Πέτσας για Μόρια: Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά

12:40 10/9/2020 - Πηγή: In.gr

Μήνυμα σε όσους έβαλαν τη φωτιά στη Μόρια να ξεχάσουν ό,τι είχαν στο μυαλό τους όταν την έβαζαν, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα φύγουν από το νησί εξαιτίας της φωτιάς.

«Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί.

Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στη Μόρια τίθενται σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και υγείας, ενώ η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ερωτηθείς σχετικά για το αν θα υπάρχουν απελάσεις για τη Μόρια, επεσήμανε ότι «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και συλλήψεις. Θα σας ενημερώσω όταν θα έχουμε προχωρήσει σε αυτό το στάδιο».

Δήλωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και για τις υπόλοιπες δομές.

«Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες.

Όπως είπε «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης, στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες υπουργείων σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χάρις σε υπεράνθρωπες προσπάθειες χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα. Τετρακόσια έξι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου σε τρεις διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα, να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί. Επιπλέον είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση που δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που έπρεπε όταν έπρεπε, παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι τώρα αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που απαιτεί άμεση στέγαση των ανθρώπων, καλώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης.

Επεσήμανε ότι πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κοροναϊού. Για το σκοπό αυτό όπως είπε ξεκίνησαν να γίνονται χιλιάδες τεστ κοροναϊού στο νησί και αποστέλλονται κι άλλα.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να στεγαστούν, αλλά αυτό δεν μας αποσυντονίζει από τον στόχο, που είναι να δημιουργηθούν κλειστές ελεγχόμενες δομές.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη γραμματεία του ΝΑΤΟ τα σχόλιά της για τη λίστα προτεινόμενων μέτρων για την τουρκική προκλητικότητα.

Επανέλαβε ότι το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Τουρκία είναι έξι καθαρές λέξεις «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε ότι υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο ‘Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης, ή απειλής βίας».

Τόνισε επίσης ότι «επαναλήφθηκε η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της».

Keywords
Τυχαία Θέματα