Ανέτοιμη η Σλοβενία για το προσφυγικό

Αν μετανάστες φθάσουν στα σύνορα της Σλοβενίας, οι αρχές θα τους υποβάλλουν σε ελέγχους ασφαλείας, μεταδίδουν σήμερα σλοβενικά ΜΜΕ και διατυπώνουν αμφιβολία, αν η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με μεταναστευτικό κύμα, όπως η Σερβία και η Ουγγαρία.

Δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές εξέτασαν τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος από τη Σλοβενία

με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για αποτυχία πρόβλεψης μαζικής άφιξης προσφύγων.

Η σλοβενική κυβέρνηση δέχθηκε κριτική και για ελλιπή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και κλήθηκε να αναβαθμίσει το διάλογο με τους εκπροσώπους τους.

Η σλοβενική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή προσφύγων, αλλά η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ρεαλιστικό, επειδή προβλέπει πιθανή άφιξη μόνο μερικών εκατοντάδων προσφύγων και τη διαμονή τους σε κέντρα υποδοχής και όχι είσοδο μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες που θα ζητήσουν άσυλο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τη νομοθεσία περί διεθνούς προστασίας. Οι άλλοι μετανάστες θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και σε αυτή τη διαδικασία, η πρώτη χώρα προορισμού θα είναι η χώρα από την οποία εισέρχονται στη Σλοβενία.
Η συνεδρίαση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του αντιπολιτευόμενου κόμματος Νέα Σλοβενία, (ΝSi) το οποίο ζήτησε να εξεταστεί, αν η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή μαζική άφιξη προσφύγων και αν υπάρχουν δυνατότητες στέγασης και υγειονομικής φροντίδας χιλιάδων ανθρώπων.

Επίσης ζήτησε να ενημερωθεί για ενδεχόμενες παράνομες διελεύσεις των συνόρων και ποια στάση θα τηρήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση υποβολής μαζικών αιτήσεων χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για τη συνεργασία με τους δήμους στα σύνορα.

Η υπουργός Εσωτερικών, Βέσνα Γκιόργκος - Ζνίνταρ δήλωσε ότι το υπουργείο και η αστυνομία είναι σε επικοινωνία με τις χώρες που είναι ήδη αντιμέτωπες με κύματα προσφύγων για να λάβουν στοιχεία που αφορούν τον αριθμό τους και τους κινδύνους ασφάλειας.

Η αστυνομία ετοιμάζεται για πιθανά σενάρια, ανέφερε η υπουργός στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Εξήγησε ακόμη ότι στο Κέντρο Αλλοδαπών θα εγκαθίστανται όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα και δεν καταθέτουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Στη συνέχεια θα επαναπροωθούνται στη χώρα, από την οποία εισέρχονται στη Σλοβενία.

Οι μετανάστες που θα εισέρχονται στη χώρα θα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος για τη διεθνή προστασία και άσυλο δεν θα χορηγείται σε δράστες σοβαρών αδικημάτων, πρόσθεσε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Μπόστιαν Σέφιτς είπε ότι το υπουργείο ενισχύει την ομάδα που θα ασχοληθεί με το ζήτημα των προσφύγων, ώστε να επιταχύνει τις διοικητικές διαδικασίες.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση μαζικής άφιξης προσφύγων, η Σλοβενία θα αντιμετώπιζε προβλήματα παρόμοια με εκείνα που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες.

Συμφώνησε ακόμη με την άποψη πολλών βουλευτών, ότι η ΕΕ θα χρειαστεί μια ενιαία πολιτική ασύλου, αλλά παραδέχθηκε ότι η εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ θα είναι "δύσκολη και χρονοβόρα".

Ο Βίνκο Γκόρενακ, από το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να καθορίσει ποιες τρίτες χώρες ή περιοχές εντός τρίτων χωρών είναι ασφαλείς για την επαναπροώθηση προσφύγων, με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παράσχει ασφάλεια σε όλους.

Ο Ματέι Βάτοβετς, από την αντιπολιτευόμενη "Ενωμένη Αριστερά", και ο Ντράγκαν Μάτιτς, από το κυβερνών Κέντρο Σύγχρονου Κέντρου, διαφώνησαν, τονίζοντας ότι η επαναπροώθηση προσφύγων αποδείχθηκε ακατάλληλη στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα