Ανησυχία στη Wall Street για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης

Στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει 273 μονάδες, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας στον απόηχο της νέας υποβάθμισης της διεθνούς ανάπτυξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι δείκτες διολίσθησαν κοντά σε χαμηλά δύο μηνών, με τον βιομηχανικό Dow Jones

να γνωρίζει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 31 Ιουλίου. Ο κλάδος των μεταφορών βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο των πιέσεων καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού Έμπολα, με τον δείκτη Dow Transportation να σημειώνει βουτιά 2,5%.

Στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το ΔΤΝ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2014 αντί για το 3,4% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούλιο. Για το 2015 το Ταμείο περιμένει η ανάπτυξη να σκαρφαλώσει στο 3,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 4%.

Το Ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την Ευρωζώνη καθώς και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, αναμένεται να εμφανίσουν ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ειδικότερα, το Ταμείο αναμένει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να διαμορφωθεί το 2014 στο 0,8% (-0,3% από την προηγούμενη εκτίμηση) και το 2015 στο 1,3% (-0,2%).

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ακολούθησαν τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία τα οποία έδειξαν πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τη χρηματοοικονομική κρίση στις αρχές του 2009, σε μια νέα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 272,52 μονάδες (1,60%) κλείνοντας στις 16.719,39 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 69,60 μονάδων (1,56%) και έκλεισε στις 4.385,20 μονάδες.O S&P 500 σημείωσε πτώση 29,72 μονάδων (1,51%) κλείνοντας στις 1.935,10 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones σημειώνεται ότι μόνο η Coca Cola έκλεισε σε ανοδικό έδαφος, στα 43,92 δολάρια με άνοδο 0,32 δολ. ή σε ποσοστό 0,73%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Caterpillar (-3,37%), η United Technologies (-2,69%) και η Johnson and Johnson (-2,36%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,23 δολ. ή σε ποσοστό 8.3% και έκλεισε στα 2,55 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve έδειξαν ότι ο δανεισμός των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκε τον Αύγουστο, αν και ο ρυθμός της αύξησης ήταν ο μικρότερος από τα τέλη του περασμένου έτους.

Ειδικότερα, ο δανεισμός των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 5% ή 13,5 δισ. δολ. σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στα 3,246 τρισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Αυτός ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός από τον περασμένο Νοέμβριο.

Θετικά ήταν τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας με τα ανοίγματα σε θέσεις εργασίας να σκαρφαλώνουν στα 4,84 εκατ. τον Αύγουστο – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001 – από 4,61 εκατ. τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα ανοίγματα θέσεων εργασίας αυξήθηκαν κατά 23%.

Με τον αριθμό των ανέργων στα 9,59 εκατ. τον Αύγουστο, υπήρχαν σχεδόν δύο υποψήφιοι για κάθε νέα θέση, μέγεθος αισθητά βελτιωμένο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013 όταν υπήρχαν τρεις υποψήφιοι για κάθε θέση.

Οι επενδυτές περιμένουν ταυτόχρονα τα αποτελέσματα της Alcoa Inc. την Τετάρτη με τα οποία θα ανοίξει η αυλαία των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ. Τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 ενισχύθηκαν 4,9% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.

Η ανακοίνωση αύριο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve (16-17 Σεπτεμβρίου) ενίσχυσε την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα