Μηνιγγίτιδα Β : Νέα κρούσματα της επικίνδυνης νόσου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

13:45 7/5/2019 - Πηγή: In.gr

Ολοένα και νέα περιστατικά Μηνιγγίτιδας Β καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Το πλέον πρόσφατο κρούσμα αφορά ένα αγοράκι Ρομά, το οποίο νοσηλεύεται εδώ και λίγες ημέρες στο Παίδων Πεντέλης σε κρίσιμη κατάσταση. Το παιδί προσβλήθηκε πριν λίγες ημέρες από μηνιγγίτιδα Β και η κατάσταση του εξελίχθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου σε κωματώδη κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 5χρονο είχε κάνει άλλα προβλεπόμενα εμβόλια ωστόσο δεν είχε εμβολιαστεί

κατά της συγκεκριμένης νόσου.

Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας που καταγράφεται φέτος την άνοιξη στη χώρα. Κι ενώ αυτήν την εποχή η εποχική γρίπη υποχωρεί, η Μηνιγγίτιδα Β εμφανίζει έξαρση.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, κάτι που καθιστά πιο δύσκολη τη διάγνωση. Ωστόσο, η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία εντός 24 ωρών και μπορεί να προκαλέσει σωματικές και νοητικές αναπηρίες, ακόμη και τον θάνατο αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β είναι ο τύπος που προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα (ποσοστό από 70% έως 90% για την τελευταία δεκαετία). Παλαιότερα, στη χώρα μας, επικρατούσε ο τύπος C μηνιγγιτιδοκόκκου, όμως μετά την εφαρμογή καθολικού εμβολιασμού κατά του τύπου αυτού από το έτος 2005, εμφανίζεται πλέον πολύ σπάνια.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτάρνισμα) ή με άμεση επαφή με τις αναπνευστικές εκκρίσεις (φιλί, ποτήρι κ.ο.κ.).

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο, εμέτους, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, σύγχυση, ζάλη και φωτοφοβία, ενώ μπορεί να εμφανιστούν έντονα κόκκινες κηλίδες στο δέρμα (αιμορραγικό εξάνθημα). Στα βρέφη, εκτός των υπολοίπων, μπορεί να διαπιστωθεί άρνηση λήψης τροφής και έντονη υπνηλία, ασυνήθιστη ευερεθιστότητα και περίεργο, υψίσυχνο κλάμα και ωχρό ή μελανό δέρμα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μερικά και όχι όλα τα συμπτώματα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος έως την τελική διάγνωση.

Οι γονείς στην περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα ή έχουν την παραμικρή αμφιβολία θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Αν νοσήσει κάποιος από μηνιγγίτιδα έχει περίπου 10% πιθανότητες να καταλήξει, ενώ σε περίπτωση επιβίωσης από τη νόσο θα εμφανίσει βαρύτατες επιπλοκές σε ποσοστό που αγγίζει το 20%, όπως εγκεφαλική ή άλλες μόνιμες νευρολογικές βλάβες, απώλεια άκρου ή δακτύλων και κώφωση.

Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών και οι νεαροί ενήλικες, με τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες να εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Ο μοναδικός τρόπος για την πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Το εμβόλιο συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε βρέφη και παιδιά έως 18 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (πάσχουν από διαταραχές της άμυνας, όπως ανατομική ή λειτουργική ασπληνία ή άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού), καθώς και στα πλαίσια ελέγχου επιδημικής έξαρσης.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας σημειώνονται κατά τους χειμερινούς και πρώτους εαρινούς μήνες, για τον εμβολιασμό δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη περίοδος η οποία να θεωρείται «κατάλληλη». Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε περίοδο του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα