Τσαβούσογλου: «Απαιτούμε» μία συγγνώμη από την Γαλλία

14:24 2/7/2020 - Πηγή: In.gr

Η Τουρκία «απαιτεί» από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη για την διασπορά «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με το ναυτικό περιστατικό στην ανατολική Μεσόγειο.

«Περιμένουμε από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη, να ζητήσει συγγνώμη άνευ όρων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισκέπτεται το Βερολίνο.

Τι δήλωσε ο Τσαβούσογλου

«Δεν είναι αποδεκτό η Γαλλία

να προχωρεί σε ψευδείς δηλώσεις και να ενεργεί κατά της Τουρκίας», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε το Παρίσι κατά της Αγκυρας ότι μία από τις γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο έγινε στόχος επιθετικών ενεργειών εκ μέρους τουρκικών πολεμικών πλοίων κατά την διάρκεια ελέγχου πλοίων στην περιοχή.

Δεν αποκλείει επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρος ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

«Κατόπιν αιτήματός μας θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία», διεμήνυσε ο Γάλλος υπουργός στο κοινοβούλιο της χώρας του.

«Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

Γαλλίδα ΥΕΘΑ: Πηγή ανησυχίας η Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο

Από την πλευρά της η γαλλίδα υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε ανησυχητικές τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η χώρα της στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, και για τον λόγο αυτό διατηρεί ναυτική παρουσία στην περιοχή.

«Δεν αγνοούμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι το οποίο αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παρλί απευθυνόμενη στην υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE).

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας υπενθύμισε επίσης ότι τον Νοέμβριο του 2019 το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, εισήγαγε ένα πλαίσιο κυρώσεων – με τη βοήθεια της Γαλλίας – κατά προσώπων και οντοτήτων που συμμετέχουν ή υποβοηθούν τις παραβιάσεις και τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αναφερόμενη στο περιστατικό με τις τουρκικές φρεγάτες η η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας το χαρακτήρισε ως ένα «εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας. Περιστατικό που δεν αρμόζει σε σύμμαχο» υπενθυμίζοντας ότι η γαλλική φρεγάτα ήταν εκεί με εντολή του ΝΑΤΟ. Σημείωσε μάλιστα τη σημασία του να επιλυθεί το ζήτημα μέσω πολιτικών διαύλων επικοινωνίας και εξήγησε ότι ακριβώς για αυτό το λόγο και με αυτό το σκοπό η Γαλλία έθεσε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε δε και την απόφαση του Προέδρου Μακρόν για την προσωρινή απόσυρση των γαλλικών δυνάμενων από την επιχείρηση, ενώ κατήγγειλε τη στάση της Μόσχας στην περιοχή.

Η κ. Παρλί δήλωσε ότι όσον αφορά την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, «η Γαλλία δεν πιστεύει σε στρατιωτική λύση, αλλά αντιθέτως προσυπογράφει τη διαδικασία για πολιτική επίλυση μέσω του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν εκτροχιάσει τη διαδικασία και ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ξαναμπεί στις ράγες».

Σε ότι αφορά την επιχείρηση Ειρήνη , η υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια της στο να επιλυθεί το ζήτημα των λιμένων αποβίβασης διασωθέντων μεταναστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα