Τρόμος στο άβατο – Τι συμβαίνει με την πολιτοφυλακή των Εξαρχείων

06:06 8/4/2019 - Πηγή: In.gr

Στη διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται ότι αναγκάστηκε να καταφύγει ο δκαστικός λειτουργός που ήταν παρών στην αποτυχημένη επιχείρηση του Λιμενικού για την σύλληψη εμπόρου ναρκωτικών στην οδό Ερεσού. Με τον φόβο τραυματισμού από την έφοδο περίπου 40 ενόπλων κουκουλοφόρων που εκμεταλλεύθηκαν, για άλλη μια φορά, το περιώνυμο «άβατο» των Εξαρχείων !

Το συγκεκριμένο

περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης αποκαλύπτει την πλήρη αδυναμία των αρχών ασφαλείας να ελέγξουν μεγάλο τμήμα των Εξαρχείων, όπου υπάρχει μηδαμινή αστυνομική παρουσία. Με αποτέλεσμα να δρουν ανεξέλεγκτα ομάδες κουκουλοφόρων, να υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας (κατά 4-7 φορές μεγαλύτερη από άλλες περιοχές της Αττικής) και στην συγκεκριμένη περιοχή να υπάρχουν τα ορμητήρια και οι αποθήκες δεκάδων συμμοριών που λυμαίνονται το κέντρο της Αθήνας.

Κανένας έλεγχος

Το κτίριο όπου επιχειρήθηκε ο έλεγχος των λιμενικών αποτελεί μία από τις 50 καταλήψεις αντιεξουσιαστών και αλλοδαπών στην περιοχή χωρίς να υπάρχει έλεγχος, παρά τις σχετικές δικαστικές εντολές. Μάλιστα για την εν λόγω κατάληψη υπήρχαν πληροφορίες ότι στέγαζε αναρχικούς που έρχονταν κατά καιρούς από χώρες τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Με την ΕΛ.ΑΣ αλλά και το Λιμενικό να θεωρούν βέβαιο ότι κοντά στο σημείο που έγινε η συμπλοκή που οδήγησε στον τραυματισμό δύο λιμενικών, να υπάρχει κρυψώνα με όπλα που πιθανόν συνδέονται με την επονομαζόμενη «πολιτοφυλακή» των Εξαρχείων αλλά και με ένοπλες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί, την τελευταία τριετία, εναντίον των ΜΑΤ στην περιοχή! Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ καταγγέλλουν ότι αυτή η χαώδης κατάσταση που επικρατεί οφείλεται στο τεράστιο πρόβλημα αστυνόμευσης στην περιοχή και στις εντολές που δίνονται τα τελευταία χρόνια από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για «αφανή, διακριτική παρουσία στην περιοχή». Με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γιγαντώνεται…

Η συγκεκριμένη έρευνα, που είχε σωρεία οργανωτικών και επιχειρησιακών λαθών, πραγματοποιήθηκε από την Ασφάλεια Λιμεναρχείου Πειραιά με υπεύθυνο τον ίδιο αξιωματικό στον οποίο είχε αποδοθεί ότι πίεζε κατηγορουμένους για την υπόθεση του Noor-1 για να καταθέσουν σε βάρος επιχειρηματιών που ήταν άσχετοι με την υπόθεση. Ο συγκεκριμένος έλεγχος για τη σύλληψη ενός αλλοδαπού διακινητή, στο υπό κατάληψη σπίτι, πραγματοποιήθηκε χωρίς σχεδιασμό και ομάδα «υποστήριξης» από τις ειδικές μονάδες του Λιμενικού ή της ΕΛ.ΑΣ. Είναι ενδεικτικό ότι στις ελάχιστες περιπτώσεις που η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει σε επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στα Εξάρχεια ζητείται η παρουσία 2-3 διμοιριών των ΜΑΤ, ομάδων ΟΠΚΕ κλπ. Μάλιστα εξετάζονται πληροφορίες ότι οι λιμενικοί δεν είχαν αντιληφθεί στην αρχή της επιχείρησης ότι η διεύθυνση του χώρου που θα πραγματοποιούσαν την επιδρομή τους ήταν στην «καρδιά» των Εξαρχείων κι ίσως είχαν πιστέψει ότι ήταν από την πλευρά του… Κολωνακίου!

Ειδοποίησε τους συντρόφους

Το Λιμενικό εντόπισε στο κτίριο δύο γυναίκες (η μια καταγωγής από την Αυστραλία και η άλλη από το Μαρόκο). Όμως λίγη ώρα αργότερα έγινε μαζική επιδρομή στο κτίριο από κουκουλοφόρους και κρανοφόρους που είχαν όπλα (ανάμεσα σε αυτά καλάσνικοφ) . Όμως οι αξιωματικοί του Λιμενικού εκτιμούν ότι άγνωστος που διερχόταν έξω από το υπό κατάληψη κτίριο είδε την ομάδα των λιμενικών, πίστεψαν ίσως ότι είναι και αστυνομικοί , και ακολούθως ειδοποίησε συντρόφους του ή συνεργούς του από την πέριξ περιοχή. Διαβλέποντας πιθανόν ότι ήταν εύκολος στόχος αφού δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός ένστολων, ούτε υποστήριξη από ειδικές δυνάμεις. Τα άτομα που ειδοποιήθηκαν φέρεται να προμηθεύθηκαν όπλα από γειτονικό σημείο και προχώρησαν στην επιδρομή στο ίδιο κτίριο, αιφνιδιάζοντας τους λιμενικούς.

Οι επιτελείς του Λιμενικού υποστήριξαν ότι ζήτησαν εγκαίρως την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ , κάτι που αρνήθηκε με “non paper” η λεωφόρος Κατεχάκη. Σημειώνοντας ότι το αίτημα υποβλήθηκε σε δεύτερη φάση, όταν υπήρξε η έφοδος των αγνώστων στο σπίτι. Χωρίς όμως και πάλι να εμφανισθεί εγκαίρως αστυνομικός στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η επονομαζόμενη «πολιτοφυλακή» των Εξαρχείων εμφανίσθηκε στις αρχές Μαρτίου 2016 με πορεία αντιεξουσιαστών που κρατούσαν συνολικά 13 όπλα και συμμετείχαν στην κατάληψη κινηματικού χώρου. Οι ένοπλοι διαμαρτύρονταν για τη δράση της «μαφίας των Εξαρχείων» και στο κείμενο που ακολούθησε ανέφεραν: «Ηταν μια πράξη επίδειξης δύναμης και ισχύος απέναντι στο κράτος και το παρακράτος και δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό να την ορίσουμε ως τέτοια. Επιπλέον στις στις 7 Ιουνίου 2016 υπήρξε η δολοφονία ενός 37χρονου Αιγυπτίου διακινητή ναρκωτικών. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή είχε αναλάβει η οργάνωση «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».

Keywords
Τυχαία Θέματα