Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου : Πολιτική καριέρα χωρίς ούτε έναν «σταυρό»

00:05 6/2/2019 - Πηγή: In.gr

Μπορεί ο τραγέλαφος της κυβερνητικής πλειοψηφίας – κουρελού να βρίσκει κορύφωση στην περίπτωση των Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλου, καθώς επί της ουσίας ανήκουν σε δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, τόσο στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους κόλπους των ΑΝΕΛ, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η περίπτωση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, που βρήκε ευκαιρία να πιέσει τις καταστάσεις, ελπίζοντας σε ένα αντάλλαγμα ·μια υπουργική καρέκλα για παράδειγμα.

Αφού πρώτα τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας «απειλώντας»

ότι θα παραιτηθεί και δεν θα ψηφίσει το Πρωτόκολλο Εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κατόπιν χαρακτήρισε τον Τσίπρα «λεβεντιά» και τους άλλους «κουραμπιέδες». Η πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων ξεσπάθωσε και πάλι σήμερα στη Βουλή εξαπολύοντας πυρά κατά πάντων, για να καταλήξει ότι εκείνην την έχει βαπτίσει η Σοφία Βέμπο…

Και μπορεί να την βάπτισε η Βέμπο που έχει ταυτιστεί με το έπος του ’40, αλλά η κ. Μεγαλοοικονόμου κινδυνεύει να ταυτιστεί με το έπος της αποστασίας των βουλευτών που αφήνουν τα κόμματά τους για να ενισχύσουν την κυβερνητική κουρελού του Αλέξη Τσίπρα. Έναντι κάποιου ανταλλάγματος, όπως λέει ο Πάνος Καμμένος που ως πρώην συγκυβερνήτης που χάνει ή δωρίζει -εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει κανείς- τους βουλευτές του στον Αλέξη Τσίπρα θα ξέρει καλύτερα. Γιατί, λοιπόν, να μην «βγάλει» και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου κάτι από αυτήν την υπόθεση της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν θα μπορούσε εκείνη να χαρακτηριστεί ως η 151η βουλευτής που όλοι στην κυβέρνηση θα την παρακαλούν να ψηφίσει;

Αλλωστε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έχει εξυπηρετήσει ήδη την κυβέρνηση. Όταν «υφάρπαξε» την έδρα της Ένωσης Κεντρώων για να την προσθέσει στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μεγαλοοικονόμου πέρασε την πόρτα της Βουλής χωρίς να δώσει τη μάχη του «σταυρού». Αν και στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 δεν είχε κατέβει υποψήφια, τον Σεπτέμβριο του 2015 αναδεικνύεται βουλευτής Β΄Πειραιώς της Ένωσης Κεντρώων στις εκλογές που διεξήχθησαν με λίστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου η Ένωση Κεντρώων έλαβε στην Β’ Πειραιά 1,77% με τον Δημήτρη Κιρλαγκίτση να αναδεικνύεται πρώτος για το κόμμα του με 1.591 σταυρούς, ενώ τον Σεπτέμβριο το κόμμα έλαβε στην ίδια περιφέρεια 3,77% εξασφαλίζοντας μια βουλευτική έδρα. Πρώτη στη λίστα για την συγκεκριμένη περιφέρεια τοποθετήθηκε η κ. Μεγαλοοικονόμου για να ακολουθήσει ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος που στην συνέχεια αποχώρησε από το κόμμα ενώ ο κ. Κιρλαγκίτσης «εξορίστηκε» στην τέταρτη θέση.

Πώς και γιατί βρέθηκε η Μεγαλοοικονόμου στις λίστες του Βασίλη Λεβέντη; Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έχει δηλώσει: «Δεν την ήξερα την κυρία πριν την βάλω στις λίστες. Ήρθε με μια εικόνα της Παναγίας στα χέρια, 15 ημέρες πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια κι έτσι μπήκε στις λίστες». Αλλοι πάλι λένε ότι η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έχει στηρίξει το κόμμα στο παρελθόν με πολύ πιο πρακτικούς τρόπους από προσευχές στην εικόνα της Παναγίας.

Τον Ιούλιο του 2017 η Μεγαλοοικονόμου ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων. «Δυστυχώς, η δίχρονη αυτή πορεία δεν ήταν όπως είχα οραματιστεί, καθώς πρώτιστο μέλημά μου πάντοτε ήταν -και παραμένει- το να εκτελώ ευσυνείδητα και αποτελεσματικά το δύσκολο έργο που έχω αναλάβει και να μπορώ να ανταπεξέλθω στις ευθύνες μου, απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα αισθάνθηκα, ότι προσπαθώ ουσιαστικά μόνη μου, χωρίς τους απαραίτητους και κατάλληλους συνεργάτες, να παραμείνω πιστή στις υποχρεώσεις μου, αλλά και στα ιδεώδη μου και στις αρχές μου. Ευελπιστώ, ότι η ανεξαρτητοποίησή μου θα μου δώσει την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων, για να πετύχω ως Ελληνίδα Βουλευτής, όλα όσα οφείλω στον ελληνικό λαό» ανέφερε στην επιστολή της.

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι η κ. Μεγαλοοικονόμου του ζητούσε να την κάνει αντιπρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και να της διαθέσει θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, προκειμένου να διορίσει την κόρη της, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε.

Έτσι, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου κράτησε την έδρα που της χάρισε ο Βασίλης Λεβέντης για να συναθροιστεί στην ΚΟ του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2018. Και έκανε διπλό καλό στην κυβέρνηση. Αφενός γιατί δεν παρέδωσε την έδρα στον Γιάννη Καλλιάνο που εν τω μεταξύ είχε αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων και είχε προσχωρήσει στη ΝΔ, οπότε η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε την ευκαιρία να έχει μια επιπλέον έδρα, αφετέρου ενίσχυσε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η ιστορία περίπου επαναλαμβάνεται με τον Αριστείδη Φωκά. Αν και δεν κατέβηκε υποψήφιος με την Ένωση Κεντρώων τον Ιανουάριο του 2015, μπήκε πρώτος στην λίστα του Βασίλη Λεβέντη για την Β’ Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς και μετά την ανεξαρτητοποίησή του βρέθηκε να στηρίζει την επιβίωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πάνου Καμμένου.

Από την άλλη, οι ΑΝΕΛ βρίσκονται αντιμέτωποι και με μια αντίστροφη κατάσταση, στην περίπτωση που αποφασίσει (τελικά) να παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Εκείνος υποστηρίζει ότι σκοπεύει να παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, αλλά το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι ο επόμενος στη σειρά είναι ο Τέρενς Κουίκ, υπουργός του Αλέξη Τσίπρα και persona non grata για τον Πάνο Καμμένο. Σε αυτό το ιδιότυπο «παιχνίδι» με τις κοινοβουλευτικές έδρες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ιδεατά θα ήθελε να κρατήσει την υπουργική καρέκλα ο Τέρενς Κουίκ και να δηλώσει ότι παραιτείται από το δικαίωμα να διαδεχθεί τον Θανάση Παπαχριστόπουλο υπέρ της Ελένης Σκλαβενίτη.

Αλλά αυτά είναι τα προβλήματα του Πάνου Καμμένου. Και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου διεκδικεί να γίνει πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί διεκδικεί περισσότερα από μια απλή βουλευτική έδρα. Αυτοανακηρύσσεται η 151η ψήφος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αυτομάτως μπορεί να εκβιάσει τον πρωθυπουργό για κάτι περισσότερο. Έναν υπουργικό θώκο, ας πούμε. Μην είναι καλύτεροι οι άλλοι, που «διόριζε» ο Πάνος Καμμένος επί τέσσερα χρόνια;

Κι έτσι, με όλους τους χειρισμούς του που οδήγησαν στον πολιτικό ευτελισμό της πολιτικού σκηνικού, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει να εξαρτάται ο ίδιος και το μέλλον της κυβέρνησής του από διαφόρων ειδών «πολιτικά ρετάλια», που θέλουν να κάνουν πολιτική καριέρα χωρίς ούτε καν να έχουν μαζέψει έναν «σταυρό»…

Keywords
Τυχαία Θέματα