκιο ο κ. Τσιόδρας, είναι πάντα ακριβής και συνεπής. Ήδη εδώ και 2-3 εβδομάδες ανησυχώ και εκφράζω την ανησυχία μου και γιατί αυξάνονται τα κρούσματα και γιατί είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Έχουν παρθεί μέτρα, πρέπει να αυξηθούν κάποια μέτρα.

Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση για τα ΜΜΜ και σε μια άλλη κοινωνία θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και από εθελοντές ή στρατιωτικούς να οδηγήσουν τα λεωφορεία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε λύση. Αν δεν υπάρχει λύση, να μην υπάρξει συγκοινωνία. Αν είχαμε μια τεράστια φωτιά τι θα κάναμε; Είναι εξίσου θανατηφόρο αυτό που συμβαίνει», τόνισε η κ. Λινού.

Στο «τραπέζι» η τηλεργασία

Αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, η κ. Λινού τόνισε ότι «θα έλεγα άμεσα πλήρη εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα όπου είναι εφικτό, παροχή μάσκας σε όλους τους εργαζόμενους ειδικά στους χαμηλόμισθους και επιβολή ότι θα την φορούν.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Μιλώντας για το πώς θα είναι η κατάσταση τον Σεπτέμβριο με τα σχολεία, η ίδια ανέφερε ότι «για τα σχολεία εξαρτάται από τις αποφάσεις του υπουργείου. Με ανησυχεί περισσότερο ότι ενώ ήταν χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την τηλεκπαίδευση δεν κατέστη εφικτό.

Όλη η προσπάθεια πρέπει να είναι να διατηρήσουμε την εκπαίδευση. Ιδανικό θα ήταν να έχουμε επαρκή τηλεκπαίδευση και εκπαίδευση των γονέων για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Αυτό δεν είναι εφικτό γιατί στη μέση οικογένεια υπάρχει μόνο ένας υπολογιστής και ένα 20% δεν έχουν διαδίκτυο. Επομένως πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης. Θα πρότεινα να αξιοποιηθούν ανοιχτοί ή μη χρησιμοποιούμενοι χώροι για να γίνουν σχολικές τάξεις και να προσληφθούν έκτακτοι εκπαιδευτικοί που να βοηθήσουν στο να αραιώσουν τα παιδιά στις τάξεις».

«Η επιδημία έχει ανοδική τάση»

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος (ΣΚΑΪ) υπογράμμισε ότι  τα χθεσινά κρούσματα να ανέβασαν τον δείκτη R στο 1, μία εξέλιξη η οποία – όπως είπε – ανησυχεί τους ειδικούς καθώς φαίνεται η επιδημία να έχει ανοδική τάση.

«Είμαστε σε φάση που τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γρήγορα», τόνισε και προσέθεσε πως αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη.

Επίσης, ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρξει και κλιμάκωση στα μέτρα αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική τάση.

Βασικό πρόβλημα παραμένει το θέμα με τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Αποτελεσματικό μέτρο δεν υπάρχει, όπως εξήγησε.

«Ο ολιγοσυμπτωματικός είναι περισσότερο μεταδοτικός από τον τελείως ασυμπτωματικό», επεσήμανε ο κ. Γώγος ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους νέους και στο ρόλο που έχουν στη διασπορά του ιού.

Σχετικά με τη έξαρση του ιού λόγω της κινητικότητας των νέων που δεν τηρούν τα μέτρα ο καθηγητής είπε πως «η περίοδος αυτή είναι η περίοδος των νέων. Είναι δεδομένο ότι κυρίως οι νέοι μεταδίδουν τον κοροναϊό.»

Πρέπει να βρούμε έναν αποτελεσματικότερο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους, ανέφερε ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα