Το γαϊτανάκι της κολοκυθιάς

06:30 20/3/2019 - Πηγή: In.gr

Η αμηχανία και η ανικανότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βίας φαίνεται από κάποιες λεπτομέρειες. Χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης πήρε με τη σειρά τα ραδιόφωνα κι έκανε δηλώσεις για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ. Να πούμε ένα μπράβο στον υφυπουργό γιατί δεν κρύφτηκε. Αλλά τι δουλειά έχει το υφυπουργείο Αθλητισμού με τη δημόσια τάξη;

Και γιατί διάβολε δεν

είπαν κουβέντα οι αρμόδιοι υπουργοί που τον πολίτη πρέπει να τον προστατεύουν; Να σας πω εγώ το γιατί. Ο Βασιλειάδης μιλάει γιατί νιώθει ότι αν μείνει σιωπηλός θα κατηγορηθεί από τον Τύπο ότι κρύβεται. Η Ολγα Γεροβασίλη δεν λέει κουβέντα γιατί ουδείς ασχολείται μαζί της για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο. Είναι σαν να έχουμε αποφασίσει ότι ο Αθλητισμός είναι ένας άλλος κόσμος: έχει τους δικούς του νόμους, τους δικούς του κανόνες, τους δικούς του υφυπουργούς κ.λπ. κ.λπ. Ισως γι’ αυτό να υπάρχει και το υφυπουργείο Αθλητισμού. Για να υπάρχει κάποιος που να σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να βγαίνει έξω από το κάδρο η ίδια η κυβέρνηση, που έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Γλώσσα

Δεν είπε τίποτα άξιο αναφοράς φυσικά ο Βασιλειάδης: το μόνο που μου προκάλεσε εντύπωση είναι η χρησιμοποίηση του σουρεαλιστικού όρου «γαϊτανάκι της κολοκυθιάς». Στη γλώσσα του Βασιλειάδη σημαίνει ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα γίνονται. Πέρα από το περίεργο της ορολογίας, η παρατήρηση είναι σωστή – μόνο που η ευθύνη της δημόσιας τάξης ανήκει στο κράτος.

Αν είναι να παίξουμε την κολοκυθιά (δεν θα είχα αντίρρηση, το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω πώς παίζεται…), υποθέτω ότι το κράτος (που ο υφυπουργός κακώς εκπροσωπεί αφού άλλοι είναι περισσότερο αρμόδιοι) πρέπει να είναι ένας πολύ δυνατός παίκτης. Δυστυχώς έχουμε ένα κράτος του οποίου οι τωρινοί λειτουργοί πιστεύουν ότι το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα λύνεται με ένα νόμο και ένα άρθρο, που μπορεί να την καταργήσει. Αυτό δυστυχώς είναι ένα ζήτημα: είναι αδύνατον να λύσεις ένα πρόβλημα αν το προσεγγίζεις λάθος.

Κοντονής

Οταν προέκυψε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ανέλαβε το υφυπουργείο Αθλητισμού ο φιλόδοξος Σταύρος Κοντονής, που πραγματικά πίστευε πως το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα μπορούσε να λυθεί με την αυστηροποίηση του πλαισίου. Εγιναν εξοντωτικές οι τιμωρίες των ομάδων, προβλέπονταν στον νόμο ποινές που ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν (όπως πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εφημερίδες…), μπήκαν στις πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ τακτικοί δικαστές και το κράτος ουσιαστικά ανέλαβε τη διοίκηση του ποδοσφαίρου. Και τι πέτυχε; Μια τρύπα στο νερό. Στα θεσμικά όργανα επέστρεψαν μερικά από τα «μπουμπούκια», που το ποδόσφαιρο είχε καταφέρει με δυσκολία να αποβάλει. Και η βία φούντωσε, διότι οι μπαχαλάκηδες κατάλαβαν ότι κανείς δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί μαζί τους.

Λογική

Ο Κοντονής είχε τη λογική ότι για όλα ευθύνονται οι ΠΑΕ, οι πρόεδροι και οι μεγαλομέτοχοί τους, οι άνθρωποι που διοικούν την ομοσπονδία και τη Λίγκα: όλο όσα νομοθέτησε είχαν ως σκοπό να πληρώνουν για τα πάντα οι ομάδες και μάλιστα όσο ακριβότερα γίνεται. Παγιδευμένος στη γνωστή ιδεοληπτική λογική της Αριστεράς (ότι οι μπαχαλάκηδες είναι «οργανωμένοι στρατοί» που συντηρούν οι πρόεδροι κ.λπ. κ.λπ.) ο Κοντονής δεν μπόρεσε ποτέ του να δει τη διάσταση του πραγματικού προβλήματος και δεν κατάλαβε ότι οι ομάδες είναι όμηροι των οργανωμένων και δεν τους κατευθύνουν, ούτε και μπορούν να τους ελέγξουν.

Οταν άρχισαν να επιβάλλονται ποινές σε ΠΑΕ, ο Κοντονής εξαφανίστηκε: υπάρχει υποψία ότι αυτό έγινε διότι οι ιδιοκτήτες των ομάδων που έχουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση συνεχώς γκρίνιαζαν για τις πρωτοβουλίες του. Και μετά ήρθε ο Βασιλειάδης που πορεύεται με στόχο το πώς θα τα έχει καλά με τους φίλους της κυβέρνησης. Μόνο που αυτό δεν είναι ούτε τρόπος διοίκησης του ποδοσφαίρου, ούτε φυσικά σχέδιο αντιμετώπισης της βίας.

Φίλοι

Τα δύο τελευταία χρόνια τα σκληρά μέτρα και οι νόμοι κουρελιάζονται όταν υπάρχει η ανάγκη να καλύψουμε φίλους. Για τη διοργάνωση του χειρότερου τελικού του κυπέλλου Ελλάδος στην ιστορία δεν λογοδότησε κανείς: ο κόσμος έβλεπε στην τηλεόραση κόσμο να μαχαιρώνεται στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Βόλο και όμως εισαγγελικό πόρισμα για το ποιος φέρει την ευθύνη για το αίσχος δεν βγήκε ποτέ.

Προφανώς φταίνε πρώτα από όλα όσοι κάνουν επεισόδια, αλλά για την απόλυτη οργανωτική ανεπάρκεια, την επιλογή ενός ακατάλληλου γηπέδου και για το γεγονός ότι κινδύνεψαν ζωές ανθρώπων λόγω της άθλιας διοργάνωσης κάποιος φέρει ευθύνη: ουδείς κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οταν πέρυσι διακόπηκε το ματς ΠΑΟΚΟλυμπιακός συνεδρίασαν οι επιτροπές των δικαστών της ΕΠΟ χαράματα Σαββάτου για να παίξει ο ΠΑΟΚ με κόσμο με την ΑΕΚ.

Οταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πέρυσι έσπασαν το γήπεδο στα Γιάννενα αποχώρησαν χωρίς να γίνει καμία σύλληψη. Οταν μπούκαρε πέρυσι ο Ιβάν Σαββίδης στο ματς ΠΑΟΚΑΕΚ δεν τον απομάκρυνε από τον αγωνιστικό χώρο κανείς και φυσικά καμία εισαγγελική διαδικασία δεν κινήθηκε εναντίον του: μάλλον δεν υπήρχε υλικό στις κάμερες. Οταν φέτος έγιναν επεισόδια στα ματς ΠΑΟΚΑρης και ΑΕΚΠΑΟΚ δεν είχαμε την παραμικρή τιμωρία – φέτος για επεισόδια είχε τιμωρηθεί μόνο η ΑΕΚ για όσα έγιναν στο ματς με τον Ολυμπιακό: όποιος ασχολείται με το ποδόσφαιρο θεσμικά έχει την υποψία ότι απλά «πλήρωσε» την περσινή της συμπεριφορά στην Τούμπα. Τέλος εκπτώσεις είχαμε και σε ιστορίες εντελώς αστείες: η αθώωση του Λουτσέσκου που έβριζε μετά το ματς ΠΑΟΚΠανιώνιος δείχνει το πόσο κουρελιάζονται οι νόμοι, όταν αφορούν φίλους μας.

Μέλημα

Ο Βασιλειάδης δεν έχει ευθύνη για τα όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ: η ευθύνη είναι της Αστυνομίας, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του ΠΑΟ και φυσικά και των μπαχαλάκηδων. Αλλά όταν αντιμετωπίζεις (;) ένα πρόβλημα με πρώτο μέλημα το πώς δεν θα θυμώσουν οι φίλοι σου, καταφέρνεις μόνο ένα πράγμα: να πείθεις τους ανεγκέφαλους ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως νόμος – έχεις φροντίσει πρώτος να δείξεις ότι οι φίλοι μετράνε πιο πολύ από αυτόν.

Παράδειγμα

Ενα τελευταίο παράδειγμα. Το Σάββατο στο Αγρίνιο πήγαν οπαδοί του ΠΑΟΚ, παρά τη σχετική απαγόρευση μετακίνησης. Εκαναν επεισόδια στην κεντρική πλατεία, είδαν το ματς κανονικά – ένας Θεός ξέρει πώς προμηθεύτηκαν εισιτήρια. Και σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη για τη μη τήρηση της δημόσιας τάξης είναι άλλων υπουργών. Αλλά η απαγόρευση της μετακίνησης ήταν απόφαση του Βασιλειάδη. Την αγνόησαν και τον αγνόησαν. Θα υπάρξει για αυτό κάποια διοικητική κύρωση; Θα τηρηθεί ο νόμος; Μου φαίνεται απίθανο. Είναι μάλλον πιθανότερο να παίξουμε το «γαϊτανάκι της κολοκυθιάς»…

Keywords
Τυχαία Θέματα