Μαδούρο: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κατασκευάσουν κρίση στη Βενεζουέλα

07:29 26/2/2019 - Πηγή: In.gr

Προσπάθεια να κατασκευάσουν μία κρίση στη Βενεζουέλα με στόχο η οι ΗΠΑ να δικαιολογήσουν μία στρατιωτική επέμβαση στη χώρα καταλόγισε στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και μεταδόθηκε χθες Δευτέρα.

«Προσπαθούν να κατασκευάσουν μια κρίση για να δικαιολογήσουν την πολιτική κλιμάκωση και μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα,

έναν πόλεμο στη Νότια Αμερική», είπε ο σοσιαλιστής ηγέτης, σύμφωνα με τη μετάφραση στα αγγλικά των δηλώσεών του στο ABC, καθώς η συνέντευξη παραχωρήθηκε στα ισπανικά.

Ερωτηθείς για τη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας χθες Δευτέρα στην Μπογοτά, όπου μεταξύ άλλων ήταν παρόντες ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από τον περασμένο μήνα, ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που αποτελεί «μέρος της πολιτικής αυτής», έχει σκοπό τη δημιουργία «μιας παράλληλης κυβέρνησης στη Βενεζουέλα».

Η Ομάδα της Λίμας, στην οποία συμμετέχουν κράτη που διάκεινται εχθρικά έναντι της κυβέρνησης υπό τον Νικολάς Μαδούρο, προέτρεψε χθες να υπάρξει δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε τη «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», αλλά απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που υποστηρίζει απόλυτα τον Γκουαϊδό, λέει πως εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο.

Στη συνέντευξή του, ο Μαδούρο, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τραμπ «εξτρεμιστική κυβέρνηση της Κου Κλουξ Κλαν», έκρινε πως η Ουάσινγκτον θέλει «το πετρέλαιο της Βενεζουέλας» και είναι «έτοιμη να αρχίσει πόλεμο για αυτό το πετρέλαιο».

Ερωτηθείς εάν θα επιτρέψει στον Γκουαϊδό να επιστρέψει στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο επισήμανε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης οφείλει να «τηρεί τους νόμους».

«Μπορεί να φεύγει και να επιστρέφει» πάντως «θα κληθεί να δώσει λόγο στη δικαιοσύνη», διότι «η δικαιοσύνη του απαγόρευσε να εγκαταλείψει την επικράτεια», είπε .

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει «100%» τον Γκουαϊδό και δεν απέκλεισε καμία επιλογή εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο.

Συζητούν επέκταση των κυρώσεων

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Καναδά συζητά με τους εταίρους της την επέκταση των κυρώσεων που επιβάλλονται σε βάρος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πιεζεται από την αντιπολίτευση, την Ουάσινγκτον και μέρος της διεθνούς κοινότητας να παραιτηθεί, δήλωσε η καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ τη Δευτέρα.

«Έχουμε προσθέσει πολλά από τα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος του Μαδούρο στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις. Συζητάμε τώρα με τους εταίρους μας τρόπους ο κατάλογος να επεκταθεί, ώστε να είναι πιο οδυνηρός» για την κυβέρνηση στο Καράκας, δήλωσε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας.

Η Φρίλαντ, που μίλησε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης έπειτα από τη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας στην Μπογοτά της Κολομβίας με αντικείμενο την κρίση στη Βενεζουέλα, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας τη Δευτέρα. Προέτρεψαν ταυτόχρονα τους συμμάχους τους να δεσμεύσουν τους πόρους της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της λατινοαμερικάνικης χώρας, της VSA. Οι ανακοινώσεις αυτές ακολούθησαν τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου, όταν η κυβέρνηση εμπόδισε τη μεταφορά από την αντιπολίτευση στην επικράτεια της Βενεζουέλας της ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη κυρίως από την Ουάσινγκτον.

«Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο γίνεται πιο απελπισμένο και αδιάλλακτο, όπως έδειξε η χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον του ίδιου του λαού του», σημείωσε η Φρίλαντ. Ωστόσο, επέμεινε στη θέση της Ομάδας της Λίμας ότι δεν υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μαδούρο και τον τερματισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν πάνω στο τραπέζι.

Ερωτηθείσα τι μπορεί να επιτύχει η Ομάδα της Λίμας, καθώς η κυβέρνηση του Μαδούρο δεν δείχνει καμία διάθεση να εγκαταλείψει την εξουσία, η Φρίλαντ απάντησε ότι επεκτείνει τον αριθμό των χωρών που τάσσονται υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και τον αναγνωρίζουν ως τον νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Βουλής, του μοναδικού θεσμού της λατινοαμερικάνικης χώρας υπό τον έλεχο της αντιπολίτευσης, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα