Μεταβαίνει στην Σαντορίνη ο Μητσοτάκης

09:24 7/2/2025 - Πηγή: Emea.gr

Στη Σαντορίνη μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, καθώς και τον διακεκριμένο καθηγητή Κώστα Συνολάκη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Σκοπός της επίσκεψης είναι η επιτόπια ενημέρωση για τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και η συντονισμένη αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στο νησί.

Οι επιστήμονες βρίσκονται

σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση, μεταφέροντας συνεχώς νέα δεδομένα σχετικά με τις γεωλογικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα, το νησί έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, με τις δυνάμεις διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ, να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Συνολικά, 16 διασώστες της ΕΜΟΔΕ και 10 της ΕΜΑΚ, με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου διασωστικού σκύλου, έχουν στρατοπεδεύσει στη Θήρα και παραμένουν σε επιφυλακή.

Η επιχείρηση υποστήριξης του νησιού έχει κλιμακωθεί με τη συνδρομή του Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Οχήματα του Στρατού και της Πυροσβεστικής έχουν φτάσει από τον Πειραιά, μεταξύ αυτών και το ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών «3434», το οποίο είναι εξοπλισμένο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε καταστροφές. Επιπλέον, μία ομάδα ΟΠΚΕ αποτελούμενη από 10 άτομα έχει μεταφερθεί στη Σαντορίνη για τη διατήρηση της ασφάλειας, ενώ δύο φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ έχουν φτάσει με γεννήτριες, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή επάρκεια.

Οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν ενισχυθεί με την αποστολή επιπλέον προσωπικού. Στο νοσοκομείο της Σαντορίνης έχουν ήδη μεταφερθεί ένας ορθοπαιδικός, ένας παιδίατρος και ένας αγροτικός γιατρός, ενώ δύο νοσηλεύτριες προστέθηκαν στο δυναμικό του ιδρύματος. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, προβλέπεται η άμεση μεταφορά 4 επειγοντολόγων από το νοσοκομείο “Αττικόν” και ακόμη 3 ιατρών από τη Νάξο, μέσω ελικοπτέρου.

Ο καθηγητής Συνολάκης και η επιστημονική του ομάδα εργάζονται για την τοποθέτηση παλιρροιογράφων στην περιοχή. Αυτά τα επιστημονικά όργανα θα μετρούν τη στάθμη της θάλασσας, καταγράφοντας πιθανές μεταβολές που μπορεί να σχετίζονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα ή ακόμη και την εκδήλωση τσουνάμι. Όπως δήλωσε ο ίδιος, υπάρχουν ήδη 10 τέτοια όργανα στο Αιγαίο, όμως απαιτούνται τουλάχιστον 4 επιπλέον στη Σαντορίνη για αξιόπιστα δεδομένα. Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά στη γένεση ενός νέου ηφαιστείου, εξηγώντας ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής ενδέχεται να προκαλέσει την εμφάνιση νέων κρατήρων.

Τα σχολεία σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, συμπεριλαμβανομένων της Σαντορίνης, της Νάξου, της Μυκόνου, της Πάρου, της Σύρου και της Αμοργού, παραμένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανακοίνωσε τη λειτουργία του ψηφιακού χάρτη mysafetyplan, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για ασφαλείς χώρους καταφυγίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για τη διασφάλιση της επικοινωνίας, μετακινήθηκαν στο νησί κινητές μονάδες τηλεπικοινωνιών και γεννήτριες, ώστε να αποφευχθεί η διακοπή των τηλεφωνικών και διαδικτυακών δικτύων.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, κάλεσε τους κατοίκους των νησιών να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και να ενημερώνονται μόνο από επίσημες επιστημονικές πηγές. Παράλληλα, προειδοποίησε για ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και ενδέχεται να προκαλέσουν πανικό. Αναφερόμενος στην κατάσταση των κτηρίων, τόνισε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ζημιές, όμως οι μηχανικοί συνεχίζουν να διενεργούν ελέγχους. Σε διάστημα έξι μηνών έχουν ήδη ελεγχθεί 12.500 κτήρια σε όλη την Ελλάδα, με την προτεραιότητα πλέον να δίνεται στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά.

Οι επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, ενώ το Σάββατο αναμένεται νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης και τον καθορισμό περαιτέρω μέτρων. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 7.700 σεισμοί, εκ των οποίων οι 6.000 ξεπερνούν τη μία μονάδα της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόσφατες δονήσεις σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με τον ισχυρότερο σεισμό να φτάνει τα 4,3 Ρίχτερ.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τους πληγέντες μέσω κρατικής αρωγής και ειδικών μέτρων. Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες υποστήριξης: η κρατική αρωγή προς τους πληγέντες, το τέλος ανθεκτικότητας και τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την οικονομία και τον τουρισμό. Εάν η κρίση επηρεάσει το τουριστικό προϊόν της Σαντορίνης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στο νησί.

Ο καθηγητής Λέκκας, ερωτηθείς εάν ο πρόσφατος σεισμός στην Πάτρα συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, απάντησε κατηγορηματικά ότι τα δύο φαινόμενα είναι ανεξάρτητα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κατολισθήσεων σε πέντε συγκεκριμένα σημεία της Σαντορίνης, όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, και ζήτησε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις, οι αρχές και οι επιστήμονες συνεχίζουν την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση και προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Πηγή: Govnews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
metavainei-stin-santorini-o-mitsotakis.htm
Τυχαία Θέματα