Σκάνδαλο ΔΕΠΑ: Μεθόδευαν λύση για τα χρέη με εταιρείας – «φαντάσματα»

07:55 3/12/2018 - Πηγή: In.gr

Με υπολογισμένη αταραξία αντιμετώπισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τη ΔΕΠΑ. «Δεν έχει προσκομιστεί κανένα νέο στοιχείο από τη ΝΔ» είπε, σαν όσα βγήκαν στην επιφάνεια ως τώρα να μην έχουν καμία αξία. Αλλωστε, το χρέος των λιπασμάτων αυξήθηκε «μόλις 12 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια», όπως είπε, ενώ επανέλαβε το επιχείρημα ότι το σχέδιο για την ανταλλαγή ακινήτων δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Δεσμεύτηκε, όμως,

να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για το σκάνδαλο λεηλασίας της ΔΕΠΑ «για να δούμε αν πρόκειται για φαντασιακό ή υπαρκτό σκάνδαλο» δήλωσε. Με τον κ. Σταθάκη διαφωνούν οι αριθμοί και μάλιστα τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το χρέος της ΕLFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, από περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014 εκτοξεύτηκε σε πάνω από 122 εκατομμύρια ευρώ το 2018!

Οσο για το σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε, ο κ. Σταθάκης το συζητούσε με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο, παρότι γνώριζαν ότι τα ακίνητα που ήθελε να ανταλλάξει με χρέος ο Λ. Λαυρεντιάδης ήταν και δημόσια και υποθηκευμένα και δεσμευμένα από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το 2014. Και δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας του σάλου που ξέσπασε στα μέσα ενημέρωσης και των αντιδράσεων της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ.

Εξηγήσεις στη Βουλή

Την Παρασκευή στη Βουλή συζητήθηκε η ερώτηση της ΝΔ για τη ΔΕΗ, αλλά με την ευκαιρία ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για τη ΔΕΠΑ, όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΚΙΝΑΛ. Ο Κωστής Χατζηδάκης έθεσε σειρά ερωτημάτων στον κ. Σταθάκη, π.χ. γιατί διώκεται ο Θ. Κιτσάκος και όχι οι προηγούμενοι διευθύνοντες σύμβουλοι, αν υπήρχε σχέδιο συμψηφισμού ακινήτων με χρέος, αν αποτιμήθηκαν κτίρια εμπορικής αξίας 9 εκατ. ευρώ στα 90 εκατ. ευρώ. «Εσείς και πέντε συνάδελφοί σας στην κυβέρνηση πρέπει να δώσετε σαφείς απαντήσεις» είπε ο κ. Χατζηδάκης. Ο κ. Σταθάκης παρακολουθούσε χαμογελαστός και ήρεμος. «Θαυμάζω τη γαλήνη σας» του είπε ο επόμενος ομιλητής Νίκος Δένδιας. «Τελειώνει ο καιρός σας και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις, αντί να αναβάλλετε ή να επιφυλάσσεσθε να δώσετε σε συνέχειες, λες και πρόκειται για τηλεοπτικό σήριαλ. Το θέμα της ΔΕΠΑ έχει γίνει σε σειρές, το έχουμε κάνει Netflix! Ηρεμα ο κ. υπουργός αντιπαρέρχεται τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος!» πρόσθεσε.

Σιωπή και αδράνεια

Για τα παραπάνω ερωτήματα και για τις αποκαλύψεις που τα ενισχύουν η κυβέρνηση μέχρι στιγμής σιωπά. Αλλά και η Δικαιοσύνη αδρανεί. Στον Θ. Κιτσάκο έχει μεν ασκηθεί δίωξη για κακουργηματική απιστία, αλλά θα έπρεπε να είχε κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση μετά τις δημόσιες δηλώσεις του ότι γνώριζαν τους χειρισμούς του στη ΔΕΠΑ πέντε υπουργοί, τους οποίους κατονόμασε. Επιπλέον, η δικογραφία για το σκάνδαλο ΔΕΠΑELFE είναι γεμάτη με αναφορές σε υπουργούς. Από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ μάλιστα προκύπτουν υπόνοιες ότι οι υπουργοί όχι μόνο γνώριζαν αλλά κατηύθυναν τις ενέργειες του διευθύνοντος συμβούλου. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στις έγγραφες εξηγήσεις που έχει δώσει ο Θ. Κιτσάκος γίνονται αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Προκαλεί, λοιπόν, απορία πώς δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στη Βουλή η σχετική δικογραφία.

Ακόμη περισσότερα ερωτήματα προκαλεί η ζέση του Θ. Κιτσάκου να βρει λύση στο θέμα της ELFE ακόμη και κόντρα στα συμφέροντα της ΔΕΠΑ, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με το ΔΣ της εταιρείας, μόλις τρεις ημέρες προτού αποφασιστεί η αντικατάστασή του σε έκτακτη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου 2017 στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον κ. Σταθάκη.

Στις 20 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ. Τα μέλη του ΔΣ ζητούσαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Θεόδωρο Κιτσάκο, εξηγήσεις για τη συνεννόηση που επιχειρούσε με την επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου.

Το email στο ΤΑΙΠΕΔ

Στις 2 Νοεμβρίου ο Θ. Κιτσάκος, με email που έστειλε στη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, με την ένδειξη «σημαντικό» και αντικείμενο «Σχόλια σε πρόταση ΕΛΦΕ για διακανονισμό της οφειλής τους προς τη ΔΕΠΑ», αναφέρει:

«Με δεδομένη τη σημερινή εξέλιξη αναφορικά με την απόσυρση της αγωγής ύψους 302 εκατ. ευρώ της ΕΛΦΕ κατά της ΔΕΠΑ εκτιμώ προσωπικά ότι διαφαίνεται κάποια πιθανότητα βιώσιμου σεναρίου με την προϋπόθεση ότι κάποια «υγιής» εταιρεία διαχείρισης του εργοστασίου λιπασμάτων Καβάλας, εν προκειμένω η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, θα εδέχετο να αναλάβει την εγγύηση του χρέους της ΕΛΦΕ στη βάση της διεθνούς πρακτικής «rolling on quarantee», ήτοι «κυλιόμενης ανά Χ έτη εγγύησης»». Στη συνέχεια ενημερώνει για την οφειλή της ΕΛΦΕ στη ΔΕΠΑ: Στις 31/10/2017 το υπόλοιπο της οφειλής ανερχόταν σε 111,28 εκατ. ευρώ και «η σημερινή ΑΚΑΛΥΠΤΗ οφειλή της ΕΛΦΕ ανέρχεται σε 95,79 εκατ. ευρώ».

Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ είχε προετοιμαστεί τον Δεκέμβριο του 2013, έναν μήνα μετά την κήρυξη της Alapis σε πτώχευση.

Η εταιρεία αυτή είχε την ίδια έδρα με την ELFE και τη «Νεοχημική», στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, οδός Πεντέλης 34. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Dan Lucian Flondor, μόνιμος κάτοικος Ρουμανίας, του οποίου η ακριβής διεύθυνση δεν αναγράφεται πουθενά, και μέλος του ΔΣ ο Πέτρος Πέτρου, ως τότε δημοτικός εργάτης Λευκωσίας Κύπρου. Το εμπορικό σήμα της ήταν ακριβώς ίδιο με αυτό της ELFE.

Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ εμφάνισε ισολογισμό μόνο για την πρώτη εταιρική χρήση με τα ίδια κεφάλαιά της να ανέρχονται στο ποσό των 24.000 ευρώ!

Στην έκθεση διαχείρισης του ΔΣ της αναφέρεται ότι μέχρι την 31/12/2014 η εταιρεία ήταν «επιχειρηματικά αδρανής» και ότι η έναρξη της συναλλακτικής της δραστηριότητας θα προέκυπτε «περί τα τέλη Απριλίου 2015 μετά την αναμενόμενη εμπορική συμφωνία και συνεργασία με την ΕΛΦΕ ΑΕ».

Την 1η Σεπτεμβρίου 2015 η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ φέρεται να ανέλαβε τη βασική δραστηριότητα της ELFE, την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, για την οποία η λιπασματοβιομηχανία σημείωνε κύκλο εργασιών ως και 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μίσθωσε και τις εγκαταστάσεις της ELFE αντί 600.000 ευρώ ετησίως προκαταβάλλοντας το μίσθωμα για αρκετά έτη με παράδοση επιταγών!

«Φερέγγυοι» και μη

Στη συνέχεια η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ζήτησε να συνάψει νέα σύμβαση με τη ΔΕΠΑ αλλά αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία για τη φερεγγυότητά της, το ιδιοκτησιακό της καθεστώς και τη σχέση της με την ELFE. Τέτοια σύμβαση δεν συνήφθη ποτέ – εξαιτίας της προφανούς εικονικότητας της συμφωνίας ανάμεσα στην ELFE και στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ – παρότι η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ δεσμευόταν να καταβάλει τοις μετρητοίς την αξία της κατανάλωσης φυσικού αερίου που θα προμηθευόταν απευθείας από τη ΔΕΠΑ!

Τέτοια ήταν η προφανής εικονικότητα και ο απατηλός χαρακτήρας των «συμφωνιών μεταξύ των δύο εταιρειών του «ομίλου Λαυρεντιάδη»»! Η «συμφωνία» αυτή έγινε προκειμένου η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ να εισπράττει τα έσοδα που υπερβαίνουν το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη δραστηριότητα της λιπασματοβιομηχανίας και η ELFE, αδρανής πλέον, να εμφανίζεται πλήρως αφερέγγυα και ταυτόχρονα να είναι αδύνατον να ανευρεθούν τα υποτιθέμενα έσοδά της από τη «μίσθωση των εγκαταστάσεων».

Στα τέλη του 2016 η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά την επένδυσή της στο εργοστάσιο της ELFE χωρίς να ενδιαφερθεί να κλείσει καμία οικονομική εκκρεμότητα ούτε καν για τα μισθώματα που είχε προκαταβάλει. Τότε έκανε την εμφάνισή της η εταιρεία «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ», επίσης με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ, η οποία συστάθηκε δέκα ημέρες προτού αναλάβει τη λιπασματοβιομηχανία προκαταβάλλοντας μισθώματα πολλών ετών με «μεταβίβαση επιταγών». Εδρα της εταιρείας ήταν μια διώροφη κατοικία στην Καλλιθέα, με κλειστά πατζούρια και κανένα ίχνος ζωής, και γενικός διευθυντής της ο Ιωάννης Τσάρας, στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, πρώην διευθυντής της ELFE. Η νέα εταιρεία συνήψε κατόπιν «σύμβαση φασόν» με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία ανέλαβε την εμπορία προϊόντων των «Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης».

Αυτή ήταν η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η «υγιής εταιρεία» που κατά τον Θ. Κιτσάκο θα μπορούσε να αναλάβει «την εγγύηση του χρέους της ΕΛΦΕ» και η σχετική ηλεκτρονική επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ το βασικό θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΠΑ στις 20 Νοεμβρίου 2017.

Οι συνομιλίες στο ΔΣ και το «άδειασμα» Κιτσάκου

Ο πρόεδρος του ΔΣ Γεώργιος Σπανούδης αναφέρθηκε στο email του Θ. Κιτσάκου προς τη Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, λέγοντας ότι επαναφέρει τη συζήτηση διότι ο μέτοχος της πλειοψηφίας (ΤΑΙΠΕΔ) έχει πλέον νέα διοίκηση και αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης, ο πρόεδρος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιστολή, ακόμη κι αν έγινε κατόπιν ερωτήματος της προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, θα έπρεπε να είχε προηγουμένως συζητηθεί στο ΔΣ. Και αυτό επειδή «το θέμα ELFE έχει μεγάλες διαστάσεις και επηρεάζει καθοριστικά την εταιρεία», «τα θέματα στρατηγικής σημασίας τα καθορίζει το ΔΣ» και επιπλέον «στη συγκεκριμένη επιστολή εκτίθενται ευθέως οι υπηρεσίες της εταιρείας» και όλο το ΔΣ το οποίο έχει τοποθετηθεί με αλλεπάλληλες αποφάσεις του.
Ο Θ. Κιτσάκος απάντησε ότι το email δεν περιέχει εισήγηση προς τη γενική συνέλευση αλλά τις θέσεις των υπηρεσιών και πρόσθεσε ότι η αναφορά στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ αποτελεί καθαρά προσωπική του θέση και ότι η εξέταση ενός τέτοιου σεναρίου αποσκοπεί σε μια ύστατη προσπάθεια είσπραξης της παλαιάς οφειλής της ELFE.
Μέλη του ΔΣ της ΔΕΠΑ που έλαβαν στη συνέχεια τον λόγο επισήμαναν ότι: υπάρχει δικαστική έρευνα για τις σχέσεις ΔΕΠΑ – ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και ότι η ΔΕΠΑ έχει επί δύο χρόνια αρνηθεί κάθε σχέση και τις επιταγές της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ. Οτι η πρόταση Κιτσάκου «είναι αντιφατική και δημιουργεί αμφιβολίες για την πραγματική τοποθέτηση της ΔΕΠΑ». Οτι «ο διευθύνων σύμβουλος είναι όργανο της εταιρείας και εκπροσωπεί εκ του νόμου και το ΔΣ, όχι μόνο το πρόσωπό του». Και ότι υπάρχει αναντίρρητος κίνδυνος για τη ΔΕΠΑ και τα μέλη του ΔΣ από πιθανή εμπλοκή της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ. Ο Γ. Σπανούδης πρότεινε στο εξής οποιαδήποτε επιστολή αποστέλλεται στη ΔΕΠΑ για το θέμα ELFE να εισάγεται προς απάντηση στο ΔΣ.
«Απαντώντας ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι δεν έχει αντίρρηση να επιλαμβάνεται το ΔΣ επί επιστολών/ερωτημάτων των μετόχων που αφορούν την ELFE, δεν δεσμεύεται όμως για ανάλογες ερωτήσεις εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας και της κυβέρνησης». Τους λέει, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί αυτοβούλως για τη ρύθμιση του χρέους της ELFE!
Η απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το ΔΣ της ΔΕΠΑ «άδειασε» στην ουσία τον Θ. Κιτσάκο καθώς απορρίφθηκε η εισήγησή του για εμπλοκή των συνδεδεμένων με την ELFE εταιρειών στη διαχείριση της οφειλής. Το μοναδικό μέλος του ΔΣ που μειοψήφησε ήταν ο κομματικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΠΑ, διορισμένος από τον Πάνο Σκουρλέτη, αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Δημητριάδης.

Keywords
δεπα, λύση, δεπα, λύση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τοις μετρητοίς, νεα δημοκρατια, χρεος, λαυρεντιαδης, βουλη, δεη, χατζηδακης, καιρος, netflix, ηρεμα, υπουργοι, elfe, email, αποσυρση, εταιρεία, ήτοι, οφειλή, alapis, πτώχευση, κυπρος, νέα, εκκρεμότητα, εδρα, ηλεκτρονική, επηρεάζει, συριζα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αξια, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, ήτοι, πτώχευση, δημητριαδης, ηλεκτρονική, το θεμα, ακινητα, εδρα, εμπορικη, θεμα, ιχνος, κοντρα, κυπρου, σημερινη, email, αμφιβολιες, απιστια, βραδυ, γεγονος, γινει, γινονται, διευθυνση, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, διωροφη, εγινε, εγγραφες, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητα, εβδομαδα, εμφάνιση, εξελιξη, επηρεάζει, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, ετη, ετων, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ηρεμα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κτιρια, λογο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οδος, ουσια, παλαιο φαληρο, ρυθμιση, σειρες, συζητηση, συνεχεια, σηριαλ, σειρα, σχεδιο, τοις μετρητοίς, φαληρο, ιωαννης, οφειλή, alapis, δημητρης, elfe, ερωτησεις, υπουργειο, πληροφοριες, σημα, θεματα, θεσεις, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα