Σημαντική σεμιναριακή διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

10:33 8/12/2019 - Πηγή: In.gr

Tο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Ιστορία, Λογοτεχνία και Κλασική Παράδοση» και το Σεμινάριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας (Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) διοργανώνει σεμιναριακή διάλεξη της κ. Ειρήνης Αποστόλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα:

Γαλλικές πολιτισμικές προσεγγίσεις της Ιταλίας στα χρόνια του Grand Tour: Ευρωπαϊκές συνέχειες

και ασυνέχειες

H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 (16:15) στην αίθουσα 724 της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Περίληψη

Γαλλικές πολιτισμικές προσεγγίσεις της Ιταλίας στα χρόνια του Grand Tour: Ευρωπαϊκές συνέχειες και ασυνέχειες

Το Grand Tour υπήρξε αρχικά έκφραση της πολιτιστικής ηγεμονίας των Βρετανών και στη συνέχεια των Γάλλων και άλλων ευγενών και μελών της ανώτερης τάξης της Βόρειας Ευρώπης, που ακολουθώντας καθορισμένα δρομολόγια μέσα από τη Γαλλία και την Ελβετία, είχαν ως κατάληξη την Ιταλία με κύριο προορισμό τη Ρώμη.

Η πολύμηνη ή πολυετής αυτή περιήγηση, που γνωρίζει άνθηση από το 1660 έως τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, είχε ως σκοπό τη διεύρυνση της κλασικής τους παιδείας και την πρόσκτηση νέων γνώσεων μέσα από την επίσκεψη κυρίως των πολιτιστικών μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ιταλίας.

Η σεμιναριακή αυτή διάλεξη πραγματεύεται το Grand Tour των Γάλλων της ανώτερης τάξης εντάσσοντάς το στο γενικότερο πλαίσιο της πραγματοποίησής του από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες με αναφορές στα κοινά σημεία και τις διαφοροποιήσεις τους σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από την έντονη πολιτιστική παρουσία της Γαλλίας στην Ιταλική Χερσόνησο. Σκοπός της είναι η κατανόηση των διαφορετικών παραμέτρων που συνθέτουν το Grand Tour μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων Γάλλων ταξιδιωτών σύμφωνα με τα νέα ερευνητικά δεδομένα και τη σύγχρονη βιβλιογραφία.

Η Ειρήνη Αποστόλου, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris IV-Sorbonne, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιστορίας του Γαλλικού Πολιτισμού στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον περιηγητισμό και κυρίως στην ιστορική, λογοτεχνική και εικονογραφική πρόσληψη της Ελλάδας και της Μεσογειακής Ανατολής από τους Γάλλους.

Έχει δημοσιεύσει τις μονογραφίες: L’Orientalisme des Voyageurs français au XVIIIe siècle: une iconographie de l’Orient méditerranéen (2009), Εικόνες του ελληνικού χώρου από τα περιοδικά «Le Tour du monde (1860-1914) και A travers le monde (1895-1914)» (2012) και Photographier l’autre: le regard orientaliste (2017) καθώς και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, επίσης, την πρόσληψη της Ιταλίας από τους Γάλλους την οποία πραγματεύτηκε στη διδακτορική διατριβή της (2002) και στα άρθρα: « Dupaty et Creuzé de Lesser à la rencontre des Beaux-Arts en Italie », στο J. Herman, K. Peeters, P. Pelckmans, Dupaty et l’Italie des voyageurs sensibles 1788-1807, Vol. 373. coll. Faux Titre. Amsterdam, New York: Rodopi; 2012, σσ. 143-156, και « Chateaubriand à Rome et à Venise: son regard sur l’art et le patrimoine », Bulletin de la Société Chateaubriand, 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σημαντική, Πανεπιστήμιο Αθηνών,simantiki, panepistimio athinon