Ναυμαχία των Σπετσών: Ο θρίαμβος δια αυτοσχεδιασμού του ελληνικού στόλου
Η ναυμαχία των Σπετσών, η οποία άρχισε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, ήταν μία από τις σημαντικές νίκες των Ελλήνων κατά την διάρκεια της Επανάστασης.
Παρόλο που οι Έλληνες είχαν λιγότερα πλοία στη διάθεση του σε σχέση με τους Τούρκους (84 πλοία οι Τούρκοι, 56 πλοία και 16 πυρπολικά οι Έλληνες), οι επαναστάτες κατάφεραν να κατατροπώσουν τον στόλο του Μεχμέτ Αλί Πασά, τρέποντάς τον σε φυγή.
Καταλυτική για τη νίκη αυτή ήταν η συμβολή τεσσάρων Ελλήνων ναυτικών, του Αντώνιου Κριεζή, του Ανάργυρου Λεμπέση, του Λεονάρδου Θεοδωρή και του Λάζαρου Παναγιώτα. Λόγω
Σημαντικός ήταν και ο ρόλος του Κοσμά Μπαρμπάτση, ο οποίο με το πυρπολικό του πλησίασε την τουρκική ναυαρχίδα και… κατατρόμαξε τους Τούρκους ναυτικούς.
Τα γεγονότα πριν τη ναυμαχίαΜετά την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη στ’ ανοιχτά της Χίου και τον θάνατο του Καρα Αλή (7 Ιουνίου 1822), ο σουλτάνος ετοίμασε νέες επιχειρήσεις, που θα στηρίζονταν στη στενότερη συνεργασία του τουρκικού με τον αιγυπτιακό στόλο. Στις 20 Ιουλίου 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, αποτελούμενος από 84 πλοία, βρέθηκε στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, αφού είχε διαπλεύσει ανενόχλητος το Αιγαίο και το Ιόνιο. Απέτυχε να καταλάβει το Βασιλάδι, το φυσικό προπύργιο του Μεσολογγίου και στη συνέχεια προσπάθησε να ανεφοδιάσει το πολιορκούμενο από τους Έλληνες Ναύπλιο.
Στις 29 Αυγούστου, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος εθεάθη στη θάλασσα των Κυθήρων και αμέσως σήμανε συναγερμός στα ελληνικά πλοία. Σχηματίστηκε μία γραμμή από την Αντίμηλο έως τη Μονεμβασιά για να εμποδισθεί το πέρασμά του προς τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου και κυρίως προς τον Αργολικό Κόλπο. Όμως, ο ελληνικός στόλος ήταν ασυντόνιστος, καθώς δεν βρισκόταν υπό ενιαία διοίκηση. Όπως έγραφε ο Μιαούλης προς τους προκρίτους της Ύδρας: «Ημείς είμεθα σε μεγάλη ακαταστασίαν, δεν εικακουόμεθα· το αυτό και οι Ψαριανοί. Είμεθα 50 καράβια, και ποτές δεν εσυμφωνήσαμε να μαζωχτούμε τα μισά, αλλά πότε 5, πότε 10, πότε 3».
Πώς τέσσερις Έλληνες ναυτικοί παράκουσαν τις εντολές του Μιαούλη και παρέσυραν τους Τούρκους στην καταστροφήΣτις 8 Σεπτεμβρίου 1822 η τουρκοαιγυπτιακή αρμάδα φάνηκε στην είσοδο του στενού που χωρίζει τις Σπέτσες από την Ερμιονίδα. Προφανώς, στόχος του εχθρού ήταν πρώτα η προσβολή της νήσου των Σπετσών, που δεσπόζει στο στόμιο του Αργολικού Κόλπου και στη συνέχεια ο ανεφοδιασμός του Ναυπλίου. Ο Ανδρέας Μιαούλης, που είχε αναλάβει την ηγεσία του ελληνικού στόλου, διέταξε τα πλοία να τον ακολουθήσουν μέσα στο στενό, όπου θα ήταν ευκολότερο να συγκρουσθούν με τον εχθρό.
Τέσσερα πλοία, όμως, του Αντώνιου Κριεζή, του Ανάργυρου Λεμπέση, του Λεονάρδου Θεοδωρή και του Λάζαρου Παναγιώτα, μάλλον από κακή συνεννόηση, παράκουσαν και έπλευσαν ανατολικότερα από τα υπόλοιπα ελληνικά πλοία, με συνέπεια να βρεθούν ανάμεσα σε εχθρικά πλοία. Αμέσως, ο Αντώνιος Κριεζής άρχισε να κανονιοβολεί τα εχθρικά πλοία, τα οποία συνέχισαν τον πλου τους. Η ναυμαχία είχε αρχίσει.
Από εκείνο το σημείο η σύγκρουση έγινε χωρίς σχέδιο από την ελληνικά πλευρά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μιαούλη. «Έκαστος των πλοιάρχων ενήργει αυτομάτως ό,τι του εφαίνετο σωτηριωδέστερον δια την πατρίδα, και μόνη η γενναιότης και η φιλοπατρία, κοιναί ούσαι εις άπαντας, ωδήγουν έκαστον εις τα κινήσεις του» γράφει ο ιστορικός Αναστάσιος Κ. Ορλάνδος εις τα «Ναυτικά» του.
Αρχικά, ο Πιπίνος προσπάθησε να κολλήσει το πυρπολικό του σ’ ένα αιγυπτιακό πλοίο, αλλά απέτυχε, καθώς 50 μέλη του πληρώματός του πήδηξαν στο πυρπολικό και πρόφτασαν να το ξεκολλήσουν από το πλοίο τους. Δεν πρόφτασαν, όμως, να σώσουν τη ζωή τους, γιατί το πυρπολικό είχε αρπάξει φωτιά. Η απόπειρα του Πιπίνου ανάγκασε τον εχθρικό στόλο να απομακρυνθεί από τη δυτική πλευρά του πορθμού και να συνεχίσει τη ναυμαχία προς την απέναντι πλευρά της Ερμιονίδας.
Ο πυρπολητής Κοσμάς ΜπαρμπάτσηςΚι ενώ βράδιαζε και η ναυμαχία συνεχιζόταν αμφίρροπη, ο πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης όρμησε με το πυρπολικό του κατά της τουρκικής ναυαρχίδας. Το πλήρωμά της με τη θέα του πυρπολικού καταλήφθηκε από πανικό. Άρχισε να πυροβολεί κατά του πυρπολικού και παράλληλα να εκτελεί κινήσεις υποχώρησης. Τη ναυαρχίδα ακολούθησαν σε άτακτη φυγή και τα υπόλοιπα πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.
Η ναυμαχία των Σπετσών είχε κριθεί υπέρ των Ελλήνων.
Η σημασία της νίκηςΤις επόμενες ημέρες, οι δύο στόλοι συνέχισαν τους ελιγμούς τους μεταξύ Ύδρας και Σπετσών. Στις 12 Σεπτεμβρίου ξανασυναντήθηκαν κοντά στη Σπετσοπούλα, αλλά η τρίωρη ναυμαχία δεν έφερε αποτέλεσμα.
Στις 13 Σεπτεμβρίου o Μεχμέτ πασάς έστειλε για τελευταία φορά ένα αυστριακό πλοίο γεμάτο τροφές και πολεμοφόδια για να εφοδιάσει το Ναύπλιο. Ο Μιαούλης έστειλε τότε δύο πλοία τα οποία, ύστερα από ναυμαχία με το εχθρικό πλοίο, το συνέλαβαν. Τρεις ημέρες αργότερα, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος ανοίχτηκε στο Αιγαίο, εγκαταλείποντας το εγχείρημα ανεφοδιασμού του Ναυπλίου.
Η υποχώρηση του οθωμανικού στόλου σήμανε την ματαίωση των σχεδίων του για την καταστροφή των δύο ελληνικών ναυτικών βάσεων στις Σπέτσες και την Ύδρα και κατέστησε αδύνατο τον ανεφοδιασμό των Τούρκων του Ναυπλίου. Έτσι, λίγους μήνες αργότερα, το Ναύπλιο πέρασε στα χέρια των Ελλήνων αγωνιστών.
O εορτασμός της ΑρμάταςΚάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται στο νησί των Σπετσών η αναπαράσταση της ναυμαχίας, όπου κυριαρχεί η πυρπόληση ομοιώματος καραβιού.
Ο εορτασμός της Αρμάτας, όπως ονομάζεται, πλαισιώνεται από αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποκάλυψη Έλληνα ηθοποιού: «Το κτήνος της Λαμίας είναι ο πατέρας μου»
- Χώρισε η Δήμητρα Ματσούκα
- ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΥΦΡΑΤΗ ;;;
- Γιώργος Παπανδρέου: Αγνώριστος στη Σκιάθο
- Επιστρέφει στον σταθμό η Ελεονώρα! Αναλαμβάνει το πρωινό...
- Αυτές είναι οι πέντε νόσοι από τις οποίες θα γλυτώσετε αν περπατάτε καθημερινά
- Το καταλάβαμε παιδιά, για όλα φταίει ο Παπανικολάου
- Εισφορά αλληλεγγύης: Η παγίδα και η ανατροπή με τη μείωση
- Αρχίζουν τα σχολεία: Τι ώρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι- Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες
- Έξαλλη η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους – Ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Γιώργος Παπανδρέου: Αγνώριστος στη Σκιάθο
- Φόροι: Τι θα κερδίσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες από τα μέτρα Μητσοτάκη
- ΔΕΘ: Το φιλί του Κυριάκου στη Μαρέβα και ο ενθουσιασμός στο Βελλίδειο
- Ποια επαγγέλματα έχουν τους περισσότερους ψυχοπαθείς
- Ποια ζώδια «κινδυνεύουν» αυτήν την εβδομάδα;
- Δήμητρα Ματσούκα: Ελεύθερη και ωραία
- Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι – Τι αλλάζει, πόσο θα κοστίσει η σχολική τσάντα
- Στα Τρίκαλα το πρώτο σχολικό κυλικείο με βιολογικά τοπικά προϊόντα
- Ναυμαχία των Σπετσών: Ο θρίαμβος δια αυτοσχεδιασμού του ελληνικού στόλου
- League of Legends: Πρωτεύουσα των esports απόψε η Αθήνα
- Τελευταία Νέα In.gr
- Ναυμαχία των Σπετσών: Ο θρίαμβος δια αυτοσχεδιασμού του ελληνικού στόλου
- Δολοφονία Κύπριας στην Αυστραλία – Βίντεο του υπόπτου δημοσίευσε η αστυνομία
- Ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης κι ο Παπαλουκάς…
- ΑΕΚ: «Τρέχουν» για Λαμία Μάνταλος και Ολιβέιρα
- Φως ρίχνουν οι ανασκαφές στη μάχη Δαβίδ-Γολιάθ
- Φωτιά στα κόκκινα η Χριστίνα Μπόμπα: Μαγνήτισε τα βλέμματα σε γάμο
- Ρωσία – Κριμαία: Τοπικές εκλογές – βαρόμετρο για τον Πούτιν
- Η ανατρεπτική κίνηση του Τσιτσιπά που θα του δώσει νέα ώθηση
- Στα Τρίκαλα το πρώτο σχολικό κυλικείο με βιολογικά τοπικά προϊόντα
- Δήμητρα Ματσούκα: Ελεύθερη και ωραία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έριξαν κάτω και λήστεψαν ηλικιωμένο στη Λαμία – Τους συνέλαβαν μετά από καταδίωξη
- Νέο πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον – Παραιτήθηκε η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ
- ΚΙΝΑΛ για ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας»
- Αίγιο: Ζήτησαν βενζίνη και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν
- Κυστική ίνωση. Τι είναι και πώς γίνεται η διάγνωση; Οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις
- Δολοφονία Κύπριας στην Αυστραλία : Αυτός είναι ο ύποπτος που αναζητούν οι Αρχές (Βίντεο)
- Ο ΣΥΡΙΖΑ για «το νεοφιλελεύθερο όραμα του κ. Μητσοτάκη» που παρουσίασε στη ΔΕΘ
- Για νέο ξεκίνημα με Λιχτενστάιν η Εθνική
- Καναδάς: Με ανέμους έντασης 140 χλμ έφτασε ο κυκλώνας Ντόριαν