Τουρκοκυπριακή πρόκληση: Αποφάσισαν το άνοιγμα της Αμμοχώστου

21:20 18/6/2019 - Πηγή: In.gr

Tον διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διεξάγει μελέτη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ενέκρινε σήμερα το λεγόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι, έκανε λόγο για βήμα του ψευδοκράτους προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Αμμοχώστου, σημειώνοντας ότι η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα.

Όπως

αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, «το ψευδοκράτος αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξουν τα Βαρώσια… Το λεγόμενο Συμβούλιο των Υπουργών θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ» δήλωσε ο Οζερσάι.

Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ θα συντονίσει τις ενέργειές της σχετικά με τα Βαρώσια με την Άγκυρα, ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören (DHA), προσθέτοντας ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την περιοχή για να καταρτίσει κατάλογο των ακινήτων.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Πορθητής έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο γεώτρησης φθάνοντας σε βάθος 3.000 μέτρων, όπως υποστηρίζει η τουρκική πλευρά, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ καταδικάζει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η απόφαση των Τουρκοκυπρίων να ανοίξει η Αμμόχωστος θεωρείται ως ένα μέτρο πίεσης προς την Λευκωσία, καθώς η Αμμόχωστος αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή θα προσαρτηθεί επίσημα πια στο καθεστώς του ψευδοκράτους. Όπως σημειώνει πάντως η τουρκική Daily Sabah, η πόλη προστατεύεται από ψήφισμα του ΟΗΕ από το 1984 και σύμφωνα με αυτό, η πόλη μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους εκδιωχθέντες κατοίκους της.

Θα αντιμετωπιστούν αμερόληπτα τα δικαιώματα των ιδιοκτητών

Σύμφωνα με τον Οζερσάι, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα διαπιστώσει τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.

Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τ/κ ηγέτη αλλά και την «βουλή» σχετικά με το θέμα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Η Αμμόχωστος

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.

Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.

Πώς είναι σήμερα

Η περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή, είναι πλέον ερημωμένη, ακατοίκητη και ρημαγμένη. Οι μόνοι που περπατούν στους δρόμους είναι τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι κάνουν περιπολίες, ψάχνοντας για καταπατητές.

Εδώ και 40 και πλέον χρόνια θάμνοι, δέντρα και ζώα κατοικούν στα σπίτια. Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι, επειδή τα κτίρια έχουν υποστεί τεράστια φθορά, η πόλη θα πρέπει να ξαναχτιστεί προκειμένου να κατοικηθεί. Το κόστος είναι τεράστιο και κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να το αναλάβει.

Keywords
Τυχαία Θέματα