KΕΔΕ προς κυβέρνηση: Πειθαρχικές διώξεις εσείς; Κάλπες... εμείς!

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Με τις παραιτήσεις τους, αλλά και τις παραιτήσεις των μελών των δημοτικών συμβουλίων στα οποία ηγούνται –κάτι που ισοδυναμεί με πρόωρες... αυτοδιοικητικές κάλπες– απειλούν οι δήμαρχοι της χώρας, ειδικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποσύρει εκείνη τη διάταξη του εφαρμοστικού νομοσχεδίου (που αναμένεται να ψηφισθεί αύριο) η οποία προβλέπει ακόμα και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος τους εφόσον δεν τηρούν απαρέγκλιτα τον προϋπολογισμό τους.

Η απόσυρση της απειλής

πειθαρχικής δίωξης είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για να μη δει η χώρα μπαράζ παραιτήσεων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, δήλωσε στέλεχος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), βγαίνοντας από τη σύσκεψη που είχε το Κεντρικό Συμβούλιο της ένωσης με τον υπ. Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα χθες νωρίς τ’ απόγευμα στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα.

Και αυτό γιατί στην ΚΕΔΕ θεωρούν «αδιανόητο» να απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις εκλεγμένοι από το λαό κάθε πόλης δήμαρχοι σε περίπτωση που δεν τηρήσουν ένα Προϋπολογισμό τον οποίο θα έχει καθορίσει... κάποιος άλλος και συγκεκριμένα το Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Το «Παρατηρητήριο» αυτό με τη σειρά θα υπόκειται υπό τον πλήρη, ουσιαστικά, έλεγχο του Υπ. Οικονομικών.

Στελέχη, μάλιστα, της ΚΕΔΕ αναρωτιούνται αν θα μπορούσε ποτέ ο κ. Στουρνάρας ή άλλος υπουργός να υποστεί πειθαρχικές διώξεις σε περίπτωση που... δεν πετύχαινε τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο.

Εξάλλου, οι δήμαρχοι θεωρούν σχεδόν φύσει αδύνατο να καταφέρουν να προβλέψουν επακριβώς ακόμα και τα «δικά τους» έσοδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα μειωμένα δημοτικά τέλη που εισπράττουν είτε λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης κάποιων νοικοκυριών ή επιχειρήσεων είτε λόγω καθυστερημένης καταβολής τους από τη ΔΕΗ.

Για να αυξηθούν τα έσοδα τους, οι δήμαρχοι πρότειναν την τιτλοποίηση τους και την ανάληψη από το ίδιο το ΥΠΟΙΚ της είσπραξης τους.

Παράλληλα, οι επικεφαλής της ΚΕΔΕ εξέφρασαν την βάσιμη ελπίδα ότι το 80% των δημοτικών αστυνόμων που τίθενται σε καθεστώς «κινητικότητας» θα στελεχώσει μια ειδική υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας στα πλαίσια της ΕΛ.ΑΣ. υπό τον υπ. Δημοσίας Τάξης και, άρα, δεν θα απολυθεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη της ΚΕΔΕ «έπεσαν» προτάσεις για καταργήσεις νομικών προσώπων των δήμων προκειμένου να πιαστεί ο επόμενος στόχος των 12.500 «κινητοποιήσιμων» δημοσίων υπαλλήλων, μετά το Σεπτέμβριο.

Σ’ αυτούς, πάντως, φέρεται να είπε ο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πως δεν θα περιληφθούν οι καθαρίστριες των σχολείων.

Στίγμα, πάντως, του τι πρόκειται να γίνει μεταξύ του «Παρατηρητηρίου» του ΥΠΟΙΚ και των δημάρχων, αν περάσει η πλήρης επιτροπεία του ΥΠΟΙΚ πάνω στους Δήμους, έδωσε η αποχώρηση ενός μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που ηγείται ενός μεγάλου δήμου των δυτικών προαστίων της Αθήνας από τη σύσκεψη ΥΠΟΙΚ-ΚΕΔΕ όταν φέρεται να άκουσε ένα αρμόδιο σύμβουλο του ΥΠΟΙΚ για θέματα ΟΤΑ να αποκαλεί τους δημάρχους ... «Ταλιμπάν».

Και να φαντασθεί κανείς, πως μέχρι τότε το «κλίμα» ήταν… «καλό», σύμφωνα με όσα είπε βγαίνοντας από τη σύσκεψη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κος. Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον αρμόδιο για τους δήμους, υπ. Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Προφανώς, το κλίμα ήταν «καλό» ενόσω παρέμεναν ακόμα οι δύο υπουργοί στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΥΠΟΙΚ, ακριβώς γιατί η συζήτηση δεν είχε περάσει ακόμα στα «ουσιώδη» και... χάλασε όταν στην αίθουσα έμειναν μόνοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στη λύση του αδιεξόδου, δηλαδή ο Υπ. Οικονομικών και το ΚΣ της ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ, από εκεί και πέρα, αναμένει τις απαντήσεις από το ΥΠΟΙΚ στα αιτήματά της μέχρι αύριο Τρίτη, ενώ ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή την Τετάρτη θα επανεξετάσει τη στάση της.

Keywords
Τυχαία Θέματα