Μακεδονικό : Τα εμπόδια για τον Ζάεφ και τα αγκάθια του Τσίπρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

11:43 30/12/2018 - Πηγή: In.gr

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή δείχνει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια των επόμενων ημερών για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η κύρωση της Συμφωνίας αναμένεται να εξελιχθεί σε καταλύτη εξελίξεων, καθώς στις 15 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ και

έρχεται η σειρά της Αθήνας να λάβει αποφάσεις και να προχωρήσει σε κινήσεις. Το πότε θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή είναι ζήτημα το οποίο θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός με το περιθώριο να φτάνει μέχρι το Μάρτιο ωστόσο η ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μπορεί να μετατεθεί και μετά τις εθνικές εκλογές, περνώντας έτσι την «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Αν και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία και θα αποσύρει τους υπουργούς τους, αίροντας την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δείχνει ότι διατηρεί την ψυχραιμία του και δεν αγωνιά για τα όσα θα συμβούν, επιδεικνύοντας μάλιστα, προς τα έξω, και μία αισιοδοξία για την έγκριση της στη Βουλή. Εκτός δε του ότι το κυβερνητικό επιτελείο προεξοφλεί την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας δείχνει να έχει εμπιστοσύνη και στη σταθερότητα της κυβέρνησης του, αφού ο Π. Καμμένος παρά τις όποιες απειλές έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή υποστηρικτικά στη Συμφωνία αναμένεται να λειτουργήσει και η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανιστεί «συνεπής» στους συνομιλητές του στο εξωτερικό, ωστόσο στην τελική απόφαση του για τη συμφωνία, που θα καθορίσει το χρόνο εκλογών αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο και η απήχηση των μέτρων παροχών καθώς θα προσμετρηθούν στη διαμόρφωση θετικού κλίματος με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να πάει στις εκλογές.

Τα εμπόδια που έχει ο Ζάεφ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγκρουση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου Γκ. Ιβάνοφ ο οποίος ηγήθηκε του μετώπου εναντίον της συμφωνίας αυτής δημιουργεί ένα απρόβλεπτο νομικό κενό, στην διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Ιβανόφ αρνείται να υπογράψει τον νόμο που κυρώνει την Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να αποκτήσει και τυπική ισχύ. Η σύννομη δημοσίευση του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αποτελεί το τελικό μέρος των «εσωτερικών νομικών διαδικασιών».

Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλατ Τζαφέρι δήλωσε ότι ο νόμος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο νόμος περί των γλωσσών θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, χωρίς την υπογραφή του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ. «Ο Ιβάνοφ έχει τη συνταγματική υποχρέωση να τους υπογράψει. Όταν εγκριθούν οι συνταγματικές τροποποιήσεις, οι δύο νόμοι τους οποίους θα υπογράψω θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γιατί κανείς δεν θα μπορεί να εμποδίσει τη βούληση του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Ταλάτ Τζαφέρι.

Ωστόσο είναι προβληματικό το γεγονός ότι η εκκρεμότητα θα παραμένει τυπικά μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, εφόσον τελικά ο νέος πρόεδρος είναι φιλικά διακείμενος προς την Συμφωνία των Πρεσπών. Η εκλογή προέδρου όμως προβλέπεται να γίνει στο τέλος Απριλίου η στις Αρχές Μαΐου, ενώ η διαδικασία της ολοκλήρωσης έγκρισης των συνταγματικών αλλαγών μπορεί να γίνει και πριν ακόμη τις 15 Ιανουαρίου καθώς στην συζήτηση που θα ξεκινήσει στην Βουλή στις 9 Ιανουαρίου δεν θα συμμετάσχουν οι βουλευτές του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο ότι το πρόβλημα με την μη τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την σύννομη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με την υπογραφή του προέδρου της χώρας, είχε επισημανθεί και από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ στην διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για τις συνταγματικές αλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα