Χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν στην Ταξίμ

Χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν το βράδυ του Σαββάτου προς την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά της Αστυνομίας, σε μία πράξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο ενός κούρδου διαδηλωτή από πυρά αστυνομικών την Παρασκευή.

Η πορεία είχε προγραμματιστεί προ καιρού, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που συγκλόνισαν τη χώρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο,

λειτούργησε και ως μία φωνή συμπαράστασης προς τους συγγενείς του 18χρονου Κούρδου, που έχασε την ζωή του στο Λίτζε του Ντιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

«Φόνισσα Αστυνομία, φύγε από το Κουρδιστάν», φώναξαν κάποιοι διαδηλωτές.

«Αυτή είναι μονάχα η αρχή, ο αγώνας συνεχίζεται, το κράτος δολοφόνος θα πληρώσει», τραγουδούσαν άλλοι.

Συνολικά, περίπου 10.000 διαδηλωτές βάδισαν έως την Ταξίμ, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να εισέλθουν στην πλατεία, καθώς εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Στη συνέχεια, πολλοί από τους διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στους δρόμους γύρω από την πλατεία.

«Να ζήσει η αδελφότητα των λαών», φώναζαν διαδηλωτές, στα τουρκικά και την κουρδική γλώσσα.

Ο 18χρονος έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις επισκευές σε φυλάκιο των δυνάμεων ασφαλείας. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας, που απάντησαν με πυρά και δακρυγόνα. Ένας 18χρονος, ο Μεντενί Γιλντιρίμ, έχασε τη ζωή του ενώ τραυματίσθηκαν τραυματίστηκαν 9 άτομα, εκ των οποίων τα 2 σοβαρά.

Οι τοπικές Αρχές έχουν αποδώσει το όλο περιστατικό σε «προβοκάτσια».

ΠΗΓΗ: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα