Χατζηδάκης: «Όχι» σε παράταση για τα αυθαίρετα - Πώς θα γλιτώσετε τα πρόστιμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Αμετακίνητος στην απόφαση να μη δοθεί περαιτέρω παράταση στην προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, όπως ξεκαθαρίζει στον Ελεύθερο Τύπο. Παρά τις επιστολές του τεχνικού κόσμου να υπάρξει πίστωση χρόνου, το ΥΠΕΝ δεν προτίθεται να δώσει άλλο «συγχωροχάρτι» και έτσι η κλεψύδρα που μετρά ήδη αντίστροφα οδεύει στην τελική ευθεία.

«Θα είμαι ξεκάθαρος

με αυτό, όπως ήμουν από την πρώτη στιγμή: Η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων με το ισχύον καθεστώς λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι και η τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης κτισμάτων με βαριές αυθαιρεσίες (κατηγορία 5). Τα αυθαίρετα των υπόλοιπων κατηγοριών θα μπορούν να τακτοποιηθούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, πληρώνοντας όμως προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Κλείνει λοιπόν ο κύκλος των παρατάσεων με τις οποίες η Πολιτεία έδωσε συνολικά μια δεκαετία στους ενδιαφερόμενους. Και εμείς άλλωστε δώσαμε 2 παρατάσεις: μία για τις 30 Ιουνίου 2020 και κατόπιν άλλη μία για τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Δεν μπορούμε όμως να ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα αιωνίως!», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός στον «Ε.Τ.».

Οπως εξηγεί, «η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απλή: γίνεται με αίτηση του μηχανικού και καταβολή του σχετικού παραβόλου. Μετά την υπαγωγή ο μηχανικός έχει στη διάθεσή του 18 μήνες για να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών», καλώντας παράλληλα τους ενδιαφερόμενους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας όσο και οι υπόλοιποι επαγγελματίες του κλάδου, θεωρούν επιβεβλημένη μια παράταση στη ρύθμιση των αυθαίρετων, καθώς, όπως επικαλούνται, τα μέτρα λόγω της πανδημίας έχουν φέρει σημαντικά πίσω τις διαδικασίες.

Ετερα προβλήματα που εντοπίζονται αφορούν παράλληλα ζητήματα, όπως είναι οι δασικοί χάρτες, που βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε επιστολή του στον υπουργό, «καυτή πατάτα» αποτελούν τα δασικά αυθαίρετα και αυτό γιατί σε πολλές των περιπτώσεων σήμερα δεν έχει κριθεί ο δασικός ή μη χαρακτήρας τους. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, αν μια κατοικία κριθεί ότι βρίσκεται εντός δασικών εκτάσεων, δεν επιτρέπεται η υπαγωγή στις δηλώσεις αυθαιρέτων. Ωστόσο, για όσα στο μέλλον κριθούν ότι βρίσκονται σε αγροτική για παράδειγμα γη, θα είναι ανέφικτη η τακτοποίησή τους, καθώς θα έχει επέλθει η ημερομηνία των δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες έχουν μόλις 9 ημέρες για να τρέξουν να ρυθμίσουν τα ακίνητά τους, γιατί σε διαφορετική αντιμετώπιση ο πέλεκυς για τις πρώτες τέσσερις κατηγορίες θα είναι μεγάλος, ενώ για την 5η – δηλαδή τα μεγάλα αυθαίρετα – δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία τακτοποίησης.

Αναλυτικότερα, για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο, όσο και στην ρύθμιση που έφερε το ΥΠΕΝ, θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, στις 31 Μαρτίου 2026. Ειδικότερα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη, θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%.

Για την 5η κατηγορία αυθαιρέτων, οι ιδιοκτήτες έχουν λίγες ημέρες περιθώριο να τα τακτοποιήσουν ώστε να τα διατηρήσουν για 30 έτη με την καταβολή προστίμων. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή περιλαμβάνονται κτίσματα με βαριές αυθαιρεσίες, που έχουν δηλαδή πολλές παραβάσεις και αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.

Τα πρόστιμα

– κατά 10% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης,

– κατά 20% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021,

– κατά 25% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022,

– κατά 30% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023,

– κατά 35% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024,

– κατά 40% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026.

ΧατζηδάκηςαυθαίρεταΥΠΕΝHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα