Ελβετικό φράγκο: Θα λυθεί ή θα κοπεί ο «Γόρδιος Δεσμός»;

15:21 7/2/2025 - Πηγή: Emea.gr

Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την εκτόξευση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έχει δημιουργήσει έναν εφιάλτη για περίπου 70.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα, πλήττοντας συνολικά 200.000 οικογένειες.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που αρχικά προσφέρονταν με χαμηλά επιτόκια, έχουν μετατραπεί σε βραχνά, καθώς η αξία του νομίσματος έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία, το συνολικό χαρτοφυλάκιο των δανείων σε ελβετικό φράγκο ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 3 δισ. ευρώ είναι εξυπηρετούμενα, ενώ 1,5 δισ. ευρώ έχουν μεταβιβαστεί σε ειδικούς διαχειριστές.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν με διαφορετικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα:

Ουγγαρία – Μαζική Μετατροπή σε Φόριντ

Η Ουγγαρία ήταν από τις πιο δραστικές χώρες στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Το 2014, η ουγγρική κυβέρνηση υποχρέωσε τις τράπεζες να μετατρέψουν όλα τα δάνεια σε CHF σε τοπικό νόμισμα (φόριντ – HUF) με ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία. Επιπλέον, επέβαλε πρόστιμα στις τράπεζες για αθέμιτες πρακτικές και διέγραψε μέρος των επιβαρύνσεων που προέκυψαν από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Πολωνία – Νομικές Διεκδικήσεις και Δικαστικές Αποφάσεις

Η Πολωνία δεν υιοθέτησε κάποιο γενικό κρατικό μέτρο, αλλά τα τελευταία χρόνια οι δανειολήπτες άρχισαν να δικαιώνονται από τα δικαστήρια, τα οποία ακύρωσαν όρους των δανειακών συμβάσεων ως καταχρηστικούς. Το 2021, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι Πολωνοί δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν ακύρωση των συμβάσεών τους, κάτι που οδήγησε πολλές υποθέσεις σε αποζημιώσεις ή μετατροπή των δανείων σε ζλότι (PLN).

Κροατία – Νόμος για Μετατροπή σε Ευρώ

Το 2015, η κυβέρνηση της Κροατίας πέρασε νόμο που επέβαλε στις τράπεζες να μετατρέψουν τα δάνεια από CHF σε ευρώ με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία και να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά που είχαν πληρώσει οι δανειολήπτες λόγω της αύξησης του φράγκου. Οι τράπεζες αντέδρασαν έντονα και ορισμένες προσπάθησαν να κινηθούν νομικά κατά του κράτους.

Ρουμανία – Δικαστικές Διεκδικήσεις

Η Ρουμανία δεν υιοθέτησε κρατικά μέτρα, αλλά οι δανειολήπτες στράφηκαν στα δικαστήρια. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα δικαστήρια ακύρωσαν δανειακές συμβάσεις ή επέβαλαν τη μετατροπή τους σε ρουμανικό λέι (RON), προστατεύοντας έτσι τους καταναλωτές από τις μεγάλες απώλειες λόγω ισοτιμιών.

Keywords
Αναζητήσεις
elvetiko-fragko-tha-lythei-i-tha-kopei-o-gordios-desmos.htm
Τυχαία Θέματα