Αυστραλία: Μείωση επιτοκίων

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε σήμερα τα επίσημα επιτόκια κατά 0,25%. Τα επίσημα επιτόκια βρίσκονται τώρα στο 3,25%, από 3% που ήταν το 2009 στην αποκορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η μείωση των επιτοκίων, όπως εξήγησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, οφείλεται στην ανησυχία για την επιδείνωση της
παγκόσμιας οικονομίας, στην πτώση των τιμών των μεταλλευμάτων που εξάγει η Αυστραλία αλλά και στη «θωράκιση» της αυστραλιανής οικονομίας μπροστά στο ενδεχόμενο να χειροτερεύσει η κατάσταση. Η μείωση των επιτοκίων οδήγησε και σε πτώση της αξίας του δολαρίου Αυστραλίας κατά επτά σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να μειωθεί η αξία του δολαρίου για να αυξηθούν οι εξαγωγές των αυστραλιανών προϊόντων. Στο μεταξύ αύξηση 1,4% παρουσίασαν οι τιμές των ακινήτων της Αυστραλίας τον Σεπτέμβριο και αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 2,5 χρόνων. Η αύξηση των τιμών των ακινήτων αποδίδεται στη διαδοχική μείωση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.

Εξάλλου πρόβλεψη ότι το εθνικό εισόδημα της Αυστραλίας θα μειωθεί στους επόμενους 18 μήνες, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, έκανε ο οικονομολόγος Κρις Κάτον του BT Financial Group. Την θέση αυτή ασπάζεται και η οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review στην τριμηνιαία ανάλυσή των οικονομικών στοιχείων της χώρας. Από την έρευνα προκύπτει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας πέφτει και αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην αυστραλιανή οικονομία. Οι περισσότερες εξαγωγές της Αυστραλίας, ως γνωστόν, πάνε στην Κίνα.

Σύμφωνα με την RD Securities-Melbourne Institute Monthly Inflation Gauge που κάθε μήνα καταγράφει το κόστος ζωής, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,2% και σε ετήσια βάση τρέχει με 2,4%. Παράλληλα, άλλα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν μικρή μείωση της παραγωγικότητας στην Αυστραλία τον περασμένο μήνα. Μείωση, επίσης, εμφανίζουν σχεδόν όλοι οι βιομηχανικοί κλάδοι της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα