Πώς ένα πανεπιστήμιο μπορεί να αναλάβει το ρόλο αναπτυξιακού καταλύτη
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) – ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο τομέα της έρευνας στην Ελλάδα- μετράει πλέον ούτε λίγο ούτε πολύ 14 εταιρείες- τεχνοβλαστοί (spin-off). Μια πρωτιά για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και μια αισιόδοξη νότα σε ένα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον ιδιαίτερα μετά το σοκ της οικονομίας από την έλευση του Covid-19.
Η πιο πρόσφατη εξ αυτών των εταιρειών που προέρχονται από τα σπλάχνα των εργαστηρίων
Από τις δύο πρώτες spin-off μέχρι και την επόμενη – την εταιρεία PLiN Nanotechnology Α.Ε., με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Νίκο Μιχαηλίδη των Μηχανολόγων Μηχανικών- μεσολαβούν 7 χρόνια. Από το 2015 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020 έχουν ιδρυθεί 12 νέες spin-off (5 μόνο μέσα στο δύσκολο 2020).
Ιδιώτες και fundsΟι περισσότερες από τις spin-off του ΑΠΘ έχουν βρει το δρόμο τους και αρκετές εξ αυτών κατάφεραν να πετύχουν να συνδυάσουν τη λειτουργία τους με χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές αλλά και funds όπως εκείνα της οικογένειας του Equifund.
Ο Στράτος Στυλιανίδης – αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ- είναι σήμερα ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και ένας από τους πρωταγωνιστές της νέας κατεύθυνσης που έχουν πάρει τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη. Μια επισήμανση του καθηγητή Στυλιανίδη έχει ιδιαίτερη αξία: «Η ίδρυση ενός τεχνοβλαστού αποτελεί το επιστέγασμα της “3ης αποστολής” των Πανεπιστημίων και ένα από τα πολλά εργαλεία με τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τα ερευνητικά αποτελέσματα προς όφελος της ευρύτερης οικονομίας και κοινωνίας».
Τα νέα δεδομένα που έχουν άμεση σχέση με την διευρυμένη ορατότητα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας επιτρέπει – και θα επιτρέπει πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον- Πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ να λειτουργούν ως πρώιμοι επενδυτές για τις νεανικές- φοιτητικές επιχειρηματικές ομάδες αλλά και ως καταλύτες για την προώθηση στην διεθνή αγορά των αποτελεσμάτων της έρευνας (π.χ η όλη διαδικασία για την κατοχύρωση μιας πατέντας και την εμπορική αξιοποίηση της μέσα από συνεργασίες).
Ζήτησα από τον καθηγητή Στυλιανίδη ένα κείμενο – τόσο για ένα μίνι απολογισμό, όσο και για την προοπτική των πραγμάτων- και ανταποκρίθηκε πλήρως ως προς αυτό. Το κείμενο που ακολουθεί είναι δικό του και αξίζει να διαβαστεί σε κάθε περίπτωση για αναδεικνύει τις κρυμμένες αξίες ενός πανεπιστημίου αλλά και του ρόλου που μπορεί εκείνο να διαδραματίσει στην αναπτυξιακή προσπάθεια τόσο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Το κείμενο του καθηγητή Στυλιανίδη – με την ιδιότητα του ως αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ- έχει ως εξής: «Η διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόζει η Αντιπρυτανεία Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Το ΑΠΘ είναι πραγματική μηχανή ανάπτυξης και πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομία. Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας της Μονάδας Οικονομικής & Διοικητικής Υποστήριξης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου αποτελεί το σημείο αναφοράς της ερευνητικής κοινότητας του πανεπιστημίου για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στους κόλπους του.
Ιδρυση τεχνοβλαστώνΣτο πλαίσιο αυτό υποστηρίζεται και δημιουργία εταιριών-τεχνοβλαστών (spin-off). Η ίδρυση ενός τεχνοβλαστού αποτελεί το επιστέγασμα της “3ης αποστολής” των Πανεπιστημίων και ένα από τα πολλά εργαλεία με τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τα ερευνητικά αποτελέσματα προς όφελος της ευρύτερης οικονομίας και κοινωνίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η δημιουργία του τεχνοβλαστού έρχεται ως απόρροια υφιστάμενων συνεργασιών με την αγορά (με τη μορφή παροχής υπηρεσιών), ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων (με ίδια μέσα ή στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων), καθώς και της δημιουργίας κατάλληλης ερευνητικής – επιχειρηματικής ομάδας που θα δεσμευθεί στην υλοποίηση του εγχειρήματος.
Πιο συγκεκριμένα, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας, υποστηρίζει πολυεπίπεδα τους ερευνητές του ΑΠΘ, ξεκινώντας από το στάδιο α) της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (συμβουλευτική, διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας, εκδηλώσεις), β) της καθοδήγησης στη σύνταξη του επιχειρηματικού πλάνου, γ) της επιχειρηματικής ωρίμανσης μέσα από τη συμμετοχή σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και χρηματοδότησης αρχικού σταδίου, δ) της διαπραγμάτευσης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΑΠΘ-τεχνοβλαστού, με τη συνδρομή του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της ΜΟΔΥ-ΕΛΚΕ ΑΠΘ, και ε) του αποτελεσματικού συντονισμού των διοικητικών διαδικασιών στο ΑΠΘ για την απρόσκοπτη και άμεση έναρξη της λειτουργίας του.
Η σχέση αυτή εξελίσσεται μετά την ίδρυση του τεχνοβλαστού, όπου πλέον η μεταφορά την γνώσης πραγματοποιείται αμφίδρομα προς όφελος του ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας του πανεπιστημίου.
Η επιχειρηματική ανάπτυξη της έρευνας που πραγματοποιείται στο ΑΠΘ βρίσκεται ήδη σε ανοδική πορεία. Η ίδρυση δεκατεσσάρων (14) τεχνοβλαστών είναι ενδεικτική της δραστηριότητας αυτής, με αρκετούς από αυτούς να προέρχονται κυρίως από τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής και το Τμήμα Πληροφορικής, αλλά και από τα Τμήματα Ιατρικής, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, και Μουσικών Σπουδών.
Σύνδεση με τη βιομηχανίαΤαυτόχρονα, άξιος αναφοράς είναι και ο ισχυρός δεσμός που αναπτύσσει ολοταχώς το ΑΠΘ με τη Βιομηχανία. Το 2019 τα συνολικά έσοδα του ΕΛΚΕ ΑΠΘ από βιομηχανικά έργα ξεπέρασαν τα 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ όλη τη χρονιά διαχειριστήκαμε περισσότερα από 1000 έργα της βιομηχανίας. Την τελευταία πενταετία δε τα χρήματα που ήρθαν στο πανεπιστήμιο από ιδιωτικούς φορείς χρηματοδότησης ξεπέρασαν τα 35 εκατ. ευρώ. Με 295 ερευνητικά εργαστήρια, και 22 διακριτές επιστημονικές ομάδες στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), το ΑΠΘ είναι όχημα ανάπτυξης για όλους τους επιστημονικούς κλάδους παγκοσμίως».
Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα, ένα πανεπιστήμιο όπως το ΑΠΘ με περισσότερη αυτονομία από την κεντρική διοίκηση θα μπορούσε να λειτουργεί ως αναπτυξιακός καταλύτης τόσο για την τοπική κοινωνία και οικονομία έχοντας το μυαλό του στις επενδύσεις και όχι στις επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις…
(Στοιχεία για τις 14 spin-off του ΑΠΘ είναι διαθέσιμα στο παρακάτω pdf)
Καταγραφή Εταιριών Τεχνοβλαστών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρεκόρ στα κρούσματα σήμερα 21/9 φέρνει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Τραγικό τέλος στην εξαφάνιση του Λαέρτη: Βρέθηκε η σορός του στην Άνδρο
- Συγκλονιστικό: Πλέον όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ, δεν βγαίνουν, αναφέρει νοσηλεύτρια του Σωτηρία
- Αυτή είναι η κούκλα Αντωνία Καούρη που μάγεψε τους κριτές του The Voice! Φωτογραφίες
- Υπό έλεγχο η φωτιά στον Υμηττό (pics)
- Κορωνοϊός: 243 κρούσματα στον Καρά Τεπέ - Θα συμπεριληφθούν στη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ
- Χατζηδάκης: «Όχι» σε παράταση για τα αυθαίρετα - Πώς θα γλιτώσετε τα πρόστιμα
- Πρέβεζα: Υπέκυψε ο 40χρονος που δέχθηκε πυρά από συγχωριανό του στην Μυρσίνη
- Πολύ κοντά σε Καρίγιο η ΑΕΚ
- Λαέρτης Μπεγιάι: Εξαφανίστηκε πριν 17 μήνες στη Νέα Φιλαδέλφεια, βρέθηκε νεκρός στην Ανδρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Δανάη Μπάρκα : Η συγκινητική έναρξη στον «αέρα» MEGA
- Τηλεργασία: Πώς θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα – Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις
- Τα μυστικά οφέλη του ζεστού νερού
- Μηταράκης για Μόρια : Οι υπαίτιοι του εμπρησμού θα απελαθούν
- Κοροναϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους δημόσιους χώρους στο Μόναχο
- Πώς ένα πανεπιστήμιο μπορεί να αναλάβει το ρόλο αναπτυξιακού καταλύτη
- Πώς έγινε το «προξενιό» Ελλάδας με Τουρκία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις
- Βαρουφάκης : Το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα
- Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο in.gr: Ακατανόητη η στάση της Τουρκίας για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
- Κοροναϊός: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για «lockdown» σε πλατείες – Τι είναι οι ομάδες έκτακτου από-συγχρωτισμού
- Τελευταία Νέα In.gr
- Πώς ένα πανεπιστήμιο μπορεί να αναλάβει το ρόλο αναπτυξιακού καταλύτη
- Κοροναϊός: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για «lockdown» σε πλατείες – Τι είναι οι ομάδες έκτακτου από-συγχρωτισμού
- Τα μυστικά οφέλη του ζεστού νερού
- Εφιαλτική πρόβλεψη για τη Βρετανία: Κίνδυνος για 50.000 ημερήσια κρούσματα κοροναϊού
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 15:00
- Συναγερμός στην πυροσβεστική για φωτιά στον Υμηττό
- Απίστευτο κι όμως αληθινό: Τεράστιο κύμα έστειλε μια σανίδα του σερφ από τη Χαβάη… στις Φιλιππίνες
- Τουρκία : Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η λίρα
- Η… αφεγγιά της Αυγής
- Σάμος : Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την πυρκαγιά στο ΚΥΤ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσφορά ιατρικού εξοπλισμού στο ΓΝ Αμμοχώστου από Πρέσβειρα ΗΠΑ
- Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στον Υμηττό – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις
- Διαβεβαιώσεις Μηταράκη για αποσυμφόρηση της χώρας από πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι τέλος 2020
- Νησιά του Σολομώντα: Νεκροί δύο πυροτεχνουργοί στην προσπάθεια να εξουδετερώσουν πυρομαχικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
- Κυρώσεις σε τρεις οντότητες για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αποφάσισε το ΣΕΥ
- Φωτιά στον Υμηττό - Συναγερμός στην Πυροσβεστική
- Σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για «lockdown» σε πλατείες με περιπολίες και ομάδες έκτακτου απο-συγχρωτισμού
- Φωτιά στον Υμηττό – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Πρέβεζα: Συνελήφθη ο 48χρονος που είχε ανοίξει πυρ στη Μυρσίνη
- MasterChef: Ο Πάνος Ιωαννίδης αποκάλυψε πως είναι σε σχέση