Μελατονίνη: Ποια είναι η ουσία στα χάπια που παίρνει ο Τσιτσιπάς και πώς βοηθάει στον ύπνο

11:02 7/6/2023 - Πηγή: Sport 24

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 3-0 σετ από τον εντυπωσιακό Κάρλος Αλκαράθ και δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά του Roland Garros για πρώτη φορά στην καριέρα του. Μετά τον αγώνα, υποστήριξε ότι οι βραδινές ώρες που αγωνιζόταν είχαν επηρεάσει το πρόγραμμά του, αλλά και ότι δεν τον βοήθησαν τα χάπια μελατονίνης που πήρε πριν από το ματς.

Τι είναι όμως αυτά τα χάπια και πώς βοηθούν στον ύπνο;

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη

που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου. Η παραγωγή και η απελευθέρωση της μελατονίνης στον εγκέφαλο συνδέεται με την ώρα της ημέρας, αυξάνεται όταν υπάρχει σκοτάδι και μειώνεται όταν είναι μέρα. Η παραγωγή της μελατονίνης μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Η μελατονίνη είναι διαθέσιμη σε συμπλήρωμα διατροφής, συνήθως με τη μορφή χαπιού. Τα περισσότερα συμπληρώματα μελατονίνης παρασκευάζονται στο εργαστήριο (πχ Circadin).

Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν μελατονίνη για τις διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία και το τζετ λαγκ. Σε αντίθεση με άλλα φάρμακα για τον ύπνο, είναι απίθανο να εξαρτηθείτε από την μελατονίνη, να έχετε μειωμένη απόκριση μετά από συνεχόμενη χρήση ή να εμφανιστούν παρενέργειες.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη χρησιμοποιείται για καταστάσεις όπως:

Διαταραχή καθυστερημένης έναρξης του ύπνου. Σε αυτή τη διαταραχή το μοτίβο ύπνου είναι καθυστερημένο κατά δύο ώρες ή περισσότερο από ένα συμβατικό μοτίβο ύπνου, με αποτέλεσμα να πηγαίνετε για ύπνο αργά και να ξυπνάτε πιο αργά. Οι μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη μειώνει την ώρα που χρειάζεστε για να αποκοιμηθείτε και προωθεί την έναρξη του ύπνου σε νέους ενήλικες και παιδιά. Πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δώσετε μελατονίνη στο παιδί σας.

Αϋπνία. Οι μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη ίσως να προάγει την ανακούφιση από την αδυναμία να αποκοιμηθεί κάποιος και να παραμείνει κοιμισμένος (αϋπνία) και να βελτιώνει τη συνολική διάρκεια του ύπνου, την ποιότητά του και το χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί.

Τζετ λαγκ. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί σε μέτριο βαθμό να βελτιώσει τα συμπτώματα του τζετ λαγκ, όπως η εγρήγορση.

Διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού σε ανθρώπους με τύφλωση. Η μελατονίνη βοηθά στη βελτίωση αυτών των διαταραχών στους ενήλικες και στα παιδιά.

Διαταραχή του ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η μελατονίνη ίσως να βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου στη διάρκεια της ημέρας σε ανθρώπους που η δουλειά τους απαιτεί να μην δουλεύουν παραδοσιακά το πρωί.

Διαταραχές στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η μελατονίνη βοηθά στη θεραπεία αυτών των διαταραχών στα παιδιά με αναπηρίες.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται μελέτες σχετικά με τη δράση της μελατονίνης στη βελτίωση των γνωστικών ελλειμμάτων που παρατηρούνται στους ανθρώπους με άνοια Alzheimer και προλαμβάνει την κυτταρική βλάβη που συνδέεται με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

Ασφάλεια και παρενέργειες μελατονίνης

Το σώμα μας παράγει αρκετή μελατονίνη για την κάλυψη των αναγκών μας. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μελατονίνη προάγει τον ύπνο και είναι ασφαλής για βραχυπρόθεσμη χρήση. Η μελατονίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση του ύπνου , οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού στους τυφλούς και βοηθά σε ένα βαθμό στην αϋπνία. Βέβαια η χρήση της πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Η μελατονίνη που λαμβάνεται από το στόμα είναι γενικά ασφαλής. Σε κάποιες περιπτώσεις η μελατονίνη μπορεί να προκαλέσει:

Πονοκέφαλο

Ζαλάδα

Ναυτία

Υπνηλία

Λιγότερο συχνές παρενέργειες της μελατονίνης περιλαμβάνουν τα βραχυχρόνια συναισθήματα κατάθλιψης, το ήπιο τρέμουλο, οι κράμπες στην κοιλιά, η ευερεθιστότητα, η μειωμένη εγρήγορση, η σύγχυση ή ο αποπροσανατολισμός και η ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).

Επειδή η μελατονίνη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, καλό θα ήταν να μην οδηγείτε ή να μην χρησιμοποιείτε μηχανήματα μέσα σε πέντε ώρες από τη στιγμή που θα πάρετε το συμπλήρωμα.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε την χρήση της μελατονίνης αν έχετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα