Κοροναϊός: Τρομάζει η αλματώδης αύξηση σε κρούσματα και νεκρούς – Έρχονται νέα μέτρα για τον περιορισμό του ιού

16:31 13/8/2020 - Πηγή: In.gr

Όλα τα μέτρα εξετάζουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το πώς θα μπορούσε να περιοριστεί δραστικά η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας και κυρίως στους νέους.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι νέοι που προσβάλλονται στα  νησιά και επιλέγουν να μην νοσηλευτούν αμέσως με αποτέλεσμα να «φέρνουν» τον κοροναϊό μαζί τους μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Το μέγεθος που έχει λάβει η επιδημία στον πληθυσμό των νέων στην Ελλάδα περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως τον Αύγουστο η

πλειονότητα των θετικών στον κοροναϊός ατόμων ήταν νέοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη. «Μείνε σε απόσταση και προστάτευσε τους αγαπημένους σου και τις ευπαθείς ομάδες από τον κοροναϊό» είναι το μήνυμα του υπουργού Υγείας προς τον νεότερο πληθυσμό.

Άλλωστε εκτός από την υγεία των οικείων τους που μπορεί να είναι και ηλικιωμένοι οι νέοι καλούνται να προφυλάξουν και τη δική τους υγεία, παρότι οι ίδιοι συνήθως αισθάνονται άτρωτοι ακριβώς λόγω της νεότητάς τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως ο κοροναϊός απειλεί τους νέους είναι και η διασωλήνωση της 27χρονης γιατρού χτες, η οποία σήμερα αποσωληνώθηκε.

Επτά θάνατοι μέσα σε δύο ημέρες

Στο μεταξύ από το πρωί της Πέμπτης και μέσα λίγες ώρες η χώρα μας θρηνεί πέντε ακόμη νεκρούς από κοροναϊό, καθώς κατέληξαν ένας 87χρονος από τη Χαλκιδική, ένας 82χρονος στη Θεσσαλονίκη και μία 88χρονη και μία 91χρονη από το γεροκομείο στο Ασβεστοχώρι. Επιπλέον έχασε τη ζωή και και ένας 70χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ.

Οι δύο ηλικιωμένες διαγνώστηκαν χτες με κοροναϊό, ενώ ανακοινώθηκαν συνολικά 36 κρούσματα στον οίκο ευγηρίας. Και οι δύο γυναίκες έχασαν τη μάχη με τον ιό το μεσημέρι της Πέμπτης ενώ και οι δύο έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Από την άλλη πλευρά ο 87χρονος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, ενώ ο 82χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ από τις 2 Αυγούστου, με υποκείμενα νοσήματα γαστρίτιδα και προστάτη.

Έτσι εκτός από τους δύο νεκρούς που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χτες, σήμερα ο τραγικός απολογισμός έφτασε τους 220 θανάτους από Covid-19 στη χώρα μας με τον χαμό των τριών ηλικιωμένο.

Πώς πυροδοτήθηκε η εστία κοροναϊού στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 36 κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι και χθες σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα, που μετέβη στη συγκεκριμένη δομή με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Τσιόδρας, 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και άλλα 3 σε εργαζόμενους, από όπου και ξεκίνησε η διασπορά στη Μονάδα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι η διασπορά στο γηροκομείο ξεκίνησε από νεαρό άτομο που ανήκει στο στενό περιβάλλον εργαζόμενου στη Μονάδα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, ο νεαρός είχε πάει σε συναυλία, και αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που φαινομενικά δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διασπορά στο γηροκομείο

Την ίδια ώρα την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η έκρηξη κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κοροναϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.


Τριπλασιάστηκαν σε 12 μέρες οι διασωληνωμένοι

Ο χθεσινός δραματικός απολογισμός με τον αριθμό των 262 θετικών κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 151 καταγράφηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η εστία κοροναϊόυ που εντοπίστηκε σε έναν από τους πλέον ευάλωτους κλειστούς πληθυσμούς, σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και η διασωλήνωση μιας 27χρονης ειδικευόμενης χειρουργού στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας αποτελούν σκοτεινά σημεία της διαδρομής που διανύει η χώρα και δεν προμηνύουν την αίσια έκβαση της.

Στην ίδια μελανή προοπτική οδηγούν και τα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία αναφοράς όπου σταθερά ο αριθμός των ασθενών μεγαλώνει. Χθες οι ασθενείς ανέρχονταν σε 189, με τους 77 να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 77, οι 24 ήταν διασωληνωμένοι.

Σημειωτέον ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων στο τέλος του περασμένου μήνα ήταν 8, δηλαδή τριπλασιάστηκαν σε περίπου 12 ημέρες.

Το Νο.1 μέτρο που είναι στο τραπέζι των ειδικών

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, το επόμενο μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι να γενικευτούν τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν σε περιοχές όπως ο Πόρος και να μπει στο «χορό των απαγορεύσεων» η Αττική αλλά και Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά κρούσματα.

«Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια πλέον… Και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία με την παρούσα κατάσταση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κύριος Μαγιορκίνης χαρακτήρισε “σχετικά δύσκολο” το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους “με ενεργό ένα δεύτερο κύμα” κοροναϊού.

«Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία όπως ήταν το Μάιο και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10, όπου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Για το εμβόλιο

Όπως είπε ο κύριος Μαγιορκίνης, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, θα την γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κι επειδή ήδη έχει γίνει παραγωγή του εμβολίου, ταυτόχρονα με τις κλινικές δοκιμές, αν τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά “θα υπάρχει και ένας αριθμός δόσεων”. Μόλις δηλαδή το εμβόλιο της Οξφόρδης πάρει το “πράσινο φως” αυτόματα θα μπορεί να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός κόσμου.

«Εγώ θεωρώ ότι μέσα στο 2020 υπάρχει καλή πιθανότητα να έχουμε εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μαγιορκίνης.

Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα

Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για να ανακοπεί η διασπορά του κοροναϊού, επισημαίνει και από πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Αναφερόμενη στην  δραματική αύξηση των κρουσμάτων η κ. Λινού, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης». Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Όπως είπε η κυρία Λινού, μιλώντας στον «Θέμα 104,6», «μας ανησυχεί επειδή τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και είναι εύκολο, όπου και αν πας, μπορείς να κολλήσεις. Για πολλές ημέρες αφού πάρεις τον ιο, δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να βγει και αρνητικό το τεστ, για αυτό ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θα έπρεπε να είναι γενικευμένη χρήση μάσκας, γιατί δεν ξέρεις από που θα πάρεις τον ιό και που θα τον μεταδόσεις. Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Αναφερόμενη στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει όριο σε εκείνους που μπορούν να κατέβουν στην αποβάθρα στο μετρό. Κάποιος μπορεί να δώσει κουπόνια για ταξί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιούσουν και στρατιωτικά οχήματα».

Τοπικά lockdown και νέα μέτρα στο τραπέζι

Την ίδια ώρα εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου  καθώς τότε  κορυφώνονται και οι καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων. Ως εκ τούτου,  δεν αποκλείεται εκτός από τα ήδη ισχύοντα μέτρα, τα οποία αφορούν στο περιορισμένο ωράριο των καταστημάτων εστίασης, στο τραπέζι των συζητήσεων να τεθούν κι άλλα αυστηρότερα μέτρα.

Οι ειδικοί έχουν προτείνει να υπάρχει περιορισμός ατόμων σε μαγαζιά ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Keywords
Τυχαία Θέματα