«Ανεβαίνει» ο κροατικός τουρισμός

Οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στην Κροατία φέτος προέρχονται από περισσότερες από 80 χώρες από όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων στον κροατικό τουρισμό.

Ακόμα κι αν οι περισσότεροι επισκέπτες συνεχίζουν να "καταφθάνουν" από τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Σλοβακία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία

και τη Γαλλία, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός των τουριστών που έρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και αλλού.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού (HTZ), κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, σχεδόν 6 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες είχαν επισκεφθεί την Κροατία, αριθμός αυξημένος κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, πραγματοποιώντας 33 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (αύξηση 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Οι Γερμανοί τουρίστες κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των διανυκτερεύσεων (917.700 Γερμανοί τουρίστες με 6,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σχεδόν το 50% των διανυκτερεύσεων που έγιναν τους πρώτους επτά μήνες του 2013 από τους Γερμανούς επισκέπτες (3,2 εκατ. διανυκτερεύσεις) έγιναν μόνο τον Ιούλιο.

Οι Ρώσοι επισκέπτες "αντιπροσωπεύουν" 730.000 διανυκτερεύσεις, αριθμός μειωμένος κατά 20% σε σύγκριση με τους πρώτους επτά μήνες του περασμένου έτους. Η πτώση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εισαγωγή ενός νέου καθεστώτος θεωρήσεων, που εφαρμόστηκε έπειτα από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιουλίου 2013.

Το νέο καθεστώς θεωρήσεων εισόδου πιθανότατα είναι η αιτία για τη μείωση κατά 26% των διανυκτερεύσεων και από τους επισκέπτες από την Ουκρανία, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η μεγαλύτερη "εισροή" επισκεπτών τους πρώτους επτά μήνες καταγράφηκε από τη Σουηδία και τη Νορβηγία με αύξηση διανυκτερεύσεων κατά 33%. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων που κυμαίνεται από 20% έως και 60% καταγράφεται από τους επισκέπτες που προέρχονται από την Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Λευκορωσία, τη Βραζιλία, την Εσθονία , Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, τον Καναδά, την Κίνα, την Λετονία και τις ΗΠΑ.

Το κροατικό τουριστικό προϊόν με την ποικιλομορφία του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσέλκυσε και το ενδιαφέρον ξένων τηλεοπτικών δικτύων της Ευρώπης. Πρόσφατα, η δημόσια τηλεόραση της Γαλλίας (TF1) παρουσίασε αφιέρωμα για τον τουρισμό στην πόλη Ζάνταρ και τις ομορφιές του αρχιπελάγους της. Εξάλλου, αρκετά άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης "φιλοξένησαν" τον κροατικό τουρισμό σε εκπομπές τους, γεγονός που αναμένεται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό, ανακοίνωσε το HTZ.

Στελέχη του HTZ διοργανώνουν κάθε χρόνο την διαμονή και φιλοξενία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων από όλο τον κόσμο στην Κροατία, προκειμένου να προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δυνατό "χαρτί" του τουρισμού στο εξωτερικό και να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

Μάλιστα, αφιερώματα στην πόλη του Ζάνταρ και τον κροατικό τουρισμό μεταδόθηκαν πριν από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε τηλεοπτικούς σταθμούς του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, ενώ ένα μήνα νωρίτερα, αντίστοιχο αφιέρωμα πρόβαλε και ο αυστριακός τηλεοπτικός σταθμός ORF.

Εξάλλου, και ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός SAT1 έκανε αφιερώματα για τις διακοπές στην Αδριατική που θα μεταδοθούν αυτό το καλοκαίρι στην πρωινή εκπομπή "Fruehstuecksfernsehen", προσθέτει στην ίδια ανακοίνωσή του το HTZ.

Αναφορές για τον κροατικό τουρισμό έγιναν και στο εβδομαδιαίο περιοδικό Le Figaro της Γαλλίας, και στις ιστοσελίδες του BBC και της Wall Street Journal, τονίζει το HTZ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα