Σκοπιανό: Σήμερα η κρισιμότερη μάχη στη Βουλή της ΠΓΔΜ

11:57 10/1/2019 - Πηγή: In.gr

Ξεκινά σήμερα η τελευταία και κρισιμότερη μάχη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Στη μία το μεσημέρι θα αρχίσει στο κοινοβούλιο των Σκοπίων η αποφασιστική ψηφοφορία για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, η θετική έκβαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

και την Ε.Ε.

Ο Ζάεφ, σε μια προφανή προσπάθεια να επηρεάσει το κλίμα μεταξύ των βουλευτών, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση σίγουρος ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 80 βουλευτών, ίσως μάλιστα και να ξεπεράσει τον αριθμό αυτό. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπολογίζει τους 76 βουλευτές του κόμματός του ποντάροντας στα δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές.

Συνεργάτες του Ζάεφ διαμηνύουν πως αύριο Παρασκευή θα έχει γίνει ήδη γνωστό, εκτός απροόπτου, το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι από τη συνεδρίαση απέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσηςVMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την κάθε τροπολογία δύναται να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, η απουσία του VMRO-DPMNE αναμένεται να προκαλέσει την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε επαίσχυντη τη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος και κατήγγειλε ότι γίνεται «όχι με δημοκρατικό τρόπο, αλλά μέσω βιασμού των διαδικασιών και απειλών στους βουλευτές και στα κοντινά τους πρόσωπα».

Η χθεσινή συζήτηση στη βουλή των Σκοπίων ήταν μαραθώνια λόγω… ανωτέρας βίας. Η συνεδρίαση διακόπηκε εξαιτίας της παραίτησης που υπέβαλε ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να αναλάβει θέση διευθυντή σε δημόσια επιχείρηση. Για τον ορισμό του αντικαταστατή του πέρασαν αρκετές ώρες.

Το απόγευμα, ο Ζόραν Ζάεφ, από το βήμα της Βουλής, επανέλαβε για άλλη μια φορά τα οφέλη που θα έχει η χώρα του με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών (ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη διαπραγματεύσεων για είσοδο στην Ε.Ε.), ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι θα κλείσει μια διαφορά 27 ετών με την Ελλάδα «που την οδηγούσε στο τέλμα και στην αβεβαιότητα».

Ο Ζάεφ επανέλαβε επίσης τα περί μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας. «Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις», είπε ο Ζάεφ και συνέχισε τονίζοντας πως «η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Έχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Έχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο από όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα