Eγκύκλιος για τη νέα ρύθμιση

Εκδόθηκεαπό το ΙΚΑ, η απαραίτητη εγκύκλιος γιανα ξεκινήσει από την Πέμπτη η υποβολή αιτήσεωνυπαγωγής στη νέα ρύθμιση, που δίνει τηδυνατότητα τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμωνοφειλών σε έως 100 δόσεις. Στην εγκύκλιορυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες πουαφορούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τοχρόνο ισχύς της (έως 30 Απριλίου), καθώςεπίσης και τον τρόπο μετάβασης απόπαλαιότερες ρυθμίσεις στην καινούργια.Πιο αναλυτικά, στις διατάξεις τηςπαρούσας ρύθμισης εντάσσονται, κατόπινυποβολής
αίτησης του οφειλέτη:

*Οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμεςτην 02/03/2015, δηλαδή οφειλές που αφορούντην περίοδο απασχόλησης έως 31/01/2015. Σεαυτές συμπεριλαμβάνεται και το δώροΧριστουγέννων 2014, στους φορείς πουπροβλέπεται η καταβολή του.

*Ειδικάγια τον Ο.Α.Ε.Ε., εντάσσονται οφειλές τηςχρονικής περιόδου έως 31/12/2014 και για τονΟ.Γ.Α. οφειλές χρονικής περιόδου έως30/06/2014.

*Οικαθυστερούμενες έως την ανωτέρωημερομηνία οφειλές, που τελούν σεαναστολή είσπραξης.

*Οφειλέςμέχρι την ως άνω χρονική περίοδο πουείναι ενταγμένες σε υφιστάμενα προγράμματαρύθμισης. Στις περιπτώσεις αυτές γιατον υπολογισμότου αριθμού των δόσεωντηςρύθμισης του Ν. 4321/2015 συνυπολογίζεταιτο πλήθος των δόσεων που έχει ήδηκαταβληθεί στην προϋφιστάμενη ρύθμιση.

*Οφειλές που αφορούν επιστροφές παροχώνκαι ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψουςέως 500.000 ευρώ.


Επίσης,μεταφέρεται αυτοδίκαια στη νέα ρύθμιση,τουπόλοιπο της οφειλής, όσων έχουν ενταχθείστον προσωρινό διακανονισμό του άρθρου48 του ν.3943/2011, εφόσον αυτό υπερβαίνειτις 15.000 ευρώ.Οιοφειλέτες αυτοί, εντάσσονται στη ρύθμισητου παρόντος νόμου αυτοδίκαια για 100δόσεις, έχουν όμως τη δυνατότητα υπαγωγήςσε μικρότερο αριθμό δόσεων μετά απόαίτησήτους που υποβάλλεται μέχρι την 30/04/2015.Εκτόςαν με αίτησή τους που μπορεί να υποβληθείμέχρι 30.4.2015ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μικρότεροαριθμό δόσεων.

Σεδιαφορετική περίπτωση, από τον ανώτατοαριθμό δόσεων της νέας ρύθμισης (100δόσεις) θα αφαιρείται ο αριθμός τωνδόσεων που έχουν καταβληθεί στηνπροηγούμενη ενεργή ρύθμιση. Ο αριθμόςαυτός θα είναι ο ανώτατος αριθμός δόσεωνπου μπορεί να επιλέξει οφειλέτης στηνπαρούσα ρύθμιση.

Ηυποβολή της σχετικής αίτησης, μπορείνα γίνει μέχρι την τελευταία εργάσιμηημέρα του Απριλίου 2015. Επίσης, προϋπόθεσηείναι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικώνεισφορών από 01.03.2015 και εφεξής. Ειδικάγια το ΙΚΑ, προϋπόθεση είναι η καταβολήτων τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορώναπό 1.2.2015 και μετά.


Όροιτης ρύθμισης

Τοσύνολο της οφειλής (κύριαοφειλήκαιπροσαυξήσεις),κεφαλαιοποιείταιτον προηγούμενο μήνα από αυτόν τηςρύθμισης και δύναται να εξοφληθεί μέχρικαι σε 100 μηνιαίες δόσεις. Στους οφειλέτεςπου εντάσσονται στην παρούσα ρύθμισηχορηγούνται εκπτώσεις επί των προσαυξήσεωνκαι προσθέτων τελών, εξαιρουμένωντων αυτοτελώς προστίμων(ΠΕΠ,ΠΕΑΠ, ΠΕΠΑΕ), ωςακολούθως:

*Εφάπαξκαταβολή - ποσοστό έκπτωσης 100%.

*Ρύθμιση έως 36 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση80%.

*Ρύθμιση από 37 έως 50 μηνιαίες δόσεις -έκπτωση 70%.

*Ρύθμιση από 51 έως 72 μηνιαίες δόσεις-έκπτωση60%

*Ρύθμιση από 73 έως100 μηνιαίες δόσεις-έκπτωση50%.


Σεκάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίαςδόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικέςοφειλές, δεν μπορεί να είναι μικρότεροτων 50 ευρώ. Από το μήνα υπαγωγής στηρύθμιση ηκύρια οφειλή,όταναυτή υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, βαρύνεταιμε μηνιαίοεπιτόκιο 0,25% (ετήσιο 3%). Γιαύψος οφειλής έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεταικαμία προσαύξηση.


Ειδικάγια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου(ΝΠΔΔ) και Ανώνυμες Εταιρίες, μη εισηγμένεςστο Χρηματιστήριο του Δημοσίου και γιαΟ.Τ.Α. Α' και Β' βαθμού που επιδιώκουνκοινωφελείς και άλλους δημόσιουςσκοπούς, προβλέπονται ευνοϊκότερεςδιατάξεις ρύθμισης των ασφαλιστικώνοφειλών προς το Ι.Κ.Α.

Ηίδια δυνατότητα παρέχεται επιπλέον σε:

■ ΑγροτικέςΣυνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) τουν. 4015/2011.

■ΑγροτικέςΣυνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) κάθε βαθμού και ΣυνεταιριστικέςΕταιρίες (Σ.Ε.) του ν.2810/2000, όπως ίσχυσεπριν την τροποποίησή του, που βρίσκονταισε καθεστώς εκκαθάρισης.

ΣυνεταιριστικέςΕταιρείες του αρθ.32 του ν.2810/2000οιοποίες δεν έχουν μετατραπεί σε ΑγροτικέςΕταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ),

ΚΕΣΕ,οι οποίες διατηρούνται με το άρθρο 50του ν.4315/2014.


Πιοσυγκεκριμένα, οι οφειλές των εν λόγωνομικών προσώπων που κατέστησανληξιπρόθεσμες 2/3/2015 (αφορούνεισφορέςπεριόδουμέχρικαιτονΙανουάριοτου2015),κεφαλαιοποιούνταιέως 31/12/2014 και ρυθμίζονται, κατόπιναιτήσεως, έως150 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις με έκπτωση50%επίτων προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών.Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ανωτέρωρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσώνεισφορών από 01/03/2015.

Κατάτη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεταιη καθυστέρηση, κατά ένα μήνα, καταβολήςμίας δόσης ανά δωδεκάμηνο προγράμματοςρύθμισης.


Διαδικασίαυπαγωγής στη ρύθμιση

Οφειλέτεςτου Ι.Κ.Α. και οφειλέτες που έχουν ενταχθείστο Μητρώο Οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο. , μπορούννα υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στηνπαρούσα ρύθμιση απευθείαςστηνυπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο ή στην ταμειακή υπηρεσίατου Ι.Κ.Α. που ανήκει ο οφειλέτης, χωρίςνααπαιτείται προσκόμιση υπηρεσιακούσημειώματος από το φορέα.


Γιατο σύνολο των οφειλών του Ι.Κ.Α. μετά τηνκαταχώριση της αίτησης εκδίδεται άμεσαηαπόφαση ρύθμισης με βάση τις οφειλέςπου, κατά την ημερομηνία έκδοσης τηςαπόφασης εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμεςστη βάση δεδομένων του Ο.Π.Σ.-Ι.Κ.Α. βάσειτων Ελέγχων Δηλωθέντων Καταβληθέντων(ΕΔΚ).

Μετην αποθήκευση της αίτησης και τηδημιουργία της σχετικής απόφασηςρύθμισης, ο οφειλέτης υποχρεούται νακαταβάλλει την α' δόση στην υπηρεσίαπου εξέδωσε την απόφαση προκειμένου ηρύθμιση να καταστεί ενεργή και να τουχορηγηθεί η σχετική απόφαση.

Καταληκτικήημερομηνία καταβολής των δόσεων τηςσυγκεκριμένης ρύθμισης αποτελεί ητελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.


Οφειλέτες- ελεύθεροι επαγγελματίες με μηδενικόεισόδημα

Οφειλέτεςτου Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν διακόψει τηνεπαγγελματική τους δραστηριότητα καιοφειλέτες - ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α. πουασκούν ελεύθερο επάγγελμα, μεαποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημακατάτο έτος χρήσης 2014, υποβάλλουν αίτησηυπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση μετά τηνπάροδο του 12μηνου αναστολής αναγκαστικώνμέτρων και οπωσδήποτε μέχρι31/03/2016.Οιρυθμίσεις της παρούσας δεν έχουν εφαρμογήγια οφειλές ατομικών επιχειρήσεων προςτο Ι.Κ.Α. από απασχόληση προσωπικού. Γιατην απόδειξη του μηδενικού εισοδήματοςθα υποβάλλεται συνημμένα με την αίτησηαναστολής μέτρων, αντίγραφο τηςΦορολογικής Δήλωσης ή ΕκκαθαριστικόΣημείωμα για το οικονομικό έτος 2015, ήελλείψει αυτών Υπεύθυνη Δήλωση του αρθ.8 του ν.1599/86. Οφειλέτες που θα υποβάλλουνΥπεύθυνη Δήλωση, υποχρεούνται ναπροσκομίσουν αντίγραφο ΕκκαθαριστικούΣημειώματος μετά την ολοκλήρωση υποβολήςτης φορολογικής δήλωσης στη Γ.Γ.Π.Σ. .Επιδόματαανεργίας και προνοιακές παροχές δενσυμπεριλαμβάνονται στα εισοδήματα πουλαμβάνονται υπόψη.Μετάτην πάροδο των δώδεκα μηνών, ο οφειλέτηςυπάγεται σε ρύθμιση σύμφωνα με τιςκοινοποιούμενες διατάξεις, μετά απόαίτηση που υποβάλλεταιμέχρι31/03/2016.


Κατάτη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσονπληρούνται οι όροι της και καταβάλλονταιοι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οαρμόδιος Φ. Κ. Α. χορηγεί στους υπόχρεουςμηναίο πιστοποιητικό οφειλών, στο οποίοπιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσόοφειλής και το οποίο επέχει θέσηαποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Γιατις επιχειρήσεις του εδαφίου ε' τηςπαραγράφου 5 του άρθρου 8 του Α.Ν.1846/51,όπως ισχύει, που θα υπαχθούν σε καθεστώςρύθμισης με τις διατάξεις της παρούσαςκαι είναι συνεπείς με τους όρους αυτής,θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής,για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίουέργου, χωρίς παρακράτηση, εφόσον το έργογια το οποίο χορηγείται το πιστοποιητικόδεν οφείλει τρέχουσες ή ληξιπρόθεσμεςοφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλήςτου έργου θα χορηγείται πιστοποιητικόοφειλής με παρακράτηση, τη συνολικήοφειλή του έργου.


Προεξόφλησηρύθμισης

Στηνπερίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σεοποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, ναεξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσειςτων ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνειαπαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσούτων προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχείστον αριθμό των μηνιαίων δόσεων πουτελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.


Αναστολήαναγκαστικών μέτρων - ασφαλιστικήενημερότητα

Ταευεργετήματα που καρπώνονται οι οφειλέτεςπου εντάσσονται σε ρύθμιση σύμφωνα μετον παρόντα νόμο, τηρούν τους όρουςαυτού και καταβάλλουν τις τρέχουσεςασφαλιστικές εισφορές, είναι τα εξής:

*Αναστέλλεταιη ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνωνκατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και2 του αρθρ. 1 του α.ν.86/1967 (Α' 136), όπως ισχύει.

*Αναβάλλεταιη εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκεή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της,διακόπτεται.

*Αναστέλλεταιη συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικήςεκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων εφόσονέχει καταβληθεί η πρώτη δόση.

*Αναστέλλεταιο χρόνος παραγραφής των οφειλών, σύμφωναμε τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ.8του άρθρου 2 του ν.2556/1997 (Α'270).

Σεπερίπτωση που ο οφειλέτης απολέσει τοευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα πουέχουν ανασταλεί συνεχίζονται. Η ρύθμισηαπόλλυται σε περίπτωση:

α.Καθυστέρησης πέραν της μίας δόσηςρύθμισης, για ένα μήνα, ανά δωδεκάμηνοπρογράμματος ρύθμισης.

β.Μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.


Ηαπώλεια της ρύθμισης έχει ως συνέπειες:

*Τηναπώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης.

*Τηνκατάσταση ως απαιτητού του συνόλου τουυπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενωνπροσαυξήσεων και τόκων.

*Τηνεπιδίωξη της είσπραξής της με όλα ταπροβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσίαμέτρα.


Επισημαίνεταιότι οι οφειλέτες που θα απολέσουν τοδικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης, δύνανταινα υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση σύμφωναμε τα οριζόμενα στις διατάξεις τηςυποπαραγράφου ΙΑ.1 της παραγράφου ΙΑ'του Ν. 4152/2013.



Κατασχέσειςεις χείρας τρίτου

Σύμφωναμε τις διατάξεις της παρ.9 του αρθ.63 τουν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/τ. Α'), όπως αντικαθίστανταιμε το αρθ.10 του παρόντος νόμου, τα εντόςτου μήνα της ρύθμισης, αποδιδόμενα ποσάαπό κατασχέσειςεις χείρας τρίτων πουείχαν επιβληθεί πριν την υπαγωγή στηρύθμιση, λαμβάνονται υπόψη γιατην υπαγωγή στη ρύθμιση και για τηνκάλυψη τρεχουσών δόσεων ρύθμισης,ηδε κατάσχεση αίρεται μετά την υπαγωγήσε ρύθμιση και την υποβολή σχετικούαιτήματος.


Συμψηφισμός

Οσυμψηφισμός που προβλέπεται στο άρθρο1 του Ν.4254/2014 (Α' 85), όπως τροποποιήθηκεμε το αρθ. 16 του ν.4305/14 και αφορά χρηματικέςαπαιτήσεις του οφειλέτη έναντι Δημοσίουπου προέρχονται από επιστροφές ΦόρουΠροστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματοςμε οφειλές στους Φορείς ΚοινωνικήςΑσφάλισης, χωρεί και μετά τη συμμόρφωσητου οφειλέτη στην παρούσα ρύθμιση. Οσυμψηφισμός μπορεί να γίνει μέχρι τουποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 τωνεναπομεινασών δόσεων. Στην περίπτωσηεφαρμογής των διαδικασιών συμψηφισμούεξοφλούνται κατά προτεραιότητα οιτελευταίες δόσεις.


Οφειλέςσε περισσότερους ΦΚΑ

Σεπερίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερουςτου ενός ασφαλιστικούς οργανισμούς, ηεξόφληση ή η ρύθμιση γίνεται ανάασφαλιστικό οργανισμό. Ως εκ τούτου, οοφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσειή να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών τουπρος τους ασφαλιστικούς οργανισμούς,ή να επιλέξει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσειτην οφειλή του προς έναν εξ αυτών,αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις οφειλέςπρος τους λοιπούς.


Στηνπαρούσα ρύθμιση δεν εντάσσονται οφειλέςαπό:

*Προαιρετικήασφάλιση.

*Έκπτωτουςπρομηθευτές.

*Φαρμακοποιούς.

*Αχρεωστήτωςκαταβληθείσα μισθοδοσία.

*Υπεξαίρεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα