Το μέλλον της Ευρώπης, η ανάγκη για ανασύνταξη και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν
Ημέρα της Ευρώπης σήμερα και 4 πρόεδροι ευρωπαϊκών κοινοβουλίων καταθέτουν τις απόψεις τους σε ένα κοινό άρθρο.
Το άρθρο υπογράφουν:
– Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ισπανίας, κα Meritxell Batet
– Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας, κ. Richard Ferrand
– Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ιταλίας, κ. Roberto Fico
– Πρόεδρος του Bundestag της Γερμανίας, Dr. Wolfgang Schäuble
Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:
Η
Ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης σημαίνει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μας στην ικανότητά μας να ξεπεράσουμε τις κρίσεις. Ας θυμηθούμε το όραμα του Ρόμπερτ Σούμαν, πέντε μόλις χρόνια από το τέλος του Πολέμου, και εν μέσω μιας κατάστασης ασύγκριτα δυσκολότερης από τη σημερινή. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έκανε δυνατή, μετά από την πιο καταστροφική κρίση που γνώρισε ποτέ η ήπειρός μας, την ανασύνταξή της και την πιο μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας της.
Η ολοκλήρωση έγινε κοινός στόχος για όλη την Ευρώπη πριν τριάντα χρόνια με την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος. Το μέλλον της, και ειδικά αυτό της Ευρωζώνης, θα εξαρτηθεί από το αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε μαζί επιτυχώς τις σημερινές προκλήσεις και κυρίως, από το να μπορέσουμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για να σταματήσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού γρήγορα και υπεύθυνα, και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές του εξασφαλίζοντας όλες οι χώρες της Ένωσης διαθεσιμότητα των αναγκαίων πόρων.
Χρειαζόμαστε δημιουργικές ιδέεςΓι αυτό το νέο καθήκον ανασύνταξης και μεταρρύθμισης χρειαζόμαστε τώρα την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να εξουδετερώσουμε τις τεράστιες συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία με πνεύμα αλληλεγγύης και στενής συνεργασίας. Οι δημιουργικές ιδέες για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση ας αποκτήσουν μια νέα δυναμική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να κατέχει χώρο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με τις δικές της δυνάμεις.
Η Ευρώπη προοδεύει σε εποχές κρίσης φθάνοντας, σε κάθε μία απ’ αυτές, σε μια συμφωνία πιο έντονης συνεργασίας και κοινών επιτευγμάτων. Κάθε σχέδιο ανασύνταξης είναι και σχέδιο μεταρρύθμισης. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην αφετηρία αλλά να κινηθούμε προς τους στόχους που θέτουμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε συμφωνίες προς την κατεύθυνση αυτή κι ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις επιταγές των καιρών που ήδη γνωρίζουμε κι αυτές που προκάλεσε η σημερινή κρίση.
Η πανδημία του κορωνοϊού που ακόμα μας ταλανίζει, καταδεικνύει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες προερχόμενες από την παγκοσμιοποίηση, της οποίας οι υπερβολές απαιτούν δομικές αλλαγές σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό, αλλαγές που μόνο βασιζόμενοι στις ικανότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατόν να προωθήσουμε για να εγγυηθούμε τα δικαιώματα και τις υπηρεσίες των πολιτών. Η απάντηση στην υγειονομική κρίση ανάδειξε το φάσμα των δυνατοτήτων που ανοίγεται με την αυξανόμενη ψηφιοποίηση αλλά και τους κινδύνους που εμπεριέχει. Αυτοί απαιτούν από τις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις καθώς και να διασφαλίσουν την ατομική ελευθερία που είναι θεμελιώδης στις πολιτικές μας κοινότητες.
Στην ανασύνταξη των οικονομικών μας συστημάτων, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι αφορά την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε για άλλη μια φορά την ευθύνη μας στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ούτε να υποτιμήσουμε τα ευρήματα της επιστήμης. Ως ευρωπαίοι μας αναλογεί επίσης κοινή ευθύνη για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των γειτονικών μας χωρών, κυρίως των αφρικανικών Κρατών, και όχι μόνο για τα άλυτα προβλήματα της παγκόσμιας μετανάστευσης.
ΑλληλεγγύηΗ αλληλεγγύη που είχε ως αποτέλεσμα την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ χωρών βάσει της ιστορίας, της πορείας και της υπευθυνότητάς τους Απαίτησε μόνο δημοκρατική νομιμότητα, θέληση, προσπάθεια και δέσμευση ως προς τις κοινές αξίες και τους συμφωνηθέντες κανόνες. Δεν είχε αναφορά το παρελθόν αλλά το μέλλον.
Η αλληλεγγύη που η Συνθήκη της Ένωσης ενσωματώνει δεν είναι μόνο αδελφικότητα και θέληση για βοήθεια: είναι η συνειδητοποίηση να λύσουμε καλύτερα και από κοινού τις προκλήσεις του καιρού μας. Είναι η πεποίθηση ότι οι δεσμοί και τα συμφέροντα που μας ενώνουν, κάνουν την πρόταση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ όλων για τα προβλήματα του καθενός από μας, να είναι πάντα η καλύτερη πρόταση για όλη την Ευρώπη και για το καθένα από τα κράτη της.
Ωστόσο, σε πολλές από τις χώρες μας αποκτούν δύναμη οι φωνές που αμφισβητούν το ίδιο το νόημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η κρίση του κορωνοϊού χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει νέες διαχωριστικές γραμμές και να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των λαών. Οι δύσκολες και αναπόφευκτα περίπλοκες προσπάθειες συνεργασίας και κοινής δράσης περιφρονούνται και χρησιμοποιούνται για να απονομιμοποιηθούν οι ίδιοι οι θεσμοί. Στην κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ενεργούν εδώ και καιρό με αλληλεγγύη σε επίπεδο διαχείρισης και οικονομίας.
Σήμερα, όταν θέτουμε τους κοινούς μας στόχους, δεν τίθεται πια ως πρωτεύον ερώτημα το αν θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη× τίθεται με ρεαλισμό “τι δέον γενέσθαι” έτσι ώστε η Ευρώπη των 27 Κρατών μελών να είναι καλύτερη και πιο δυνατή το συντομότερο. Με μεγαλύτερη ικανότητα δράσης. Γιατί ακόμα και στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μας, που ο κορωνοϊός άλλαξε ριζικά, κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν θα μπορέσει να υπάρξει μόνο του. Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι το καλύτερο εργαλείο μας για να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας και, ως εκ τούτου, να προσαρμόσουμε την πραγματικότητα ανάλογα με τις αξίες μας.
Αλλάζει η πραγματικότηταΗ πραγματικότητα αλλάζει, και μ’ αυτήν αλλάζουν και οι ταυτότητες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να υποκαταστήσει τα κράτη ούτε να εξουδετερώσει τις διαφορές μεταξύ των εθνών. Οι ευρωπαίοι πολίτες, γυναίκες και άντρες, όλων των χωρών αισθάνονται εδώ και καιρό ότι αυτό που μοιράζονται είναι πολύ περισσότερο απ’ αυτό που μας διαφοροποιεί: αναμφίβολα κοινές προκλήσεις αλλά και αξίες κοινές ελευθερίας, Κράτους δικαίου και δημοκρατίας καθώς και ό,τι έχει σχέση με τη θέληση για πρόοδο και αλληλεγγύη. Αφομοιώνουμε ως δική μας τη φιλοσοφική, κοινωνική και πολιτισμική κληρονομιά κάθε μίας από τις χώρες μας και είμαστε κομμάτι της κάθε δημιουργίας και των ονείρων των ευρωπαίων συμπολιτών μας, γυναικών και ανδρών, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους. Πάνω σ’ αυτή τη βάση μπορεί ν’ αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή ταυτότητα ως θεμέλιο για περισσότερο εκδημοκρατισμό της ευρωπαϊκής ιδέας.
Στα εθνικά Κοινοβούλια αντανακλάται ο κοινωνικός πλουραλισμός. Σ’ αυτά είμαστε συνηθισμένοι να επιλύουμε διαφορές συμφερόντων και να παίρνουμε αποφάσεις συναινετικές ή πλειοψηφικές. Η ποικιλότητα χαρακτηρίζει επίσης την Ευρώπη. Κατά συνέπεια, η διαδικασία ολοκλήρωσης απαιτεί να μπαίνουμε πάντα στη θέση του άλλου για να υιοθετήσουμε την προοπτική του. Μόνο έτσι μπορούμε – είτε είναι στο βορά ή στο νότο, είτε στη δύση ή την ανατολή – να ακούμε όλες τις απόψεις και να καταλήγουμε σε κοινή δράση.
Αυτή την Ημέρα της Ευρώπης, 75 χρόνια από το τέλος του Πολέμου, και μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών, τα εθνικά Κοινοβούλια αναλαμβάνουν την κοινή ευθύνη να δράσουν ως γέφυρα μεταξύ πολιτών και ευρωπαϊκών θεσμών για να εξακολουθήσουν την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής ιδέας και την αναβίωση μιας Ευρώπης κοντά στους πολίτες της και με απόλυτη συνείδηση των ευθυνών της στον κόσμο και για τον κόσμο.
Μια Ευρώπη αλληλέγγυα και δημοκρατική που μπορεί να έχει διαφωνίες στα του οίκου της αλλά που δεν μπορεί να διασπαστεί ποτέ πια.
R. Fico
Richard Ferrand
Meritxell Batet
Wolfgang Schäuble
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαμός στα social media με την συναυλία του Νταλάρα στο MEGA
- Χαλκίδα: Ρομά άρπαξαν από το δρόμο και βίασαν 13χρονη μέσα στο αυτοκίνητό τους
- Σήμα κινδύνου για τα air-condition και τον κοροναϊό – 9+1 συμβουλές για τη χρήση τους
- Εκατοντάδες Πακιστανοί που επαναπατρίστηκαν βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό
- Η σφήκα φονιάς που τρομάζει τον πλανήτη βρήκε τον εχθρό της – Δείτε τι την σκοτώνει
- Η αλήθεια για τα εμβόλια του 2009, όπως την έζησε μια γιατρός του ΕΚΑΒ
- Πρωινό: Η μητέρα της Φαίης Σκορδά παρίστανε την τηλεθεάτρια σε τηλεφωνική κλήση
- Έθαψε ζωντανή την παράλυτη μητέρα του – Τρεις μέρες συνέβη το θαύμα
- Το νησί της Καλυψούς ασκεί μέχρι και σήμερα μια ακαταμάχητη γοητεία
- Κοροναϊός : Νέα έρευνα αυξάνει τις ανησυχίες για το άνοιγμα των σχολείων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Χαμός στα social media με την συναυλία του Νταλάρα στο MEGA
- Σήμα κινδύνου για τα air-condition και τον κοροναϊό – 9+1 συμβουλές για τη χρήση τους
- Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το άσυλο – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ
- Κοροναϊός : Εκατοντάδες Πακιστανοί που επαναπατρίστηκαν βρέθηκαν θετικοί
- Ένταση στην Πλατεία Κυψέλης – Επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρύνει συγκεντρωμένους
- Οι γερμανικές «τορπίλες» και οι μύθοι που πρέπει να διαλυθούν
- Φυματίωση : Εκατομμύρια θάνατοι ως έμμεση συνέπεια της πανδημίας του κοροναϊού
- Οι Γερμανοί ίσως σώσουν το ποδόσφαιρο…
- «Νύχτα μαγικιά» με τον μοναδικό Νταλάρα στο MEGA
- Τουρισμός στην Ελλάδα: Όλοι οι κανόνες για πτήσεις και ξενοδοχεία – Τι αλλάζει
- Τελευταία Νέα In.gr
- Το μέλλον της Ευρώπης, η ανάγκη για ανασύνταξη και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν
- Άρση μέτρων : Ποια καταστήματα ανεβάζουν ρολά τη Δευτέρα
- Οι γερμανικές «τορπίλες» και οι μύθοι που πρέπει να διαλυθούν
- Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος
- Οι Γερμανοί ίσως σώσουν το ποδόσφαιρο…
- Σήμα κινδύνου για τα air-condition και τον κοροναϊό – 9+1 συμβουλές για τη χρήση τους
- Ένταση στην Πλατεία Κυψέλης – Επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρύνει συγκεντρωμένους
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα θριαμβεύσουν κατά του κοροναϊού όπως στον Β’ Π.Π
- The Lancet : Εχθρός στη μάχη της Βραζιλίας ενάντια στον κοροναϊό ο Μπολσονάρου
- «Νύχτα μαγικιά» με τον μοναδικό Νταλάρα στο MEGA
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη για οπαδικό επεισόδιο που δεν έγινε
- Αρση μέτρων: Σε τρεις φάσεις η απελευθέρωση μετακίνησης στα νησιά -Πώς και πότε
- Τι θα γίνει με πλοία, αεροπλάνα - Πώς απελευθερώνονται οι μετακινήσεις
- Ουρακοτάγκος πλένει χέρια και… μας βάζει τα γυαλιά!
- Τσιόδρας- Χαρδαλιάς: Η ανάπαυση των πολεμιστών
- Άρση μέτρων: Σε τρεις φάσεις η απελευθέρωση των νησιών – 1 Ιουνίου η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα
- Το πλεονέκτημα υγείας των vegan
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (9 Μαΐου)