Έρχεται το ρεσιτάλ πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου με τη γνωστή πιανίστα Φανή Καραγιάννη, κάτω από τον τίτλο Αναστοχασμοί, παρουσιάζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αυτήν την εβδομάδα.

Το ρεσιτάλ θα γίνει την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, ώρα 21.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεών Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15.

Η Φανή Καραγιάννη θα ερμηνεύσει έργα των : J.S. Bach, G. Fr. Haendel, J. Haydn, Fr. Chopin, Cl. Debussy, S. Prokofiev, Al. Schnittke, Fr. Lerdahl, L. Auerbach, Ν. Σκαλκώτα, Χρ. Σαμαρά,

Κ. Τσούγκρα, Δ. Οικονόμου.

Αφετηρία του ρεσιτάλ είναι η εξερεύνηση της έννοιας της δομής μέσα στη διάσταση του χρόνου. Έργα διαφορετικών εποχών "συνομιλούν" μεταξύ τους, αλληλοεπιδρούν ή συγκρούονται, αναδεικνύοντας τη σημασία της μουσικής δομής, ενώ η σειρά με την οποία τα έργα παρουσιάζονται αποκαλύπτει το πως οι μουσικές δομές εξελίσσονται, αλλάζουν ή παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο.

Μια συλλογή από πρελούδια συνδέει πέντε συνθέτες (Cl. Debussy, L. Auerbach, A. Schnittke, Fr. Chopin και Χρ. Σαμαράς), προβάλλοντας την διαφορετικότητα της αντιμετώπισης της φόρμας ενός έργου χαρακτήρα.

Οι σονάτες των J. Haydn και S. Prokofiev αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της δομής, την εξέλιξή της και τελικά την προσαρμογή της στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η Passacaglia του G. Fr. Haendel ακολουθεί την παράδοση του basso ostinato, καθώς το μπάσο ή η αρμονική διαδοχή επανέρχονται επίμονα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Passacaglia του N. Σκαλκώτα. Η βαθιά γνώση της παράδοσης και ο σεβασμός προς αυτήν ισορροπούν με την πρωτοποριακή συνθετική τουγραφή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα που γράφτηκαν –κατόπιν παραγγελίας– ειδικά γι’ αυτήν τη συναυλία. Πρόκειται για τα έργα των Κ. Τσούγκρα και Δ. Οικονόμου, οι οποίοι έγραψαν παραλλαγές πάνω στην Άρια από τις Goldberg Variations του J. S. Bach. Στη συλλογή προστέθηκε και το έργο του Αμερικανού συνθέτη και θεωρητικού Fr. Lerdahl. Οι νέες παραλλαγές παρουσιάζονται εκ περιτροπής με δύο παραλλαγές του έργου του Bach, σε μια προσπάθεια διαλόγου αλλά και αντιπαραβολής του παλαιού στυλ με τα σύγχρονα μουσικά ιδιώματα.

Φανή Καραγιάννη

Γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε πιάνο με την Λίλα Ρίζου και την Christine Fressinier και ανώτερα θεωρητικά με τους Δημήτρη Δημόπουλο (πτυχίο αρμονίας) και Χρήστο Σαμαρά (πτυχία αντίστιξης και φούγκας). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Καθοριστική στην μουσική της πορεία υπήρξε η εμπνευσμένη διδασκαλία του Γ. Χατζηνίκου, τόσο στα ατομικά μαθήματα ή μαθήματα μουσικής δωματίου όσο και σε γενικότερες παρακολουθήσεις διαλέξεων ή συναυλιών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου, μουσικής δωματίου και τσέμπαλου με τους: Α. Γαρουφαλή, Δ. Τουφεξή, Μ. Tirimo, Br. Fredriksen, D. Deliponti, L. Boyadjieva, D. Athanasof, T. Αποστολίδη, M. Margaunt, L. Kuhne, A. Krustev, Μ. Δαλμάτη. Επί σειρά ετών διατέλεσε μόνιμος συνοδός πιάνου όλων σχεδόν των οργάνων, διαφόρων χορωδιών και συνόλων μουσικής δωματίου. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ καθώς και συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την μελέτη της σύγχρονης μουσικής ενώ πραγματοποίησε αρκετές πρώτες εκτελέσεις έργων του 20ου και 21ου αιώνα. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε έργα σύγχρονου ρεπερτορίου. Παρουσίασε σε α΄ πανελλήνια εκτέλεση έργα των El. Allberga, Ed. Roxbough, Al. Schnittke, G. Pesson, Tr. Murail, A. Part , Κ. Τσούγκρα, Γ. Σακαλλιέρου, Χ. Ναβροζίδη, Δ. Οικονόμου, κ.α. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με τις τάξεις σύνθεσης των Χρ. Σαμαρά, Μ. Λαπιδάκη, Κ. Τσούγκρα, Λ. Χατζηλεοντιάδη και Β. Κίτσου για την α΄ παρουσίαση έργων των νεότερων συνθετών. Διδάσκει πιάνο και θεωρητικά στο ωδείο Φίλιππος Νάκας (παράρτημα Θεσσαλονίκης). Μαθητές της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα