Exotix: Δεν περιμένουμε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποδεικνύονται όσο δύσκολες προβλεπόταν, ίσως και λίγο περισσότερο δύσκολες, αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Exotix.

Όπως σχολιάζει, μετά από την αρχική αποστολή τον Σεπτέμβριο, η τρόικα δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην Αθήνα εξαιτίας της έλλειψης προόδου από την ελληνική πλευρά για βασικά εκκρεμή ζητήματα. “Οι δύο πλευρές συναντώνται

τώρα στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η αξιολόγηση εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Exotix εκτιμά ότι το ραντεβού των δύο πλευρών θα κατέληγε στο να μπορούν να ισχυριστούν και οι δύο πλευρές ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος προκειμένου η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, δεδομένων των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών και των πολιτικών περιορισμών που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση εν όψει της εκλογής νέου προέδρου της δημοκρατίας, “θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να καθυστερήσει και να περιέλθει στο επόμενο έτος, ίσως μετά από τη διαδικασία εκλογής πρόεδρου της δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Αυτό θα απαιτήσει μια παράταση του ισχύοντος προγράμματος της ΕΕ”.

Δεν θεωρεί ωστόσο ότι μια τέτοια καθυστέρηση θα μειώσει τις πιθανότητες που θα έχει η κυβέρνηση να εκλεγεί ο υποψήφιός της για την προεδρία της δημοκρατίας, καθώς μπορεί να ισχυριστεί (η κυβέρνηση) ότι αντιστάθηκε στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας. “Ως εκ τούτου, το βασικό μας σενάρια παραμένει ότι θα αποφευχθούν οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές”.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό outlook, η Exotix διατηρεί την άποψή της ότι η πιο πιθανή έκβαση στη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου, είναι πως ο υποψήφιος της κυβέρνησης θα εκλεγεί. Ωστόσο, αναγνωρίζει πως πρόκειται να είναι μια σκληρή διαδικασία. “Παρά την αναστάτωση στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να επιχειρεί να περάσει μια αμφισβήτηση της ηγεσίας, δεν νομίζουμε πως θα σύρει τη χώρα σε πολιτική κρίση όπως έκανε το 2012, ζητώντας από τους οπαδούς να μην ψηφίσουν τον υποψήφιο της κυβέρνησης συνασπισμού. Θεωρούμε πως η αναστάτωση, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, θα ήταν πολύ μεγάλη”.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες “παίζουν” ανοιχτά με την ιδέα της ευθυγράμμισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και της μη υποστήριξης του υποψηφίου της κυβέρνησης. “Ωστόσο, θεωρούμε πως είναι ακόμη προς το συμφέρον τους να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βουλής, λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλά ποσοστά που λαμβάνουν στις δημοσκοπήσεις”.

Σχολιάζει ακόμη ότι ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας, είναι ο προϋπολογισμός του 2015. Μάλιστα, αφού υπογραμμίζει πως ο προϋπολογισμός κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή χωρίς την έγκριση της τρόικας, όπως είχε συμβεί πέρυσι, “όταν οι Έλληνες κατέθεσαν επίσης τον προϋπολογισμό τους παρά τη σημαντική διαφωνία. Κατάφεραν να διατηρήσουν τις δημοσιονομικές εξελίξεις υπό έλεγχο, παρά τις σημαντικές ανησυχίες της τρόικας και τη συνεχή στενή εποπτεία”.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Exotix δηλώνουν “έκπληκτοι” από το εύρος της διαφωνίας που υπάρχει για το δημοσιονομικό outlook του 2015. Ακόμη, τονίζουν πως αν και οι μεγάλες διαρθρωτικές και θεμελιώδεις δημοσιονομικές αλλαγές στην Ελλάδα έχουν καταστήσει τις δημοσιονομικές προβλέψεις μια λεπτή τέχνη, “θεωρούμε πως οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες για την τρόικα να αποδεχθεί ως περιθώριο λάθους σε αυτό το στάδιο. Ακόμη και αν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει κάποια αξιοπρεπή μέτρα, θεωρούμε πως η διαφορά είναι πολύ μεγάλη για να εγκρίνει η τρόικα το δημοσιονομικό πακέτο του επομένου έτους”.

Ενώ μια άμεση συμφωνία για την αξιολόγηση θα ήταν ιδανική και για τις δύο πλευρές, πρέπει να αρχίσουν να εξετάζονται οι δεύτερες καλύτερες λύσεις σε αυτό το στάδιο. Εάν δεν υπάρξει μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, μια από τις πιεστικές εργασίες θα είναι η έγκριση μιας παράτασης του προγράμματος, όταν αυτό λήξει στα τέλη του ΕΤους.

Χωρίς μια τέτοια παράταση, εκτιμά ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν την πρόσβαση στην τακτική χρηματοδότηση από το σύστημα της κεντρικής τράπεζας, καθώς και την πιθανή μείωση των haircuts στα collateral που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, εκτιμά η Exotix, ένα τέτοιο αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί στο Eurogroup από την Ελλάδα στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, για να δωσει χρόνο στις εθνικές κυβερνήσεις να απαντήσουν στο αίτημα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Εναλλακτικά, ίσως να είναι απαραίτητο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup αργότερα τον Δεκέμβριο, από τη στιγμή που η συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς.

Κάνει δε λόγο, για τρία πιθανά σενάρια.

Το πρώτο, έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρεί και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν σκληρά να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Το βασικό είναι, πόσα θα ικανοποιήσουν την τρόικα σε σχέση με την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. “Οι Έλληνες δεν είναι προφανώς σε θέση -και δεν βλέπουν την ανάγκη- να υιοθετήσουν μεγάλης κλίμακας δημοσιονομικά μέτρα. Η ελληνική πλευρά ίσως προτείνει μικρότερο και λιγότερο ευαίσθητα μέτρα για να κατευνάσει την τρόικα. Αλλά σίγουρα θα είναι δύσκολο για την τρόικα να δώσει άνετα την σφραγίδα της έγκρισης, με δεδομένο το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Και με δεδομένο τον περιορισμένο χρόνο που είναι διαθέσιμος, θεωρούμε ότι θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους”.

Το δεύτερο σενάριο, κάνει λόγο για την παράταση του προγράμματος της ΕΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και την επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές. Αυτό το σενάριο θα αγοράσει χρόνο και στις δύο πλευρές ώστε να συμφωνήσουν για τις πολιτικές που θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αιτηθεί μιας παράτασης έξι εβδομάδων για το πρόγραμμα της ΕΕ και οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο πριν από την εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας. Επιπλέον, για να κλείσει η συμφωνία, “οι Έλληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν ακόμη τα αναγκαία μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και αντιλαϊκών δημοσιονομικών περικοπών, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, το πρόγραμμα παρατείνεται και η αξιολόγηση ολοκληρώνεται μετά από την εκλογή πρόεδρου της δημοκρατίας. Μια τέτοια λύση θα δώσει χρόνο σε όλες τις πλευρές να αξιολογήσουν τις εξελίξεις και στη συνέχεια να δουν εάν χρειάζεται προς τα μέσα του έτους συμπληρωματικός προϋπολογισμός. “Σημειώνεται ότι μιλάμε για μετά από την διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα