Αρχή για την DARIAH-GR
Στην εκδήλωση, που τέθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε η επίσημη πρώτη παρουσίαση του έργου και ενημέρωση για τους ειδικότερους στόχους της ελληνικής ερευνητικής υποδομής.
Το έργο προκύπτει από την ανάγκη για τη δημιουργία ενός δικτύου ερευνητικών ιδρυμάτων ειδικά στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, που θα διασφαλίζει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χρηστών, καθώς και τη διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ερευνητική Υποδομή για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (DARIAH - Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities).
Η εθνική ψηφιακή υποδομή για την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες στοχεύει στο να υποστηρίζει τις διάσπαρτες ελληνικές επιστημονικές κοινότητες στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και να συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνάς τους με τη χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής, καθώς επίσης να διευρύνει τις ευκαιρίες για έρευνα και να προάγει την μακροπρόθεσμη διατήρηση των ερευνητικών δεδομένων σε ψηφιακή μορφή.
Η εγχώρια υποδομή DARIAH θα αναλάβει να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού χώρου για τις ανθρωπιστικές επιστήμες μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων και των δεδομένων. Οι Έλληνες ερευνητές θα έχουν αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης σε ερευνητικά δεδομένα από όλη την Ευρώπη, θα μπορούν να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες, μεθοδολογίες και καλές πρακτικές, καθώς επίσης να πειραματιστούν μέσα από συνεργατικά σχήματα, αλλά και να έχουν αυξημένες ευκαιρίες για χρηματοδότηση του έργου τους μέσω ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων.
Τα 11 ιδρυτικά μέλη της κοινότητας DARIAH είναι η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Ελλάδα, η οποία μόλις άρχισε την υλοποίηση της σχετικής εγχώριας υποδομής (σύντομα θα προστεθεί και το Βέλγιο ως 12ο μέλος). Η ΓΓΕΤ ξεκίνησε το ελληνικό δίκτυο ΔΥΑΣ το 2009 και αυτό, με τη σειρά του, άρχισε την υλοποίηση του έργου DARIA.GR το 2013.
Η εθνική υποδομή βρίσκεται πλέον υπό ανάπτυξη και τον εθνικό συντονισμό της έχει αναλάβει η Ακαδημία Αθηνών (υπεύθυνη η Ελένη Κατσιαδάκη), ενώ οι φορείς-εταίροι που συμμετέχουν, είναι το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας κ.α.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος χαρακτήρισε το έργο DARIAH πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, θα δώσει ώθηση στη σχετική έρευνα, με δεδομένο ότι έχει συνειδητοποιηθεί πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η αξία των ανθρωπιστικών επιστημών (πέραν των θετικών) και για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέχει ήδη εξέχουσα θέση στην Ευρώπη στις ανθρωπιστικές επιστήμες και η νέα ψηφιακή υποδομή θα δώσει στους Έλληνες ερευνητές νέες ευκαιρίες για εξωστρεφή ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, ενώ η ελληνική πολιτισμική κληρονομιά θα καταστεί πιο εύκολα προσβάσιμη στους ξένους ερευνητές. Γι' αυτούς τους λόγους, όπως είπε, η Ελλάδα αποφάσισε εξ αρχής να αποτελέσει ιδρυτικό μέλος του DARIAH και η ενίσχυση των ανθρωπιστικών επιστημών είναι πλέον ανάμεσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΓΓΕΤ.
Ο γενικός διευθυντής του DARIAH-EU Γάλλος καθηγητής Λοράν Ρομαρί τόνισε ότι χωρίς την Ελλάδα στο έργο, θα ήταν απών ένας από τους ισχυρότερους κρίκους διασύνδεσης με την ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά. Δήλωσε αισιόδοξος, επειδή πλέον οι ανθρωπιστικές επιστήμες αντιμετωπίζονται σοβαρά ως ερευνητικό πεδίο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, σε αυτή την κατεύθυνση, θα βοηθήσει περαιτέρω το μεγάλο ψηφιακό πρόγραμμα της ΕΕ «Ορίζων 2020». Η τάση, όπως είπε, είναι πια οι ανθρωπιστικές επιστήμες να ακολουθήσουν τον «ψηφιακό δρόμο», πράγμα που θα διευκολύνει τις διεθνείς ανταλλαγές και το μοίρασμα των πηγών και των αρχείων κάθε κράτους.
Η συντονίστρια της ελληνικής ψηφιακής υποδομής, ιστορικός Ελένη Κατσιαδάκη, διευθύνουσα του Κέντρου Έρευνας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, τόνισε ότι, μετά από πολλά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν στο παρελθόν οι Έλληνες ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών, όλο και περισσότερο πλέον προσβλέπουν στην ψηφιακή τεχνολογία, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις. Έτσι, σιγά-σιγά, ολοένα περισσότεροι ιστορικοί, γλωσσολόγοι, μουσειολόγοι, βιβλιοθηκονόμοι κ.α. αποβάλλουν την παλαιότερη νοοτροπία και υιοθετούν τα νέα ψηφιακά «εργαλεία» και δυνατότητες.
Η κ. Κατσιαδάκη αναγνώρισε ότι, προς το παρόν, στην Ελλάδα ένα μικρό μόνο μέρος του πολιτισμικού περιεχομένου έχει ψηφιοποιηθεί, όμως υπάρχει συνεχής πρόοδος, παρόλο που, όπως είπε, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει ποτέ πλήρης ψηφιοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, στο μέλλον οι ανθρωπιστικές επιστήμες στη χώρα θα αναπτύσσονται σε ένα ολοένα πιο ψηφιακό περιβάλλον, χάρη και στο DARIAΗ.GR.
Για τον κομβικό ρόλο του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» στην ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής, μίλησαν ο πρόεδρος Γιάννης Ιωαννίδης (καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο υπεύθυνος τεχνικής ανάπτυξης Πάνος Κωνσταντόπουλος (καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών).
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάθετε με ποιον τρόπο μπορείτε να πάρετε επίδομα από 500 έως 1.000 ευρώ
- 13 σημάδια που σου λένε ότι είσαι εθισμένος στον… καφέ
- Ψάχνουν το Boeing σε βάθος 4.500 μέτρων
- Έβγάλε το μαύρο της string
- Η αποκάλυψη του Λιάγκα για την δεκαεξάχρονη του Τhe Voice!
- 185 βουλευτές ζητούν υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια
- «Είστε πουτ..ας γιοι»
- Σε δύο 24ωρες απεργίες προχωρούν οι λιμενεργάτες
- Αποκάλυψη : Οι Μαλαισιανοί κατέρριψαν το μοιραίο Μπόινγκ γιατί το είχαν καταλάβει αεροπειρατές !
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Αρχή για την DARIAH-GR
- «Κάθε αίτηση ξεχωριστά»
- Γαλλία: Συγχωνεύονται Holcim και Lafarge
- Το απόλυτο θρίλερ για την παραμονή
- Ρουμανία: «Φυσικό αέριο για ανεξαρτησία»
- Στα θρανία του ΟΚΑΝΑ οι αστυνομικοί
- «Στο στόχο της ΧΑ το ΚΚΕ»
- Ρουάντα: Γαλλικές Αντιδράσεις
- «Δικαιοσύνη για τη Σρεμπρένιτσα»
- Ρ. Μακρή: «Και άλλες μηνύσεις»
- Τελευταία Νέα Athina984
- Αρχή για την DARIAH-GR
- Γαλλία: Συγχωνεύονται Holcim και Lafarge
- Στους 121 οι νεκροί από τη γρίπη
- «Στο στόχο της ΧΑ το ΚΚΕ»
- Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ασία
- «Κάθε αίτηση ξεχωριστά»
- Ρ. Μακρή: «Και άλλες μηνύσεις»
- Ρουάντα: Γαλλικές Αντιδράσεις
- «Δικαιοσύνη για τη Σρεμπρένιτσα»
- Ρουμανία: «Φυσικό αέριο για ανεξαρτησία»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνάντηση με τον Σ. Βέργα είχαν οι οδηγοί ταξί στην Πάφο
- Bloomberg:Οι ελληνικές εκλογές-τέστ για το πόσο υπομονή έχει μείνει...
- Αυτός είναι ο σωσίας του Τάκη Ζαχαράτου (φωτό)
- Κατερίνη: Επ’ αυτοφώρω σύλληψη για κλοπή επιχείρησης
- Δεν θα μιλήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Γιατσενιούκ
- Πύργος: Νταλίκα μπήκε σε αυλή σπιτιού (pics)
- «Εγώ είμαι ΝΔ, δεν πρόκειται να πω κάτι εναντίον του κόμματός μου»
- Από τη Nova ο Ολυμπιακός της... Αμερικής
- Στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης -Τετ α τετ με Σούλτς και Σβόμποντα