Πώς οι «μυστικές ταφές» συμβάλλουν στον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού

23:46 11/5/2020 - Πηγή: In.gr

Η απαγόρευση μεγάλων κηδειών στη Νότια Αφρική ανάγκασε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν πολλές παραδόσεις, ωστόσο έχουν ανακαλύψει άλλες, συμπεριλαμβανομένων των «μυστικών ταφών».

Όπως αναφέρει το BBC από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, στις 21 Μαρτίου, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε εθνική έκτακτη ανάγκη και απαγόρευσε μεγάλες συγκεντρώσεις για να συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, περίπου 100 άτομα παρακολούθησαν μια τελετή κηδείας στο χωριό Majola, στο Ανατολικό Ακρωτήριο.

Το

χωριό αποτελεί τώρα το επίκεντρο του φονικού ιού στην περιοχή. Από την κηδεία της 21ης ​​Μαρτίου, μαζί με δύο άλλες στην πόλη Port Elizabeth, έχουν καταγραφεί 200 κρούσματα Covid-19 στην επαρχία – περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επιτρέπεται σε 50 άτομα να παρευρεθούν σε κηδεία, αλλά ο αριθμός είναι πολύ μικρός για ορισμένους. Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας του Ανατολικού Ακρωτηρίου, Σιζούε Κούπελο, αναφέρει ότι ορισμένες οικογένειες «αψηφούν» τις αρχές, προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων.

«Ανησυχούμε σοβαρά για τις κηδείες στην επαρχία» ανέφερε ο Κούπελο. «Χαιρετίσαμε τις υποδείξεις που υπέβαλαν οι παραδοσιακοί ηγέτες στον υπουργό Υγείας για να έχουν όλοι οι νεκροί την ίδια μεταχείριση, δηλαδή να μεταφερθούν απευθείας από το νεκροτομείο στο νεκροταφείο».

Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν κάποιες βαθιά ριζωμένες παραδόσεις και υπάρχουν αναφορές ότι συνεχίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις για κηδείες.

Ο καθένας αποδίδει τα σέβη τους

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, για τους περισσότερους Νοτιοαφρικανούς, οι κηδείες συνδυάζουν παραδοσιακά αφρικανικά και χριστιανικά στοιχεία.

Όταν μια οικογένεια πενθεί, οι άνθρωποι ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να παρακολουθήσουν τόσο την κηδεία όσο και τις ημέρες τελετουργίας κατά την προετοιμασία. Αυτές περιλαμβάνουν επανειλημμένες επισκέψεις στο σπίτι της οικογένειας, όπου προσφέρουν βοήθεια.

Τα ζώα πρέπει επίσης να σφάζονται προκειμένου να φάνε οι επισκέπτες, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τη δημιουργία του τάφου.

Εκείνοι που παρευρίσκονται στις τελετές δεν είναι απαραίτητα οικείοι των νεκρών. Μπορεί να προέρχονται από την τοπική εκκλησία ή απλά να είναι ένας περαστικός που ακούει την τραγωδία και θέλει να δείξει τη συμπαράστασή του.

Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Ζώνη μετάδοσης για τον ιό

Την ημέρα της κηδείας, εκατοντάδες μαζεύονται στην εκκλησία και κάθονται σε κοντινή απόσταση. Όταν ολοκληρωθεί το τελετουργικό, τα μέλη της κοινότητας σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να παραδώσουν το φαγητό. Και οι φιλοξενούμενοι τρώνε μαζί, και πάλι κοντά.

«Είναι μια ζώνη μετάδοσης για τον ιό» προειδοποιεί ο Fikeni.

Σε μια προσπάθεια να βρει εναλλακτικό και ασφαλέστερο τρόπο για να θάβονται οι νεκροί, ο βασιλιάς AmaMpondomise Zwelozuko Matiwane ανακοίνωσε απαγόρευση όλων των κηδειών στο βασίλειό του με σκοπό την επαναφορά της αρχαίας πρακτικής της μυστικής ταφής.

Ο εκπρόσωπός του λέει ότι η απόφαση ελήφθη μετά από διαβούλευση με τοπικούς παραδοσιακούς ηγέτες. «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας σε αυτή την πανδημία».

«Όταν τηρείται αυτό το έθιμο, σημαίνει ότι οι άνθρωποι καλούνται να θάψουν είτε την ίδια είτε την επόμενη μέρα του συγγενείς τους παρουσία μόνο εκείνων που ήταν παρόντες κατά τη στιγμή του θανάτου» λέει στο BBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα