Προσφυγικό: Καταγγελίες για σχέση ΜΚΟ με διακινητές – Στα άκρα η κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

09:13 5/2/2020 - Πηγή: In.gr

Οι υποψίες της κυβέρνησης για σχέση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με υποκινητές της έντασης στα νησιά, αλλά και οι καταγγελίες για ύποπτες μετακινήσεις μελών σε Τουρκία αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για  τη δρομολόγηση των άμεσων και ριζικών αλλαγών στη λειτουργία τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκαν ως υποκινούμενες οι αντιδράσεις και η κραυγή αγωνίας των προσφύγων/μεταναστών στη Μόρια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να “δείχνει”  ως δύναμη «υποκίνησης» τις ΜΚΟ.

Εμφανές, 

πως η κατάσταση είχε  χτυπήσει “κόκκινο”, όχι τώρα, αλλά ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση ωστόσο και η παρούσα, έξι μήνες μετά τις εκλογές,  δεν είχε προβεί σε κάποια δραστική κίνηση. Εξάλλου, οι καταγγελίες είχαν πάρει μορφή καταιγίδας που αφορούσαν παράνομες δραστηριότητες ΜΚΟ. Μεταξύ άλλων ο  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε ανακοινώσει πως κάποιες παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς καμία νομιμότητα. Από άλλες πηγές, υπήρξαν και καταγγελίες προς αρμόδια κλιμάκια  για ύποπτα ταξίδια μελών ΜΚΟ σε Τουρκία και Ελλάδα, αλλά και υποψίες για συμμετοχή σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.

Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ- που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους-δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα.

Πινγκ-πονγκ κατηγοριών κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Το μεταναστευτικό έφερε πάντως στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, με  πινγκ-πονγκ αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης,δήλωσε την Τρίτη, αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια στο ΚΥΤ Μόριας, υπογράμμισε ότι «πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι επίσης αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Άμεσα ενισχύσαμε τα μέτρα φύλαξης και, όπως είπα χθες, ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων».

«Η τροπολογία σας είναι παραδοχή του επιτελικού σας μπάχαλου στο μεταναστευτικό. Σπείρατε ανέμους και σήμερα θερίζετε θύελλες. Επιλέξατε πολιτική αποτροπής με συνθήκες εξαθλίωσης στα κέντρα φιλοξενίας. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο στη Λέσβο και για το ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση που μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές και καταστάσεις. Είστε ο ηθικός αυτουργός αυτής της κατάστασης εσείς κύριε υπουργέ και ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Με σκληρή γλώσσα  και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καταγγέλλοντας «απάνθρωπη στρατηγική αποτροπής νέων ροών», υποστηρίζοντας ότι τα επεισόδια υποκινούνται από τις «άθλιες» συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας και καταλήγοντας με την κατηγορία κατά της κυβέρνησης ότι «θρέψατε τέρατα».

«Το πρόβλημα τη συμφόρησης των νησιών ξεκίνησε από τη δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας. Είχε πολλά θετικά, αλλά ήρθε όταν είχατε χάσει τον έλεγχο.  Το 2015 στη Χίο μπήκαν 120.000 το 2019 μπήκαν 8.000. Η δήλωση όπως την ερμηνεύσατε εσείς εγκλωβίζει στα νησιά όσους περιμένουν άσυλο. Έγιναν αποσυμφορήσεις επί των ημερών σας αλλά έγιναν με στρατηγική δική σας επιλογή όλοι, ανεξαρτήτως αν δικαιούνται ή όχι άσυλο  να μείνουν στην Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης.

Σοβαρές Καταγγελίες

Ο ΠΙΣ είχε επισημάνει, πριν λίγες ημέρες, σε  επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την ανεξέλεγκτη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάθε μορφής και προέλευσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα μας. Πολλές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο, άλλοτε προσλαμβάνουν (με υψηλότατες αμοιβές) ιατρούς και άλλοτε υπόσχονται προοπτική «εργασιακής εμπειρίας» και απόκτησης «επαγγελματικών δικαιωμάτων» σε ιατρούς τρίτων χωρών προκειμένου να παράσχουν αυτοί δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, εντός του Ελληνικού εδάφους, αναφέρει ο ΠΙΣ και προσθέτει: «Οι ίδιες όμως, οι ΜΚΟ, χρηματοδοτούνται αδρά και γι’ αυτή τους την δράση, κυρίως από την ΕΕ αλλά και μέσω ‘’δωρεών’’».

Καταγραφή όλων στις ΜΚΟ, με ονοματεπώνυμο

Η ρύθμιση της κυβέρνησης  φέρνει τη σύσταση Μητρώου Μελών ΜΚΟ, που σημαίνει ότι οι ανώνυμες ως τώρα οργανώσεις αποκτούν ταυτότητα και αναγκάζονται να υπαχθούν στη σχετική διαδικασία πιστοποίησης. Προβλέπεται επίσης ο ορισμός Ειδικού Γραμματέα ΜΚΟ ο οποίος θα επιληφθεί του Μητρώου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση  για πρώτη φορά μπαίνει ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο και η καταχώριση – πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο. «Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν μάλιστα αναφορά σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».

Keywords
Τυχαία Θέματα