Βόμβα στον Αγ.Διονύσιο: Η «Εικονοκλαστική Σέχτα» και οι «οικοτρομοκράτες»

11:23 28/1/2019 - Πηγή: In.gr

Επιθέσεις σε εργαστήρια νανοτεχνολογίας και δολοφονίες περιπατητών στο Μεξικό, εκρήξεις βομβών σε λεωφορεία στη Χιλή, βομβιστική επίθεση σε κάστρο του Εδιμβούργου, αλλά και σε καθεδρικούς ναούς στην Ισπανία, βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να βρεθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τη βομβιστική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, στο Κολωνάκι.

Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Εικονοκλαστική Σέχτα» που φέρεται να συνδέεται με μια διεθνή οργάνωση

«οικοτρομοκρατών» που δημιουργήθηκε το 2011 στη Νότια Αμερική και προχωρεί σε αιματηρές επιθέσεις εναντίον ανθρώπων με αόριστες αιτιολογίες και αναφορές για «μίσος στην ανθρωπότητα».

Κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για τυφλές επιθέσεις από μια νέα μορφή ένοπλης δράσης. Μια ανησυχία η οποία διευρύνεται από τη χρήση του όρου «Σέχτα» που παραπέμπει στη δράση της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», η οποία προχώρησε σε αιματηρές επιθέσεις την περίοδο 2009-2010. Και αυτό όχι μόνο λόγω της συνωνυμίας, αλλά γιατί στην τωρινή προκήρυξη υπάρχουν αναφορές για εκπαιδεύσεις και προετοιμασία ενόπλων παρόμοιες με αυτές που υπήρχαν στα κείμενα της «Σέχτας Επαναστατών».

«Τα χέρια μας δεν τρέμουν…»

Η βόμβα στην εκκλησία στο Κολωνάκι εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού και ενός νεωκόρου. Σε προκήρυξη που δημοσιεύθηκε προ μερικών ημερών σε ισπανικά ΜΜΕ αναφερόταν: «Την Πέμπτη 27 Δεκέμβρη αφήσαμε μια βόμβα στην πόρτα της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου, στην καρδιά της Αθήνας. Δεν ήταν ένα συμβολικό χτύπημα, ο σκοπός μας ήταν η έκρηξη τη στιγμή που η προβλεπόμενη θρησκευτική λειτουργία θα ξεκινούσε το πρωί, είτε με τον χρονοδιακόπτη είτε αν θα το άνοιγε κάποιος, ελπίζοντας να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να γίνει σε κάποιον παπά ή στο κοπάδι των πιστών».

Τα μέλη της οργάνωσης φέρεται διεθνώς να στρέφονται κατά των τεχνολογικών επιτευγμάτων και της ανθρωπότητας και να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα θύματα των σεισμών και των ηφαιστείων. Για να καταλήξουν: «Αυτό ήταν μια εισαγωγή για το τι θα ακολουθήσει. Με αυτό το κείμενο στέλνουμε ένα μήνυμα όχι μόνο στο κράτος, στις Αρχές, αλλά και σε όσους στέκονται εχθρικά απέναντί μας. Τα χέρια μας δεν τρέμουν όταν έρθει η ώρα να χυθεί αίμα».

Η «Εικονοκλαστική Σέχτα» εμφανίστηκε ως ελληνικό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης «ακτιβιστών» ITS («Ατομικιστές που Τείνουν στο Αγριο» – «Individualidades Tendiendo a lo Salvaje») που προχωρούν σε αιματηρές ενέργειες.

Η οργάνωση εμφανίστηκε στις 8 Αυγούστου 2011 με την αποστολή δέματος-βόμβας στο Τμήμα Νανοτεχνολογίας στο Μεξικό, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο επιστημόνων. Οπως ανέφερε η οργάνωση στην προκήρυξή της, «αυτή η βομβιστική επίθεση έπληξε σκληρά την αστυνομία, την πολιτική, την κοινωνική και φυσικά την επιστημονική σφαίρα. Αυτό που κάναμε με αυτές τις πράξεις είναι να θέσουμε την πρόταση κατά της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού στο τραπέζι, δημιουργώντας ένταση».

Σειρά αιματηρών επιθέσεων

Στις 8 Νοεμβρίου 2011 δολοφόνησε με μία σφαίρα στο κεφάλι έναν ερευνητή του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού στην πόλη Κουερναβάκα. Στο κείμενό της η οργάνωση σημείωνε ότι «ενεργεί χωρίς συμπόνια και χωρίς έλεος εναντίον εκείνων που ευθύνονται άμεσα και διανοητικά για την καταστροφή της Γης». Ακολούθησαν βομβιστικές επιθέσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε καθηγητή Πολυτεχνείου, στο Εθνικό Ινστιτούτο Δασοπονίας, σε ταχυδρομική υπηρεσία, σε έναν πρώην διευθυντή της Google, αλλά και προς διευθυντικό στέλεχος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ηλεκτρισμού στη συγκεκριμένη χώρα της Νότιας Αμερικής. Ομως η συνέχεια ήταν ακόμη πιο αιματηρή.

Τον Μάιο του 2017 η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία τριών πεζοπόρων στο Μεξικό με τη δικαιολογία ότι «κάθε άνθρωπος αξίζει την εξαφάνιση». Οπου πλέον η στόχευση αφορά κάθε ανυποψίαστο πολίτη. Ανάμεσα στα θύματα ήταν μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε με καλώδιο. Ακόμη η ίδια οργάνωση οργάνωσε δύο βομβιστικές επιθέσεις στα τέλη του 2017 σε δημόσια λεωφορεία στην Πόλη του Μεξικού. Παραρτήματα των «οικοτρομοκρατών» παρουσιάστηκαν στη Χιλή και στη Βραζιλία – με επιθέσεις στη Βραζιλία.

Ομως το ιδιαιτέρως ανησυχητικό για την ΕΛ.ΑΣ. και τις ξένες διωκτικές αρχές είναι ότι τους τελευταίους μήνες είχαν εμφανιστεί και «δείγματα» της οργάνωσης ITS στην Ευρώπη με μια βομβιστική επίθεση – στις 11 Ιανουαρίου 2018 – σε κάστρο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, ενώ εξετάστηκε η σχέση τους με βομβιστική επίθεση μικρής ισχύος στη Βαλένθια. Οταν σημειώθηκε η έκρηξη βόμβας στη βρετανική πόλη, υπήρχαν μάλιστα αναφορές για «τεράστια ανησυχία στην Ευρώπη που οι «οικοτρομοκράτες» εμφανίστηκαν σπίτι της».

Η σύγκριση με τη «Σέχτα Επαναστατών»

Η ΕΛ.ΑΣ. για την έκρηξη στο Κολωνάκι επαναδιερευνά τα δεδομένα από δύο βομβιστικές επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2013 σε καθεδρικούς ναούς στη Μαδρίτη και στη Σαραγόσα, ενώ δέματα-βόμβες μικρής ισχύος είχαν σταλεί σε ιερείς και εκκλησιαστικούς παράγοντες στην Ισπανία.

Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται και σε ένα άλλο σημείο της προκήρυξης της «Εικονοκλαστικής Σέχτας» για τη βόμβα στο Κολωνάκι όπου αναφέρεται ότι «κοντά στον πρώτο χρόνο της ζωής του ενεργού μας γκρουπ, πολλά πράγματα άλλαξαν απ’ όταν ξεκινήσαμε το μονοπάτι τη σύγκρουσης. Εξελιχθήκαμε και μάθαμε από τις εμπειρίες μας αλλά και από την παρακαταθήκη των αδερφών μας. Μάθαμε από την άγρια φύση και τους κύκλους της ότι η φύση δεν σταματά, έτσι λοιπόν ούτε κι εμείς».

Η αναφορά αυτή παραπέμπει σε κείμενο της «Σέχτας Επαναστατών» (είχε δολοφονήσει τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια και τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα ενώ είχε προχωρήσει σε επιθέσεις σε αστυνομικό τμήμα και σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό). Στο κείμενό της αυτό η «Σέχτα Επαναστατών» σημείωνε ότι «μετά το τρίτο χτύπημά μας το καλοκαίρι του 2009 περάσαμε σε μια δημιουργική αφάνεια με σκοπό να αναδυθούμε πιο ικανοί, πιο ουσιαστικοί, πιο επικίνδυνοι. Σε αυτό το διάστημα αρκετοί από εμάς εκπαιδευτήκαμε στα όπλα, μάθαμε νέες τεχνικές, διαβάσαμε, ενημερωθήκαμε για άγνωστες μέχρι τότε καταστάσεις αγώνα, ανταλλάξαμε εμπειρίες και σκεπτικά με άλλους μαχητές και ανεφοδιαστήκαμε στον υλικοτεχνικό τομέα». Τότε αυτή η αναφορά είχε συνδεθεί με μεταγενέστερα ευρήματα για εκπαίδευση ελλήνων αναρχικών σε σκοπευτήριο στη Βουλγαρία αλλά και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Σκορπώντας ανησυχία σχετικά με το τι μπορεί να υποκρύπτεται από το συγκεκριμένο απόσπασμα του κειμένου για τη βόμβα στο Κολωνάκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα