Το Μαξίμου επενδύει στην… εικονική πραγματικότητα

07:42 3/12/2018 - Πηγή: In.gr

Σε πεντέμισι μήνες από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι δεδομένο ότι θα υποβληθούν στην πρώτη τους εκλογική δοκιμασία έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Είτε οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές είτε όχι, ο προεκλογικός πυρετός έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο.

Η παροχολογία ξεδιπλώνεται πλέον με εμφανή αγωνία από το Μέγαρο Μαξίμου,

ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται αντιφάσεις, αδιέξοδα και μια αδυναμία της κυβέρνησης και της ηγεσίας της να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Παράλληλα, χαρακτηριστικές είναι οι αλλεπάλληλες αποτυχημένες επικοινωνιακές εκστρατείες του Πρωθυπουργού, όπως η πρόσφατη στο Μάτι. Η επίσκεψη αυτή στα «κρυφά», την ημέρα της απεργίας των δημοσιογράφων, φανέρωσε όλο το προβληματικό σκεπτικό της ηγεσίας της κυβέρνησης και την πλήρη αδυναμία της να φέρει σε πέρας οτιδήποτε φεύγει εκτός πλαισίου της πολιτικής παροχών και της διανομής «κοινωνικών μερισμάτων» ή λοιπών προϊόντων της εξοντωτικής υπερφορολόγησης.

Μοιράζει επιδόματα, αλλά όχι στους… σπάταλους

Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του επιχειρούν πλέον να παρουσιάσουν μια πραγματικότητα την οποία μόνο οι ίδιοι «βλέπουν». Και εμφανίζονται αποφασισμένοι ακόμα και να αλλάξουν τον ρου του χρόνου…

Το ομολόγησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή, όταν εξήγγειλε τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος». «Ξέρετε, κάθε κυβέρνηση συνήθιζε να κάνει απολογισμό στις πρώτες 100 ημέρες. Εμείς τις πρώτες δικές μας 100 ημέρες τις κλείνουμε αύριο. Αν θέλετε να κάνουμε μια σύγκριση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, πιστεύοντας ότι το πολιτικό κοντέρ μηδενίζει όποτε εκείνος το επιθυμεί, έστω και αν βρίσκεται ήδη σχεδόν τέσσερα χρόνια στην εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ασυναίσθητα ίσως, πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες σε μια πολιτική παράσταση, όπου αναδεικνύονται με κραυγαλέο τρόπο οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης.

Οπως συνέβη την προηγούμενη Τρίτη στο Μάτι. Εκεί φάνηκε για μία ακόμα φορά ότι ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να υποστηρίξει και να προβάλλει δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις, μέσα σε διάστημα μερικών ωρών. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, χωρίς πολλούς ενδοιασμούς είπε σε μια πυρόπληκτη γυναίκα ότι και να είχε λάβει το επίδομα των 2.000 ευρώ που δικαιούται, θα το σκορπούσε και θα το σπαταλούσε.

Παρά ταύτα, την επόμενη ημέρα στη Βουλή πανηγύριζε για τη χορήγηση άλλων επιδομάτων προς άλλες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι προφανώς δεν θα είναι τόσο σπάταλοι και απερίσκεπτοι όσο οι πυρόπληκτοι στο Μάτι.

Η αντιφατική και στρεβλή αντίληψη για τα όσα συμβαίνουν φανερώνεται στις συζητήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, έπειτα και από το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων. Κατά προφανή τρόπο και λόγω της ανάγκης τους να εξεύρουν βολικά στοιχεία, επικαλούνται μόνο τις μετρήσεις στις οποίες η διαφορά τους από τη ΝΔ «περιορίζεται» κάτω από τις 10 μονάδες ή εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να διεκδικήσει ακόμα και ένα ποσοστό της τάξης του 30%… Καταφεύγουν δε και στην επίκληση δήθεν μυστικών ερευνών, στις οποίες εμφανίζεται «μεταστροφή» του κλίματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, οι έρευνες αυτές παραμένουν κλειδωμένες στα συρτάρια της Κουμουνδούρου και του Μεγάρου Μαξίμου…

Την ίδια στιγμή και παρά τη μεταστροφή, το κόμμα πελαγοδρομεί ποικιλοτρόπως. Αδυνατεί, για παράδειγμα, να βρει υποψηφίους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή καταφεύγει σε διεκπεραιωτικές λύσεις για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, όπου υποψήφιος θα είναι ο Π. Κουρουμπλής, στοιχεία τα οποία μόνο εκλογική δυναμική δεν φανερώνουν.

Με επιχείρημα ότι… «μας θέλουν οι ξένοι»

Ισως το πιο αποκαλυπτικό δείγμα του βραχυκυκλώματος στο κυβερνητικό επιτελείο να είναι η απάντηση την οποία έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίο στέλεχος σε μια κατ’ ιδίαν συνομιλία.

Με αφορμή μια συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτές θα γίνουν τον Μάιο, προσθέτοντας όμως πως δεν πρέπει να αποκλείεται και ο Οκτώβριος. Στην παρατήρηση ότι πολύ δύσκολα θα αντέξει σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον η κυβέρνηση για τόσο μεγάλο διάστημα ή ότι εν πάση περιπτώσει θα διακινδυνεύσει μια μεγαλύτερη ήττα με την πάροδο του χρόνου, το αντεπιχείρημα ήταν: «Εχουμε τέτοια στήριξη από το εξωτερικό που δεν είχε καμιά ελληνική κυβέρνηση». Οταν στο ίδιο πρόσωπο επισημάνθηκε πως ακόμα και αν συμβαίνει αυτό, σχετίζεται με την άκριτη ικανοποίηση διεθνών επιθυμιών πάσης φύσεως εκ μέρους του κ. Τσίπρα, η απάντηση ήταν: «Δεν έχει καμία σημασία».

Παρά ταύτα, ακόμα και στο διεθνές πεδίο η εικόνα δεν είναι όπως θέλουν να την παρουσιάζουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ο σχηματισμός του περιβόητου προοδευτικού μετώπου εν όψει ευρωεκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εμπροσθοφυλακή και την επιλογή ενός υποψηφίου με αριστερό προφίλ για την προεδρία της Επιτροπής, αναμένεται πως θα λήξει με κάπως άδοξο τρόπο το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Λισαβόνα. Εκεί πραγματοποιείται η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και εκτιμάται με βεβαιότητα ότι θα επικυρωθεί η υποψηφιότητα του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος απέχει πολύ από τα όσα φαντάζονται οι εμπνευστές του αριστερού μετώπου.

Αναζητούν εναγωνίως υποψηφίους για τις δημοτικές

Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης λίγο προτού συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στην εξουσία φανερώνονται κατά δραματικό τρόπο στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η διαδικασία στρατολόγησης υποψηφίων έχει αποδεχθεί βασανιστική, καθώς ελάχιστοι έχουν προθυμοποιηθεί να δοκιμάσουν την τύχη τους, γνωρίζοντας ότι θα εισπράξουν την αποδοκιμασία των πολιτών – σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η ηγεσία της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση της ΠΓ την προηγούμενη εβδομάδα με θέμα τις υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές και ιδίως για τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης ήταν ενδεικτική. Η επιστράτευση της Κατερίνας Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας λύσης ύστατης ανάγκης και χωρίς κάποιο πολιτικό βάρος. Το κενό της Αθήνας παρέμεινε δε έως και τις τελευταίες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ του Σαββάτου, όπου αναμένονταν οι ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό και το αν θα επιβεβαιώνονταν οι πληροφορίες για την υποψηφιότητα του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου ή όχι.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πει κάτι συγκεκριμένο στην Πολιτική Γραμματεία και όπως μετέφεραν μέλη του οργάνου η απόφαση για τον ή την υποψήφιο στην Αθήνα ήταν αποκλειστικά δική του και κανείς δεν είχε εικόνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα