Σκόρδο: Τα σημαντικά οφέλη του στην υγεία

12:02 2/2/2019 - Πηγή: In.gr

Το σκόρδο καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου και χρησιμοποιείται στη μαγειρική λόγω της έντονης οσμής του και της υπέροχης γεύσης του.

Ωστόσο, κατά τα αρχαία χρόνια η βασική χρήση του σκόρδου ήταν για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Η χρήση του έχει καταγραφεί από πολλούς σπουδαίους πολιτισμούς, όπως των Αιγυπτίων, των Βαβυλώνιων, των Ρωμαίων, των Ελλήνων και των Κινέζων. Μάλιστα, ο Ιπποκράτης συνήθιζε να χορηγεί στους ασθενείς του σκόρδο για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών.

Οι επιστήμονες τώρα γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα

οφέλη του για την υγεία προκαλούνται από τις θειούχες ενώσεις (αλλιίνη, αλλισίνη και αχοένιο), οι οποίες σχηματίζονται όταν τεμαχίζεται, συνθλίβεται ή μασιέται μια σκελίδα σκόρδου.

Οι θειούχες ενώσεις από το σκόρδο εισέρχονται στον οργανισμό από το πεπτικό σύστημα και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα, όπου ασκούν τα ισχυρά βιολογικά αποτελέσματά τους.

– Έχει υψηλή διατροφική αξία, αλλά ελάχιστες θερμίδες

Μια μερίδα 28 γραμμαρίων σκόρδου περιέχει:

Μαγγάνιο: 23% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη Β6: 17% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη C: 15% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Σελήνιο: 6% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Φυτικές ίνες: 0,6 γραμμάρια

Ποσότητες ασβεστίου, χαλκού, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Β1

Το σκόρδο περιέχει επίσης ίχνη άλλων διαφόρων θρεπτικών ουσιών. Στην πραγματικότητα, περιέχει λίγο σχεδόν από όλα όσα χρειάζεστε.

Όλα αυτά με 42 θερμίδες, 1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια υδατάνθρακες.

– Συμβάλλει στην ελαστικότητα των αγγείων

Μια από τις πιο σημαντικές καρδιοπροστατευτικές δράσεις του σκόρδου είναι η ικανότητά του να παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, μια διαδικασία που θεωρείται η πλέον καθοριστική για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία, με πολλές μελέτες να υποστηρίζουν την ευεργετική δράση του σκόρδου κατά της αθηρωμάτωσης. Επομένως, το σκόρδο φαίνεται ότι προστατεύει την καρδιά μας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων μας.

– Μπορεί να μειώσει τη συνολική και τη LDL χοληστερόλη

Για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη, τα συμπληρώματα σκόρδου φαίνεται να μειώνουν τη συνολική ή/και τη LDL χοληστερόλη κατά περίπου 10-15%. Το σκόρδο φαίνεται να μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) αλλά δεν έχει επίδραση στην «καλή» χοληστερόλη (HDL).

– Έχει αντιμικροβιακή δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η αλισίνη του σκόρδου θεωρείται ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την αντιβακτηριακή του δράση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου μείωσε τον αριθμό κρυολογημάτων κατά 63%, συγκριτικά με ένα placebo, ενώ άλλη έρευνα βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 2.56 γραμμαρίων εκχυλίσματος σκόρδου μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 61%.

–Υπάρχουν ενδείξεις ότι ρίχνει την πίεση

Μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε μία μελέτη, 600-1.500 mg εκχυλίσματος σκόρδου ήταν εξίσου αποτελεσματικά με το φάρμακο Ατενολόλης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε περίοδο 24 εβδομάδων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι δόσεις συμπληρώματος πρέπει να είναι αρκετά υψηλές για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ποσότητα που χρειάζεται είναι ισοδύναμη με περίπου τέσσερα σκελίδες σκόρδου την ημέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες έρευνες, το σκόρδο έχει ήπια μόνο επίδραση στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, με την επίδρασή του να χαρακτηρίζεται ως παροδική και περιορισμένη. Με λίγα λόγια, τα συμπεράσματα των κλινικών ερευνών είναι αντιφατικά και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

– Έχει αντιοξειδωτική δράση

Χάρη στα δεκάδες αντιοξειδωτικά βιοφλαβονοειδή και τις μεγάλες ποσότητες σεληνίου και βιταμινών Α και C που περιέχει, το σκόρδο τονώνει την αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού.

– Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις

Το σκόρδο ήταν ένα από τα πρώτα αναβολικά στην ιστορία του αθλητισμού. Χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά σε αρχαίους πολιτισμούς για να μειώσει την κόπωση και να ενισχύσει την απόδοση των εργατών. Μάλιστα, σκόρδο έτρωγαν και οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα προτού λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα