«Ντουμάνια» από «θεριακλήδες» στα νοσοκομεία

11:30 8/8/2019 - Πηγή: In.gr

Θυμάστε την Κρουέλα ντε Βιλ, η οποία κάπνιζε μανιωδώς στα «101 σκυλιά της Δαλματίας» ή τον Πινόκιο όταν δοκίμαζε πούρο; Εν έτει 2015, η Disney αποφάσισε ότι κανένας ήρωας ταινιών της δεν θα ανάψει ξανά τσιγάρο, αποφεύγοντας την (εικονική) έκθεση των νέων στον καπνό.

Τέσσερα χρόνια μετά, τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και το Netflix – αφού πρωτίστως δέχτηκε έντονη κριτική για τη δημοφιλή σειρά «Stranger Things» στα… καρέ της οποίας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 182 σκηνές ηθοποιών

που καπνίζουν, τασάκια με βουνά από αποτσίγαρα και πακέτα.

Στη χώρα μας πάλι, η ανάγκη αποκαθήλωσης της καπνιστικής συνήθειας δεν περιορίζεται μόνο στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη – διάλογος που διεξάγεται σε χώρες όπου ο αντικαπνιστικοί νόμοι ισχύουν – δεδομένου ότι ο το τσιγάρο δεν έχει σβήσει ούτε καν στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι δύο πρόσφατες καταγγελίες πολιτών για νοσοκομεία – ντουμάνια φέρνουν εκ νέου στο επίκεντρο την ανάγκη για καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, μέτρο που αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και στοίχημα τόσο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες που έγινες στις διαδικτυακές κοινότητες – «Συνήγορος των ΑμεΑ» και «STOP στο παθητικό κάπνισμα» – αφορούν δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής: Κωνσταντοπούλειο Αγία Ολγα και Γ. Γεννηματάς.

ΣΤΟ ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ. Στην πρώτη ανάρτηση μέλους της κοινότητας αναφέρεται ότι σε γραφείο γιατρών ομάδα από νοσηλεύτριες κάπνιζαν, απέχοντας από τα καθήκοντά τους για περισσότερο από μία ώρα. Πιο συγκεκριμένα η μητέρα της καταγγέλλουσας νοσηλευόταν στα τέλη του περασμένου μήνα στο νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας.

«Στις έξι το πρωί προσπαθούσα να βρω νοσοκόμα να μου δώσει κουβέρτα και να αλλάξει την πάνα… Μετά από 30 λεπτά η καθαρίστρια μου είπε να ψάξω στο γραφείο των γιατρών. Με το άνοιγμα της πόρτας τρεις νοσηλεύτριες είχαν ντουμανιάσει τον κόσμο στο κάπνισμα… Τελικά το καθυστέρησαν αρκετά για να αναλάβει το «εγχείρημα» της αλλαγής πάνας η βάρδια των 7» υπογραμμίζεται στην ίδια καταγγελία.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική αναφορά για το νοσοκομείο Αγία Ολγα έχει ήδη φτάσει στα χέρια του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες

ΣΤΟ Γ. Γεννηματάς. Η δεύτερη καταγγελία δημοσιοποιήθηκε από μία ασθενή με βαριά αναπηρία που παρακολουθείται από γιατρό του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Οταν την περασμένη Τρίτη – την ημέρα δηλαδή του προγραμματισμένου ραντεβού της – επισκέφτηκε την αίθουσα νοσηλείας, δεν εντόπισε τον γιατρό που την παρακολουθεί.

«Ετσι, χτύπησα την πόρτα της γραμματείας, πριν από τις αίθουσες νοσηλείας, για να ρωτήσω πού είναι ο γιατρός μου. Με το που την ανοίγω, με «υποδέχτηκε» ένα κύμα καπνού, η μια γραμματέας καθόταν στο γραφείο της και 3 γιατροί ήταν όρθιοι, συζήταγαν και κάπνιζαν. Δεν ξέρω εάν κάπνιζαν όλοι, όλα αυτά κράτησαν δευτερόλεπτα, γιατί η ατμόσφαιρα ήταν θολή και από τον καπνό με έπιασε αναγούλα…».

ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. Οι παραπάνω εικόνες αποτελούν… παραφωνία, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει ψηλά ο πήχης των προσδοκιών για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας, έστω και ύστερα από καθυστέρηση περίπου μιας δεκαετίες από την ψήφισή του.

Αλλωστε η χτεσινή συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισφραγίζει την πολιτική βούληση.

«Εχουμε φτάσει σήμερα να έχουν μειωθεί οι καπνιστές, να έχουμε μία μεταστροφή των απόψεων του κοινού για το κάπνισμα, τα παιδιά να αποστρέφονται το κάπνισμα και να είμαστε μπροστά στην τελική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είναι ένα δύσκολο βήμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα γίνει επιτυχώς διότι, για πρώτη φορά, εκτός από την αμέριστη δική σας συμπαράσταση, έχει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο καθηγητής. Οπως πρόσθεσε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα του, ενώ στο υπουργείο Υγείας σήμερα «επικρατεί οργασμός γύρω από την εφαρμογή του νόμου».

Οπως εντούτοις ο ίδιος επεσήμανε, «εκκρεμούν δύο κλάδοι: Ο ένας είναι τα κλειστά γραφεία του δημόσιου τομέα και ο δεύτερος είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Keywords
Τυχαία Θέματα